Szerző: Koi Tamás

2011. április 11. 10:03:00

Összekapcsolódik a Photoshop a tabletekkel

Hamarosan minden Photoshoppal dolgozó grafikus és művész használhatja tabletjét arra, hogy kreativitását kiteljesíthesse, köszönhetően az Adobe most kiadott fejlesztői készletének.

A Photoshop Touch SDK révén a fejlesztők olyan alkalmazásokat készíthetnek a manapság kapható, illetve a jövőben megjelenő összes népszerűbb tabletre, melyek a Photoshop CS5 és CS5 Extended képmanipuláló programmal képesek különböző módokon együttműködni. Az SDK-nak köszönhetően a Photoshoppal dolgozó művészek és grafikusok meglévő tabletjüket használhatják különféle kreatív feladatokhoz, vagy a PC-n futó program kezeléséhez.

A programozók rendelkezésére bocsátott új szoftverfejlesztői környezet, illetve a vele együtt kiadott leírónyelv Android, BlackBerry Tablet OS és iOS platformokkal kompatibilis. Az Adobe szerint a kreatív munkát végzők körében a tabletek jóval elterjedtebbek, ráadásul ezek a felhasználók régóta szeretnék az eszközt a megszokott munkakörnyezetükbe integrálni. A cég saját berkein belül is elkészít néhány alkalmazást, melyek az Adobe reményei szerint ösztönzik majd a fejlesztőket arra, hogy saját appjaikat kiadják.


Adobe Eazel for Photoshop: maszatolás a tabletek segítségével

Az első három ilyen app egyelőre iOS-platformra készül majd el, az Adobe Color Lava for Photoshop, az Adobe Eazel for Photoshop és az Adobe Nav for Photoshop egyaránt a PC-n vagy Mac-en Photoshop CS5-tel lesznek kompatibilisek. Az Adobe Color Lava segítségével a felhasználó a tablet segítségével keverhet színeket, illetve készíthet új átmeneteket, az Adobe Eazel segítségével lényegében az ujjával festhet a művész vagy a grafikus, az Adobe Nav révén pedig voltaképpen egy navigációs felületté alakul a tablet, segítségével bizonyos vezérlőelemek és Photoshop eszközök a tabletre is áthelyezhetők.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az Adobe Photoshop Touch SDK mától érhető el Windows és Mac OS platformokra, az alábbi weboldalról. A tabletekkel való összekötéshez a Photoshopot is frissítnei kell. A három fentebb említett alkalmazás az Adobe előrejelzése szerint várhatóan május elején jelenhet meg az App Store-ban, az appok ára 2 és 5 dollár közt alakul majd.

A szoftvercég ma bejelentette az Adobe Creative Suite dizájn-termékcsomagjának legújabb, 5.5-ös verzióját is, mely újításait tekintve leginkább a különböző mobilplatformokra (okostelefonok, tabletek) koncentrál, emellett lényeges változás, hogy mostantól havi előfizetéses rendszerben is hozzáférhető a szoftvercsomag, illetve annak egyes komponensei, így például az Adobe Photoshop használatáért havi 35 dollárt kell fizetni.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 26. 15:07

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.