Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 7. 09:13

Jöhetnek a .NET programok Androidra is

A Novell égisze alatt futó Mono projekt tegnap kiadta a keretrendszer Androidon futó verzióját, ezzel lehetővé téve .NET alkalmazások futtatását a Google mobil operációs rendszerén.

A nyílt forrású Mono a .NET-alkalmazásokat viszi el Linuxra és más operációs rendszerekre, erre épül a 2009-ben kiadott MonoTouch, amely iOS környezetben fut és a Mono for Android, amely a Google platformjára készült.

"A MonoTouch 2009-es bemutatása óta a fejlesztők megtapasztalhatták, a Mono mennyire megkönnyíti a mobilos alkalmazások fejlesztését" - mondta Miguel de Icaza, a Mono projekt vezetője. "Ennek eredményeként sokan kérték tőlünk, készítsünk egy hasonló eszközt Androidra. Azért fejlesztettük a Mono for Androidot, hogy lehetővé tegyük az otthoni és vállalati fejlesztők számára, hogy több platformon is azonos kódot használhassanak és újrahasznosítsák .NET és C# szakértelmüket."

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Mono for Android tartalmazza a Mono futtatási környezetet, amely összeköti a programokat a natív Android API-kkal, emellett megtalálható benne egy Visual Studio 2010 plugin és egy szoftverfejlesztői készlet, vagyis lényegében minden, ami ahhoz kell, hogy valaki .NET alkalmazást fejlesszen és futtasson Androidon - aki Mac OS X-en szeretne dolgozni, az használhatja a MonoDevelopot és annak a pluginjét. Az elkészült programok Android szimulátoron és tényleges készüléken is tesztelhetők és az Android Marketre is feltölthetők.

A MonoTouch az Apple App Store megkötései miatt egy előzetes fordító, amely az iOS-en futó Objective C kódot hoz létre, a Mono for Android ezzel szemben egy JIT compiler, annak minden előnyével (és hátrányával). A szoftver nagyvállalati verziója 999 dollárba kerül évente, 3999 dollárért pedig ötfelhasználós előfizetést lehet venni a Novelltől - ezekkel a verziókkal több mint száz készülékre lehet közvetlenül telepíteni, az évente 399 dollárba kerülő Professional változattal viszont csak száznál kevesebbre. A programból létezik egy 99 dolláros verzió diákok számára, de ez nem használható kereskedelmi célokra. A Mono for Android próbaváltozata a projekt weboldalán érhető el.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.