Szerző: Bodnár Ádám

2012. január 12. 12:02

Piacon az Oracle új integrált célgépei

Felkerült az Oracle árlistájára a tavaly októberi OpenWorld eserményen bemutatott két integrált célgép, a strukturálatlan adatok tárolására és feldolgozására szánt Big Data Appliance, valamint a valós idejű adatokon villámgyors lekérdezéseket futtató Exalytics.

Exalytics: érdemes lehet alkudni

Felkerült az Oracle árlistájára a tavaly őszi OpenWorld eseményen bemutatott Exalytics rendszer, amely a legfrissebb, éles adatokon alapuló villámgyors üzleti döntések támogatására, vizualizációra, különféle döntések eredményének modellezésére, "mi lenne ha" elemzések indítására, vezetői "dashboardok" és "scorecardok" generálására képes. Az online tranzakciófeldolgozására fejlesztett Exadata és a Java alkalmazások futtatására szánt Exalogic után ez az Oracle harmadik "Exa" terméke, amellyel az SAP-féle HANA-nak akar konkurenciát állítani.

Az Exalytics rendszer hardveres alapját egy 3U kivitelű Sun Fire M4470 szerver szolgáltatja, amelyben négy darab tízmagos Intel Xeon E7-4800 processzor dolgozik a maximálisan beépíthető 1 terabájt operatív tár társaságában. Ennek a hardvernek a listaára 135 ezer dollár, amelyhez a szokásos 12 százalékos éves támogatási díjat (26 ezer dollárt) kell még kifizetni, valamint az operációs rendszer 10 ezer dolláros támogatásának árát - derül ki az árlistából.

A szoftveres hátteret az Oracle Business Intelligence Foundation és a TimesTen In-Memory Database nagy párhuzamosságra optimalizált verziója biztosítja - utóbbi még egy 2005-ös felvásárlással került az Oracle birtokába. Az in-memory koncepció lényege, hogy az adatok nem egy klasszikus adatbázis-kezelőben találhatóak a diszkeken, hanem a memóriában, ahol nagyságrendekkel gyorsabban lehet elérni őket, de a párhuzamosság szintje is megugrik - az Oracle állítása szerint az Exalytics akár másodpercenként 200 gigabájtos sebességgel képes a memóriájában tárolt adatokat szkennelni -  ezzel a teljesítménnyel még a leggyorsabb tárolók sem képesek felvenni a versenyt.

Az Exalytics értékét is a szoftver adja, ehhez igazodik az ára is:a TimesTen In-Memory Database licencköltsége processzoronként 34500 dollár, amely az x86 chipeknél szokásos 0,5-ös magfaktorral kell beszorozni, ehhez a szokásos 22 százalékos éves követési díjat kell még kifizetni. A szoftvert lehet nevesített felhasználók alapján is licencelni, ami fejenként 300 dollárba kerül, azonban legalább 100 licencet meg kell vásárolni. Az apróbetűs megjegyzések között az is szerepel, hogy a TimesTen In-Memory Databse licencelésének előfeltétele az Oracle BI Foundation megvásárlása - ennek ára processzoronként 450 ezer dollár, vagy nevesített felhasználónként 3675 dollár. A BI Foundationből ugyanannyi felhasználóra kell licencet venni mint TimesTenből, azaz legalább száz licenc megvásárlása szüksége, ha valaki ezt a konstrukciót választja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Processzor-alapú licencelést választva egy Exalytics ára a hardvert és a szoftvert is számítva elérheti a 10 millió dollárt is kedvezmények nélkül - ez persze a listaárat jelenti, amelyből egy megrendelés esetén egészen komoly, akár 50 százaléknál nagyobb kedvezményeket is ki lehet alkudni. Azok a szervezetek, amelyek a dolgozók szűk köre számára szeretnék az Exalytics szolgáltatásait elérhetővé tenni, feltehetően a felhasználó-alapú licenceléssel járnak jobban, de ez természetesen a felhasználók számától és a kialkudható kedvezményektől is függ.

Mivel az Oracle sok olyan felhasználóval rendelkezik, amely az SAP-nak is ügyfele, a két cég feltehetően mindent megtesz annak érdekében, hogy a cégek az ő in-memory analitikai rendszerüket válasszák - másképp fogalmazva ha valaki most szeretne egy ilyen rendszert beszerezni, feltehetően jelentős kedvezményre számíthat, mivel a gyártóknak nem csak az ügyfelekre, hanem az ügyfélreferenciákra is szükségük van.

Megjött a Big Data Appliance is

Az őszi OpenWolrdön az Oracle az Exalytics mellett egy másik integrált rendszert is bemutatott, a strukturálatlan adatok tárolására, feldolgozására fejlesztett Big Data Appliance-et. A Big Data Appliance 2U kivitelű, kétfoglalatos Xeon-alapú Sun Fire szerverekre épül, amelyek egyenként 12 processzormagot, 48 gigabájt memóriát és 2 terabájt háttértárat vonultatnak fel - a csomópontokat QDR infiniBand interfész kapcsolja össze. Az Oracle Linuxot futtató gépeken, mint annyi más "big data" rendszer esetében, az Apache égisze alatt fejlesztett, nyílt forrású Hadoop keretrendszer fut, amely mára gyakorlatilag kváziszabvánnyá vált ezen a területen, erre épül rá az Oracle új NoSQL adatbázisa.

Ennek a terméknek az általános elérhetőségét szintén a héten jelentette be az Oracle. A Big Data Appiance esetében a legkisebb vásárolható mennyiség az egy teljes rack, ami 18 szervertjelent 216 processzormaggal, 864 gigabájt memóriával és 648 terabájt háttértár-kapacitással. A teljes rack lsitaára 450 ezer dollár (plusz a szokásos 12 százalékos követési díj), a más rendszerek felé átjárhatóságot biztosító konnektorok pedig 2000 dollárba kerülnek.

Mivel a Big Data Appliance jobbára nyílt forrású vagy azon alapuló szoftvereket tartalmaz, az Oracle által érvényesíthető árprémium sem olyan magas mint például az Exalytics vagy az Exadata esetében - ez egyúttal azt is jelenti, az alku során feltehetően kisebb kedvezményt tud kiharcolni a vásárló. Ugyanakkor a "big data" eszközök piacán az Oracle mellett számos szereplő versenyez Hadoop-alapú megoldásokkal, ami lehetőséget ad a szállítók megversenyeztetésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról