Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 25. 16:17

A magyarok ötöde használ okostelefont

Magyarországon a lakosság ötöde használ már okostelefont, jövőre pedig harmada fog, állítja egy friss felmérésre hivatkozva a Xallis Consulting. A férfiak körében népszerűbbek a készülékek.

Magyarországon a 14 év felettiek 20 százaléka rendelkezik más okostelefonnal, további 3 százalék pedig bizonytalan azt illetően, hogy készüléke ebbe a kategóriába esik-e, derül ki a budapesti Xallis Consulting által februárban elvégzett reprezentatív felméréséből.

Lendületes növekedés

"A válaszok alapján azt várjuk, hogy az elkövetkező egy évben 60-70 százalékkal fog nőni az okostelefont használók száma" - mondta Győri Dávid, a Xallis Consulting ügyvezető igazgatója. Az elemzőcég szerint 2012 márciusára a lakosság harmada rendelkezik majd okostelefonnal - ez egybecseng az IDC piackutató előrejelzésével, amely 2011-re mintegy 1 millió ilyen készülék eladásával számol a magyar piacon. Az IDC úgy becsli, 2015-ben a magyar mobilpiac több mint felét adják majd az okostelefonok és ettől kezdve dominálni fogják az eladásokat.

Az IDC 2011 első negyedéves adatai szerint az itthon eladott mobilok harmada volt okostelefon, a 225 ezer eladott készülék közel annyi mint amennyi 2009-ben az egész évben fogyott. A növekedés mögött az okostelefonok iránti egyre nagyobb kereslet áll, amelyet a szolgáltatók is előszeretettel gerjesztenek hirdetésekkel, részletfizetési akciókkal és kedvezményekkel, valamint egyre olcsóbb mobilszélessáv-csomagokkal. Az eladások nagyját az 50-60 ezer forintba kerülő modellek adják.

Az egész országban elterjedt

A Xallis Consulting kutatás szerint az üzletemberek körében a legmagasabb az okostelefonok elterjedtsége, a vállalatvezetők, vállalkozók közel kétharmada használ ilyen készüléket, állításuk szerint növeli termelékenységüket, de a választásnál a presztízsérték is szerepelt a szempontok között. Emellett a havi 300 ezer forintnál magasabb jövedelműek (51%), valamint a diákok (33%) körében népszerűek még az okostelefonok. Előbbiek az webböngészés lehetősége, utóbbiak pedig a játékkínálat a és közösségi szolgáltatások elérhetősége miatt választják sűrűn.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A demográfiai adatokból kiderül, a férfiak körében népszerűbbek az okostelefonok, 26 százalékuk használ ilyet jelenleg, míg a nők esetében ez az arány 14 százalékos. Ami érdekes, hogy a penetráció földrajzilag egyenletes, a fővárosban, Kelet-Magyarországon és Nyugat-Magyarországon egyaránt 19,3 és 20,1 százalék között van. Meglepő, hogy hajszálnyival Kelet-Magyarország vezet Nyugat előtt.

A településméret ugyanakkor nagyon erős befolyásoló tényező: a megyei jogú városokban száz lakosból 28, míg a városi joggal nem rendelkező településeken mindössze 7 rendelkezik okostelefonnal. A növekedés azonban itt lesz a legerősebb a közeljövőben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról