Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Piacon a Sandy Bridge alapú Celeronok

Gálffy Csaba, 2011. március 28. 10:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Intel elkezdte szállítani a Sandy Bridge architektúrára épülő első Celeron-modellt. A B810 néven érkező lapka számos, az i-sorozatban megismert funkciótól megszabadult, így nincs QuickSync vagy Turbo Boost 2 sem. Az új chip azonban így mindössze 86 dollárba kerül (1000 darabos megrendelés esetén).

A Celeron B810 1,6 gigagertzes sebességgel, 2 megabájt másodszintű gyorsítótárral rendelkezik, miközben maximális hőkerete 35 watt. A notebookokba szánt 64 bites lapka kétmagos, és magonként egy utasításszálat kezel, nagy testvéreihez hasonlóan 32 nanométeres csíkszélességgel készül. Az új sorozatú Celeronok már egy ideje rendelkeznek az Intel SpeedStep technológiával, így kihasználatlan állapotban képesek csökkenteni az órajelet, azonban hiányzik belőlük a Demand Based Switching, így a processzor nem képes a magokat egymástól függetlenül teljesen lekapcsolni. Hiányzik továbbá a Turbo Boost 2 is, amely teljes terhelés alatt a nominális frekvencia fölé gyorsította a processzort, egészen a rendszer hődisszipációjának határáig. Ennek megfelelően az új Celeron mind energiatakarékosságban, mind sebességben elmarad majd a hasonló i-sorozatú processzoroktól.

A Celeron B810 a beépített grafika területén is komoly korlátozást kapott. Egyrészt az i-sorozathoz képest 950 MHz-re csökkent a grafikus mag maximális órajele, szemben az i3-as 1,1 GHz-es, az i7-es sorozat 1,3 GHz-es maximális sebességéhez képest. Ráadásként az Intel ketté is vágta a grafikus feldolgozó modult, a nagy Sandy Bridge processzorok 12 futószalagos megoldásához képest a Celeronba csak 6 ilyen egység jut.

Itt még csorbítatlan Sandy Bridge

A játékok alatti teljesítmény csökkentő lépésekkel ellentétben a QuickSync teljes kigyomlálása már szinte minden felhasználót érinteni fog. Az Intel megdöbbentően gyors videokonvertáló technológiája a Sandy Bridge-ben mutatkozott be, a Celeronokból azonban kihagyták ezt az újítást. Akik tehát gyakran konvertálnak videót telefonjukra, táblagépükre, konzoljukra, azok egyértelműen jobban járnak a nagyobb lapkákkal. Bár az Intel honlapjáról nem derül ki, a Celeronok része maradt a videolejátszás grafikus gyorsítását szolgáló technológia, bár a képjavító Clear Video megoldást szintén kigyomlálták.

A processzor rendelkezik ugyanakkor alapszintű virtualizációs támogatással, a VT-x nevű Intel megoldás segítségével így a chipet használó laptopokon használható lesz például a Windows XP-mód, illetve gyorsulnak az egyéb, szintén virtualizációra épülő rendszerek.

A Celeron név életben tartása meglepő döntés az Intel részéről, a nyáron kiszivárgott információk szerint a kék chipgyártó a márkanév nyugdíjazására készült, mivel a Celeronok eladásai az össztermelés néhány százalékára zuhantak, helyét javarészt átvette a Pentium, mint a belépő szintű processzorok brandje. A Celeron márka továbbvitele akár arra is utalhat, hogy az Intel felújítja az árversenyt az alacsony árú processzorok piacán - azon a területen, amely az AMD különbejáratú játszóterévé vált az elmúlt években.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.