Szerző: Koi Tamás

2011. április 11. 13:43

Ösztönzi a negyedik szolgáltatót a kormányzat

Ösztönözheti egy esetleges negyedik magyarországi mobilszolgáltató megjelenését a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által hozott, április elseje óta hatályban lévő frekvenciarendelet.

Az új frekvenciarendelet - a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Elnökének első rendelete - március 31-én, hosszas előkészítő munkát követően jelent meg a Magyar Közlönyben. A díjrendelet a mobiladat- és mobilhang-szolgáltatásra használható frekvenciák használati díján kívül számos más frekvencia kérdésében szabályozza a díjakat, az NMHH ugyanakkor kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy az új szabályozás hatályba lépése után a magyarországi mobilszolgáltatók egy kiszámíthatóbb, beruházásösztönző rendszer szerint fizetnek majd az általuk használt frekvenciák után.

Alapjaiban változik

A hazai szolgáltatók részéről a régi rendeletet az utóbbi időszakban számos támadás érte, mondván a bázisállomásonként, pontosabban rádió adó-vevőnként fizetett frekvenciahasználati díj beruházásellenes, így az egyik legfőbb gátja a hálózat bővítésének. Az új rendelet alapjaiban változtat ezen a helyzeten, hiszen immár kizárólag a szolgáltatók által használt spektrum után képzi a díjat, függetlenül a telepített bázisállomások számától.

Az új rendelet megszületését a hatóság mai sajtótájékoztatóján mindhárom hazai mobilszolgáltató vezetői méltatták, ugyanakkor sem Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, sem Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója, sem pedig Marchhart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese nem mulasztotta el megjegyezni, hogy az 1997-ben született, egy módosításon átesett korábbi rendelet leváltására sokat kellett várni.

A felek a jövőt tekintve reményüknek adtak hangot, hogy a döntések (így nyilvánvalóan elsősorban a frekvenciák értékesítését illetően) gyorsabban születnek majd meg: "A távközlési ipar jelenleg vízválasztó előtt áll, ezért fontos, hogy a jövőben megfelelően tudjunk együttműködni" - mondta el Christopher Mattheisen. "A szabályozásnak is megfelelő sebességgel és pontossággal kell megtörténnie" - tette hozzá Christopher Laska. "Reményeink szerint a döntések a jövőben gyorsabban fognak megszületni, ez a mostani döntés azonban csak az első egy nagyon hosszú úton" - hangsúlyozta Marchhart Pál.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új frekvenciarendelet másik fontos változása a frekvenciadíj-kedvezmény rendszerének bevezetése, mellyel az új frekvenciákra épülő szolgáltatások bevezetését, illetve az újonnan piacra lépő szolgáltatók kezdeti beruházásainak mérséklését tűzte ki célul a kormányzat. A rendelet értelmében a szolgáltatók négy éven keresztül 50 százalékos díjkedvezményben részesülhetnek abban az esetben, ha új (tehát nem a jelenleg is használt 900, 1800 és 2100 MHz-es) sávokat érintve kezdenek beruházásba. Fontos megkülönböztetés, hogy egy új piaci szereplő ezzel szemben minden általa vásárolt frekvenciára megkapja a díjkedvezményt.

Nem mindig jár a kedvezmény

Ki lehetne a negyedik?

Telefónica: a spanyol cég O2 márkanéven több európai országban is üzemeltet szolgáltatást, régiónkban azonban csak Csehországban és Szlovákiában van érdekeltsége. A cég tavalyi árbevétele több mint 60 milliárd euró volt.
France Telecom: a francia multinak régiónkban több érdekeltsége is van, így Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Romániában egyaránt üzemeltet szolgáltatást Orange márkanéven. A vállalat tavalyi árbevétele 45,5 milliárd euró volt.
Valamelyik orosz piaci szereplő: az eddig javarészt belföldön, vagy a régiós piacokon működő nagy orosz telkócégeknek a magyarországi terjeszkedés jó próba lehet egy esetleges európai nyitás irányába.

Mindez azt jelenti, hogy a rövidesen esedékes 900 MHz-es tender során a Vodafone, a T-Mobile és a Telenor biztosan nem kapja meg a fenti kedvezményt, ám ha a pályázaton, vagy aukción egy új szolgáltató is elindul, majd nyer, négy éven keresztül csak a frekvenciadíj felét kell kifizetnie az államnak. A lépéssel a kormányzat komoly löketet adhat a háromszereplős hazai mobilpiac bővítésének, más kérdés, hogy egy teljesen új hálózat kiépítése még ilyen feltételek mellett is igen jelentős beruházásokkal járna, a megtérülés pedig közel sem garantált.

Így a fentiekkel együtt is kérdéses, hogy a rövidesen várható mobiltenderen, vagy aukción elindul-e olyan szereplő, mely legalább a mobiladat-szolgáltatások szegmensében rövid időn belül képes versenyre kelni a régóta itt lévő nagyokkal. Mátrai Gábor, a hatóság hírközlésért felelős alelnöke korábban a HWSW-nek elmondta, a kormányzat vizsgálja annak lehetőségét, hogy a piaci verseny élénkítése céljából egy új belépőnek más kedvezményeket is adjon, így például nem zárta ki egy olyan forgatókönyv megvalósulását sem, amilyennel 1999-ben a Vodafone megjelent a hazai piacon. A piros szolgáltató akkor azért, hogy a kezdetektől megfelelő lefedettséget tudjon kínálni, használhatta két riválisa, a T-Mobile (akkor még Westel 900) és a Telenor (akkor még Pannon GSM) hálózatát.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról