:

Szerző: Folyó Gergely

2011. április 6. 09:50

Nyár végén érkezhet a Sony tabletje

Formálisan ugyan még nem jelentették be, de a japán Nikkei magazin Howard Stringerre, a Sony vezérigazgatójára hivatkozva azt állítja: nyár végén kerülhet a boltok polcaira a vállalat első tabletje.

Kísértetiesen emlékeztet a Sony tabletje körüli hercehurca a Sony Ericsson Xperia Play bejelentése előtti időkre. A vállalat hetekig húzta a PlayStation Phone ragadványnevet viselő okostelefon bemutatását, egészen addig, hogy végül senkinek nem okozott meglepetést vele: a nagyobb lapok már jó előre letesztelték a készüléket, és az internet is hemzsegett a róla készült felvételektől. Egyelőre úgy tűnik, hasonló hírverésre számíthat a még szintén csak PlayStation tabletként emlegetett táblagép is.

Lassan már mindent tudunk róla

Először - mikor az Xperia Play is “titok” volt - Kaz Hirai, a Sony Computer Entertainment elnök-vezérigazgatója árulta el, hogy a Sony olyan tableteken és okostelefonokon dolgozik, melyek fejlesztésekor a PlayStation-üzlettel szerzett előnyeit és tapasztalatait is kamatoztatni próbálja. Hirai utólag cáfolta ugyan, hogy ezzel megerősítette volna az Xperia Play létezését, de a telefon végül mégis elkészült, és bár a Sony tabletterveiről viszont nagyon keveset lehetett tudni, az nem volt kérdéses, hogy egyszer a vállalat is kér egy szeletet a gyorsan növekedő tabletpiacból.

A japán Nikkei magazin Howard Stringerre, a Sony vezérigazgatójára hivatkozva számolt be a napokban arról, hogy a cég első tablet PC-je a nyár végén kerülhet kerülhet az amerikai boltok polcaira, és bár részleteket nem hallottunk, az biztos, hogy a gépen az Android 3.0-s verziója fog futni. Ezek az információk egybecsengenek az Engadget februári értesüléseivel: a lap másfél hónappal ezelőtt számolt be a rejtélyes tablet specifikációiról, igaz, az ő forrásuk még szeptemberi premierről beszélt.

Játékra és multimédiára szánják

A hírek szerint a honeycombos készülék 9,4 hüvelykes képernyővel rendelkezik, amely 1280x800 pixel megjelenítésére képes. Mérete és tömege közel megegyezik az iPadével, és egy NVIDIA Tegra 2 chip fogja meghajtani. Az S1 kódnevet viselő tableten mindössze a hangerőszabályozó gombok lesznek hardveresek, elől és hátul egyaránt lesz majd rajta kamera. Az USB-csatlakozó mellett infravörös porttal is felszerelték, ennek segítségével távirányító szerepét is betöltheti az eszköz.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ha minden igaz, a Sony igazi multimédiás, játékos tabletnek szánja az S1-et. Óriási szerepet kap majd a vállalat Qriocity szolgáltatása, s bár a döntés nem végleges, elképzelhető, hogy egy idevezető “Q” gomb is helyet kap a készüléken. Mindemellett a tablet PlayStation Certified lesz, azaz a felhasználók az Xperia Playhez hasonlóan hozzáférhetnek majd a PlayStation Store egy részéhez, és akár az első generációs PlayStationre megjelent játékokat is letölthetik az androidos platformra. Ennek ellenére az okostelefonhoz hasonlóan valószínűleg az S1 sem kapja meg a PlayStation márkajelzést, de a híresztelések szerint nem is a VAIO brand alatt fut majd.

Másnak is eszébe jutott a játékos tablet

Hivatalosan a Kyocera Katsurát sem jelentették még be, de az Android Community már szerzett róla néhány rossz minőségű fotót. Erről a tabletről már jóval kevesebbet tudunk mint a Sony gépéről, az azonban már ismert, hogy Android fog futni rajta, és kifejezetten játékosoknak szánja a gyártója. Erre eddig egyedül a Katsura fekete gumírozott borítása utal, ami a játék közben izzadó tenyérből sem engedi kicsúszni a gépet. Hogy a Kyocera milyen játékos tartalommal szeretné eladni a Katsurát, azt megint nem tudni, de az Android Market és a PlayStation Certified licenc elvileg a kiotói gyártó előtt is szabadon nyitva áll.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.