Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 27. 10:14

Elsőként gyárt 19 nanométeres flash chipeket a SanDisk és a Toshiba

Kérészéletű volt az Intel és a Micron technológiai királysága a flashmemória-gyártás területén: az IM Flash 20 nanométeres csíkszélességű chipjeinek bejelentése után a SanDisk és a Toshiba a hét elején közölte, 19 nanométeres eljárást alkalmaz a NAND lapkák előállításához.

A SanDisk-Toshiba bejelentés időzítése meglepően korai, az új technológiával készült chipekből ugyanis még a mintapéldányok szállítása sem kezdődött meg. A közlemény szerint az első mintadarabok néhány héten belül készülnek el, a tömegtermelés pedig a harmadik negyedévben indulhat be. Elsőként a Yokkaichi városban található Fab 4 félvezetőgyár-komplexumban vezetik be a 19 nanométeres csíkszélességű technológiát.

Gregory Wong, a Forward Insights elemzőjének becslése szerint a 19 nanométeres eljárással készült NAND flash lapkák cellamérete hozzávetőleg 10 százalékkal kisebb az IM Flash 20 nanométeres csíkszélességű chipjeinél és az egy gigabájtra jutó előállítási költséget mintegy 30 dollárcentre szorítja. Eleinte 2 bites cellaszervezésű, 64 gigabites NAND flash lapkák készülnek meg a 19 nanométeres eljárással, de később cellánként 3 bites szervezésű chipek gyártását is elkezdik az új technológiával.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A csíkszélesség csökkentése a fajlagos előállítási költség lefaragása mellett lehetővé teszi a gyártók számára a kapacitássűrűség növelését. A Toshiba összesen 16 darab 64 gigabites NAND flash chipet tervez egyetlen tokba építeni, így 128 gigabájtos kapacitású eszközt kínálhat akár okostelefonokba építhető méretben. A vállalat ugyanakkor közölte azt is, kénytelen felére csökkenteni a NAND flash kibocsátását, mivel nem fér hozzá elegendő mennyiségű nyers szilíciumszelethez - a japán földrengés és cunami a Toshiba félvezetőgyártását nem érintette, de wafer-beszállítókat igen.

A NAND flash memóriachipek első számú felvevőpiacának korábban az MP3-lejátszók, digitális fényképezők, memóriakártyák és pendrive-ok számítottak, de ma már az okostelefonok, tabletek és SSD-k jelentik a kereslet fő hajtóerejét. A DRAMeXchange előrejelzése szerint a gyártók által leszállított NAND flash kapacitás tavaly 76,5 százalékkal nőtt, idén pedig 80,2 százalékos bővülés várható, az értékesített kapacitás 20 milliád gigabájt körül alakulhat. Az iSuppli szerint a piac értéke tavaly 38 százalékkal 18,3 milliárd dollárra emelkedett és további 18 százalékkal 22 milliárd dollárra bővül 2011-ben.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról