Szerző: Koi Tamás

2011. április 6. 15:15

Vége a Mozilla Messagingnek

Megszűnik a Mozilla alapítvány száz százalékos tulajdonában álló leányvállalata, a Mozilla Messaging, miután az alapítvány a webes használati trendeket felmérve úgy döntött, egyszerűsíti céges struktúráját. A termékek a jövőben a Mozilla Labs égisze alatt jelennek meg.

Az utóbbi években rengeteget változtak a webes felhasználói szokások, azon belül is elsősorban a személyes interakciók, az interneten keresztüli kommunikáció - többek közt ez késztette a Mozilla alapítvány vezetését arra, hogy átgondolja 2008-ban felállított stratégiáját, mely szerint a szervezet üzenetkezelési megoldásaival (elsősorban a Thunderbird e-mail klienssel) külön leányvállalatnak kell foglalkoznia. Az alapítvány a hét elején bejelentette, újra integrálja a három évvel ezelőtt létrejött Mozilla Messaginget.

Mitchell Baker, a Mozilla alapítvány elnöke hétfői blogbejegyzésében közölte, a Thunderbird mellett többek közt az F1 és a Raindrop projekteken dolgozó Mozilla Messaging a jövőben az alapítványhoz tartozó Mozilla Labs fejlesztőcsapat részét képezi, saját divízióként. A teamet a Mozilla Messaging jelenlegi vezetője David Ascher irányítja, az integráció létrejötte után a Messaging teljesen megszűnik.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Mozilla Messaging 2008 februárjában jött létre elsősorban azzal a céllal, hogy a Thunderbird levelezőkliens fejlesztése elkülönített erőforrásokkal folytatódjon az alapítvány égisze alatt. A Thunderbird akkoriban afféle elhanyagolt gyerek volt a Mozilla Alapítványnál, a levelező távolról sem kapott annyi figyelmet, mint az óriási sikert elért webböngésző, a Firefox. Ennek megfelelően nem is fejlődött olyan gyorsan, a Mozilla Messaging hosszú távú célja így az lett, hogy ledolgozza ezt a "hátrányt", és a Thunderbird alaparchitektúráját átdolgozza, hogy ki tudják használni a Mozilla platformban rejlő lehetőségeket.

Ez mostanáig csak részben sikerült, mert bár a program 3.0-s változata 2009 decemberében végül megjelent, átütő újítást nem hozott, akárcsak a tavaly júniusban elkészült 3.1-es verzió. A Thunderbird jelenlegi legfrissebb változata a 3.1.9-es verziószámot viseli, ez a kiadás idén márciusban látott napvilágot. A Mozilla ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Thunderbird projektet nem kívánja levenni a palettáról, a felhasználók és a fejlesztők számára semmilyen hátrányt nem jelent a Mozilla Messaging megszűnése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról