Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 1. 11:39

Szabványosították a WiMax 2-t

Végleges szabvánnyá emelkedett a 802.16m, más néven WiMax 2, amely 300 Mbps feletti maximális sávszélességet is biztosíthat vezeték nélküli kapcsolaton több tíz kilométeres távolságból - kérdés, nem túl késő-e.

300 megabit felett

A WiMax 2 fejlesztése négy éve folyik és a készültségét jól mutatja, hogy tavaly ősszel a japán CEATEC kiállításon a Samsung és a japán UQ Communications szolgáltató 330 Mbps sebességű WiMax 2 kapcsolatot demózott több mint egy tucat 3D videoadás egyidejű sugárzásával. A WiMAX 2 visszamenőlegesen kompatibilis a mobil WiMAX-szal (802.16e), ami azt jelenti, hogy a hálózatok zökkenőmentesen frissíthetők és a meglevő WiMAX terminálokat sem kell lecserélni, azok továbbra is használhatók maradnak, persze a nagyobb sávszélességből nem részesülnek.

A WiMax 2 fejlesztésekor a fő célkitűzés a legnagyobb átviteli sebesség biztosítás volt a lefedett területen. A WiMax elméleti maximális sávszélessége 70 Mbps, de a kereskedelmi hálózatokon szerzett tapasztalatok azt mutatják, az ügyfeleknél legfeljebb 3-5 Mbps az elérhető sávszélesség. A hatékonyabb felépítésének, a smart antennák és a MIMO (multiple-in, multiple-out) használatának köszönhetően a WiMax 2-vel akár 100 Mbps is elérhető lesz a végpontokon, állítja MohammaD Shakouri, a WiMax Forum alelnöke.

Kemény ellenfelek: HSPA, LTE

Az új szabvány készültsége ugyanakkor nem biztos, hogy megmenti a WiMAX-et, amely a támogatók (pl. Intel, Sprint, Samsung, Google, Comcast) minden erőfeszítése ellenére sem tudott igazán komoly jelenlétet kiharcolni a 3G/HSPA mobilhálózatok és a küszöbön álló LTE mellett. A WiMax Forum tavaly novemberi adatai szerint a világ 148 országában összesen 587 WiMax hálózat üzemel, az összes előfizető száma azonban nem érte el a 8 milliót sem. Összehasonlításképp, a WCDMA/HSPA előfizetők száma már tavaly júniusban meghaladta az 535 milliót világszerte az Informa Telecoms & Media felmérése alapján, jelenleg pedig 655 millió felett jár. Az LTE támogatottsága még ennél is jobban alakul, már 120 felett jár azon mobilszolgáltatók száma, amelyek elkötelezték magukat a technológia mellett, derül ki a Global mobile Suppliers Association számaiból.

HTC Evo 4G: az első WiMax-kompatibilis okostelefon

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Egyesült Államokban a Sprint Nextel többségi tulajdonában levő Clearwire szolgáltató kínál WiMax-alapú elérést ügyfelei részére már több mint 70 nagyvárosban, 119 millió potenciális elfizetőt elérve - a tényleges előfizetők száma azonban január végén mindössze 4,4 milliót tett ki. A vállalat a legutóbbi negyedévben 180 millió dolláros bevétel mellett 128 milliós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni - nem tudni, az USA mobilpiacán az AT&T és a T-Mobile összeolvadása után a harmadik helyre szoruló Sprint Nextel meddig fogja finanszírozni a Clearwire veszteségeit. A Clearwire idén kezdi tesztelni a WiMax 2-t és 2012-ben vezetné be kereskedelmi szolgáltatásban.

LTA-Advanced: 1 Gbps

A mobil WiMax szabványosítása még az előző évtized közepén történt meg, azt követően, hogy világszerte elkezdtek terjedni a 3G mobilhálózatok. Mivel ezek mögé erőteljes ökoszisztéma épült fel berendezésgyártói és szolgáltatói oldalról egyaránt és az olló egyre inkább nyílik. A mobilszolgáltatók láthatóan a HSPA+ és LTE technológiákban látják a jövőt. A WiMax 2 kihívója az LTE-Advanced, amelyet 2011 februárjában szabványosítottak. Az LTE-Advanced technológia akár 1 Gbps átviteli sebességet biztosít mobilhálózaton.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról