Szerző: Gálffy Csaba

2011. április 28. 16:08

Online prezentációkészítőt vett a VMware

Nem csak a szoftveres infrastruktúrát, hanem az alkalmazások egy részét is a VMware adná a felhőalapú rendszerekhez a jövőben. A vállalat egyre komolyabb szeletet kér az online irodai programok piacán, most prezentációkészítőt vásárolt.

Prezentációs platformot vásárolt a VMware - jelentette be tegnap a virtualizációs technológiákban piacvezető cég. A hír különös értelmet nyer a VMware korábbi vásárlásainak fényében, a Zimbra kommunikációs szerver, illetve a Mozy felhőalapú adatmentő szolgáltatás felvásárlása nyomán kirajzolódni látszik a vállalat középtávú stratégiája: a felhős infrastruktúrák alapját képező virtualizációs megoldások mellé olyan alkalmazásokat is kínálni, amelyek koherens kínálattá, mi több, ideális esetben egész ökoszisztémává tudják kinőni magukat.

Alkalmazás

A SlideRocket tökéletesen illik ebbe a jövőképbe: a hosztolt, a kollaborációt előtérbe helyező prezentációkészítő platform SaaS (software-as-a-service) üzleti modellt követi. Maga a termék valóban jövőbemutató és látványos, egyedül azonban nyilván nem váltja meg a világot. A VMware összetett és egyre teljeskörűbb SaaS alapú irodai megoldásának azonban tökéletes kiegészítője lehet, miközben ráerősít az egész vállalat lételemét jelentő felhő-rendszerek szükségességére.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az ilyen szolgáltatások és a VMware legfontosabb üzleti területe között könnyű meglátni a szinergiát: egyrészt az alkalmazások megteremtik az igényt a futtatókörnyezetre, másrészt a virtualizációs megoldások mellé újabb érv sorakozik fel a leendő vásárlók fejében. A stratégia végső kimenetele természetesen homályos még, valószínűleg a VMware döntéshozói sem látják pontosan, azonban törekednek egy egységes, vállalatok számára kínált programcsomag összeállítására - amely akár modulszerűen aktiválható. Egy ilyen csomag sikerrel vehetné fel a versenyt a Microsoft Office vagy a Google Docs által kínált szolgáltatásokkal, ami erősítheti a VMware platformszolgáltatói szerepét.

Bolt

A végső megoldás azonban a régóta fejlesztett Project Horizon képében érkezik majd, amely egy komplex, felhasználóalapú cloud-infrastruktúra vállalatok számára. A titokzatos rendszer képes lesz majd a felhasználókhoz társítani a különböző eléréseket, jogosultságokat, így néhány kattintással elintézhető az új felhasználók számára a nekik szükséges alkalmatások kiosztása (amely jelenleg akár egy hétig is eltarthat), míg az új szolgáltatások bevezetése hasonló egyszerűséggel bírna.

A Project Horizon végcélja egy olyan meta-virtualizációs platformmá válni, amelyben egyszerre találhatóak meg az operációs rendszerek, alkalmazások és SaaS megoldások, a vállalat pedig felhasználónként és egyedi igények szerint aktiválhatja ezek megfelelő kombinációját. A tulajdonképp "alkalmazás"-boltként funkcionáló Project Horizon várhatóan még az idén debütál, első verziójában csak a SaaS rendszerek menedzsmentje lesz elérhető, rendszeres heti frissítések nyomán pedig fokozatosan kerül bele az on-premise megoldások kezelése is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról