Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 29. 10:28

Rekordnegyedéven van túl a Microsoft

A PC-piac gyengélkedése miatt a Windows-részleg sem nyújtott jó teljesítményt, de az Office 2010, az üzleti szoftverek, a szervertermékek, az Xbox 360 és a Kinect hengereltek. A Microsoft idei harmadik pénzügyi negyedévében rekordbevételt és -profitot ért el.

Rekordnegyedéven van túl a Microsoft, a redmondiak elsősorban a vállalati szoftverek, valamint az Xbox 360 és a Kinect mindent elsöprő sikerének köszönhetik - a Windows üzletág a PC-piac gyengélkedése miatt halvány eredményt nyújtott, az online szolgáltatásokkal foglalkozó részleg pedig továbbra is viszi a pénzt. A 2011 első három hónapjára eső harmadik pénzügyi negyedéve során 16,4 milliárd dolláros árbevételt ért el a Microsoft, ami 13 százalékos növekedés tavalyhoz képest és új harmadik negyedéves rekord. Ehhez 5,23 milliárd dolláros nettó eredmény társult, harmadával több mint egy évvel korábban. Az egyszeri tételeket nem számítva a részvényenkénti eredmény 56 cent volt, ami pont megfelel a Thomson Reuters által megkérdezett elemzők várakozásainak.

Negatívumok: Windows, online szolgáltatások

A meghatározó piackutatók szerint az első negyedévben csökkent a PC-piac, ami a Microsoft Windows-részlegének számain is látszik: az üzletág 4 százalékkal kevesebb bevételt ért el mint egy évvel korábban. A Microsoft saját becslése szerint 1-3 százalékkal csökkentek a PC-eladások éves szinten, ami többek között a netbookok iránti érdeklődés eltűnésének tudható be, illetve annak, hogy a Windows 7 tavalyelőtti megjelenését követően a fogyasztók közül sokan vásároltak új PC-t, nekik most nincs okuk a cserére. A vállalatok ugyanakkor elkezdték elavult gépparkjaik cseréjét, amely a következő egy-másfél évben kitart - a Microsoft szerint az üzleti PC-k szegmese 9 százalékkal nőtt.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az év első három hónapjában azért elkönyvelt egy jelentős mérföldkövet a cég, eladta a 350 milliomodik Windows 7 licencet - az új asztali Windows továbbra is a legjobban fogyó operációs rendszert a történelemben és az Egyesült Államokban a PC-használati statisztikákban már megelőzve a Windows XP-t. A Windows-részleg forgalma 4,65 milliárd dollárról 4,45 milliárdra apadt, üzemi eredménye 11 százalékkal csökkent.

Az online szolgáltatásokkal foglalkozó részleg továbbra is viszi a pénzt, nem hozza. Bár a forgalom a hirdetési árbevétel 17 százalékos növekedése miatt 14 százalékot tudott növekedni éves szinten és a Bing részesedése az amerikai keresőpiacon már 13,9 százalék, a divízió továbbra is masszívan veszteséges - a Microsoft a jövőbeli siker reményében valósággal önti bele a pénzt. Három hónap alatt az Online Services részleg bevétele 650 millió dollár volt, ehhez 726 milliós üzemi veszteség társult.

Pozitívumok: üzleti szoftverek, Xbox 360, Kinect

A harmadik negyedév nagy durranását a Business Division szolgáltatta, amelynek bevétele ötödével nőtt éves összehasonlításban - a MIcrosoft által nyilvánosságra hozott adatok szerint az Office 2010 volt a legfontosabb hajtóerő, de a válság után szerver- és szoftverparkjukat frissítő cégek az üzletiszoftver-kínálat más elemeire is ráharaptak: jól fogyott a SharePoint, az Exchange és a Lync is. Az Office 2010 nem csak a vállalatok, hanem a lakossági vevők körében is népszerű, az otthoni verziók eladása 26 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. A Microsoft szerint a 2010-es verzió minden idők legjobban rajtoló Office-a, ami ötször gyorsabban terjed mint az Office 2007. Ennek is köszönhetően a Business Division üzletág üzemi eredménye negyedével emelkedett. A redmondiak a közeljövőben sokat várnak a nemrég béta verzióban elrajtolt Office 365-től a kis- és középvállalati szektorban.

A szervertermékekkel és fejlesztői eszközökkel foglalkozó üzletág a szerverpiac növekedéséből profitált - a 11 százalékos éves növekedésből kivette a részét a Windows Server, a SQL Server, valamint a System Center termékcsalád is. Az üzletág eredménye a bevétellel szinkronban 11 százalékot emelkedett.

A negyedév másik pozitív meglepetését az Entertainment and Devices részleg szolgáltatta, amely az Xbox 360 iránti folyamatos erős kereslet és a Kinect sikere miatt 60 százalékkal növelte forgalmát. A játékkonzolból három hónap alatt 2,7 millió fogyott, 1 millióval több mint egy éve, Kinectből pedig 2,4 milliót adott el a Microsoft - a mozgásérzékelős kiegészítő továbbra is minden idők legjobban rajtoló elektronikai terméke. Az Entertainment and Devices 1,94 milliárd dolláros bevételéhez 225 milliós üzemi eredmény társul, ami a tavalyi másfélszerese.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról