Szerző: Koi Tamás

2011. április 11. 10:03

Összekapcsolódik a Photoshop a tabletekkel

Hamarosan minden Photoshoppal dolgozó grafikus és művész használhatja tabletjét arra, hogy kreativitását kiteljesíthesse, köszönhetően az Adobe most kiadott fejlesztői készletének.

A Photoshop Touch SDK révén a fejlesztők olyan alkalmazásokat készíthetnek a manapság kapható, illetve a jövőben megjelenő összes népszerűbb tabletre, melyek a Photoshop CS5 és CS5 Extended képmanipuláló programmal képesek különböző módokon együttműködni. Az SDK-nak köszönhetően a Photoshoppal dolgozó művészek és grafikusok meglévő tabletjüket használhatják különféle kreatív feladatokhoz, vagy a PC-n futó program kezeléséhez.

A programozók rendelkezésére bocsátott új szoftverfejlesztői környezet, illetve a vele együtt kiadott leírónyelv Android, BlackBerry Tablet OS és iOS platformokkal kompatibilis. Az Adobe szerint a kreatív munkát végzők körében a tabletek jóval elterjedtebbek, ráadásul ezek a felhasználók régóta szeretnék az eszközt a megszokott munkakörnyezetükbe integrálni. A cég saját berkein belül is elkészít néhány alkalmazást, melyek az Adobe reményei szerint ösztönzik majd a fejlesztőket arra, hogy saját appjaikat kiadják.


Adobe Eazel for Photoshop: maszatolás a tabletek segítségével

Az első három ilyen app egyelőre iOS-platformra készül majd el, az Adobe Color Lava for Photoshop, az Adobe Eazel for Photoshop és az Adobe Nav for Photoshop egyaránt a PC-n vagy Mac-en Photoshop CS5-tel lesznek kompatibilisek. Az Adobe Color Lava segítségével a felhasználó a tablet segítségével keverhet színeket, illetve készíthet új átmeneteket, az Adobe Eazel segítségével lényegében az ujjával festhet a művész vagy a grafikus, az Adobe Nav révén pedig voltaképpen egy navigációs felületté alakul a tablet, segítségével bizonyos vezérlőelemek és Photoshop eszközök a tabletre is áthelyezhetők.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Adobe Photoshop Touch SDK mától érhető el Windows és Mac OS platformokra, az alábbi weboldalról. A tabletekkel való összekötéshez a Photoshopot is frissítnei kell. A három fentebb említett alkalmazás az Adobe előrejelzése szerint várhatóan május elején jelenhet meg az App Store-ban, az appok ára 2 és 5 dollár közt alakul majd.

A szoftvercég ma bejelentette az Adobe Creative Suite dizájn-termékcsomagjának legújabb, 5.5-ös verzióját is, mely újításait tekintve leginkább a különböző mobilplatformokra (okostelefonok, tabletek) koncentrál, emellett lényeges változás, hogy mostantól havi előfizetéses rendszerben is hozzáférhető a szoftvercsomag, illetve annak egyes komponensei, így például az Adobe Photoshop használatáért havi 35 dollárt kell fizetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról