Szerző: Dojcsák Dániel

2011. március 24. 11:37

Arc, Neo, Pro: itt vannak a Sony Ericsson androidos újdonságai

Ma délelőtt Budapesten is bemutatkoztak a Sony Ericsson legújabb androidos okostelefon modelljei. A szinte teljesen újragondolt Xperia termékcsalád végre őszintén büszkévé teszi a svéd-japán gyártót, hiszen a mostani modellek már nincsenek lemaradva a versenytársaktól, se szoftver, se hardver tekintetében.

A Sony Ericsson életében a 2009 volt a mélypont, amikor már belépett az Android világába, s elkezdte maga mögött hagyni a Windows Mobile és a Symbian operációs rendszereket is. Az első androidos szárnypróbálgatások nem sikerültek jól, mivel folyamatosan elavult szoftververziót kínált a cég, s az elsőre ütősnek gondolt egyedi kezelőfelületek sem működtek úgy, ahogy kellett volna. Nehézkes, felesleges volt a saját felület, s a látványos dizájnmegoldások többet rontottak a használhatóságon, mint amennyi örömöt okozhatott volna a szépsége.

Szépet tervezni tudnak

Az egyetlen erőssége a Sony Ericssonnak az ízléses, szép, kívánatos dizájn, ami jellemző az Xperia sorozat minden tagjára. Az idei kínálatnak sem kell szégyenkeznie ezen a téren, ha valaki kezébe veszi az Xperia Arc mobilt, akkor néhány perc bizonyára eltelik, mire a rácsodálkozás és a pislogás után egyáltalán be tudja kapcsolni. A Sony Ericsson jelszava, hogy a szórakozás és a kommunikáció egyvelegét emelje magas szintre. A leckét megtanulta a cég, s az ígéret szerint a jövőben az Android-verziókat mindig a lehető leggyorsabban követi.

Négy új okostelefont mutatott be a vállalat, a zászlóshajó az Arc, amivel a HWSW már hosszabb tapasztalatokkal rendelkezik. Ez a modell a nagy kijelzője mellett a vékony tokozásról, illetve a homorú hátlapról ismerszik meg. A második szereplő a Neo, amit a multimédia-őrülteknek szán a cég, ez szintén full touch felületű, rendelkezik HDMI-kimenettel, kapott egy 8 megapixeles kamerát Sony Exmor R technológiával, ami arról gondoskodik, hogy kevés fény mellett is vállalható képek készülhessenek. És ha már Sony, akkor nem érdemes megfeledkezni a “Bravia” technológiáról, a Sony Ericsson ezzel azt próbálja jelezni, hogy az Arc, Pro és a Neo kijelzőjének képe vetekszik a Sony nagy Bravia tévéinek minőségével.

Jön qwerty, HDMI, meg minden mi szem-szájnak ingere

Az Arc és a Neo is 1 GHz-es Qualcomm MSM8255 Snapdragon processzorral érkezik, ami magában foglalja az Adreno 205 grafikus egységet is. Ez a kombináció nem a csúcsteljesítményt jelenti, hiszen az NVIDIA Tegra 2 erősebb nála, viszont ahogyan a HTC készülékeiben, úgy itt is az erősebb grafikus gyorsítással rendelkező rendszer elegendő teljesítményt ad a sima, gyors, akadásmentes futáshoz szinte bármilyen helyzetben.

Az eredeti Xperia-koncepció a Pro modellben köszön vissza. Aki még emlékszik a Windows Mobile-t futtató Xperia X1 és Xperia X2 készülékekre, az tudja, hogy a sokat író, levelező, csetelő felhasználók áldották az oldalra fordított mobil aljából kicsúsztatható teljes billentyűzetet. A Pro ezt hozza vissza, sőt, hozza be az androidos kínálatába. Hasonló specifikációval rendelkezik mint társai, a kicsúszó billentyűzet miatt viszont valamivel nehezebb náluk.

A három modell közül érdekes módon épp a legnagyobb darab, az Arc lett a legkönnyebb. Mindössze 117 gramm a mobil, s csupán 8,7 mm vastag, illetve vékony. Ha levesszük a hátlapot és csak a testet fogjuk két ujjunk közé, akkor olyan érzésünk van, mintha egy vastagabb rajzlapot fognánk kézbe. A Neo 126, a Pro pedig 142 gramm, de ez csak a kiszerelés miatt változik. Egyébként mindhárom készülékben ugyanaz a kijelző lapul, mégpedig a szokásos WVGA-nál 24900 pixellel többet megjelenítő, 854x480-as LED-háttérvilágítású LCD, ami rendkívül jó képminőségű.

Nem mindenben akarnak sokat

A három modellnek vannak gyengeségei is, a belső memóriát nem sikerült túl bőségesre szabni. Összesen 1 gigabájt belső memóriát kapott az Arc, a neo és a Pro, amiből a felhasználó számára alkalmazástelepítésre, a telefonkönyvre és egyéb adatok tárolására mindössze 320 megabájt áll rendelkezésre. Ez ugyan több mint kétszer annyi, mint a HTC Desire 147 megabájtja, de harmadannyi mint a HTC legújabb készülékeinek 1 gigabájtja. Persze az SD-kártya is rendelkezésre áll már telepítésre, így normál felhasználás mellett a 320 megabájt is elegendőnek tűnik.

A hardver mellett lényeges fejlődés történt a szoftver oldalán is. A Timescape továbbra is öncélú és inkább mutatvány, mint praktikus, viszont az új menürendszert, a kezelést tényleg barátságosra, szépre és egyben praktikusra is szabták a Sony Ericssonnál. Nem csak arról van szó, hogy amikor egy ikont a kuka felé húzunk, akkor a kukának felnyílik a teteje, vagy arról, hogy a nyitóképernyő átrendezésekor az ikonok “táncolnak”, mozognak, hanem arról is, hogy a Sony Ericsson is felhozta magát az otthoni multimédiafogyasztás területén A kijelző képe kiküldhető a tévére, sőt a mobillal lehet irányítani a tévét, s ha minden igaz, akkor hamarosan az Xperia és a PlayStation 3 is sokkal közelebb kerül egymáshoz.

Játék, játék, játék

Az Xperia Arc és Neo néhány hónapon belül megvásárolható lesz Magyarországon, a Pro kicsit később érkezik. A Sony Ericsson érthetően a Sony-hagyományoknak megfelelően a játékok terén is erősíteni szeretne, ennek jegyében készült az Xperia Play, a cég ezzel igyekszik betörni a kézikonzolok piacára. A Samsung is komoly figyelmet fordít a játékokra, nem véletlenül jelentette be a több Player modellt, illetve a tableteken is kiemelt figyelmet kap ez a terület. A Sony Ericsson is igyekszik lábnyomot hagyni, s még mielőtt robban az androidos játékpiac, addig elcsábítani minél több felhasználót, s megszerezni a még kicsi piac minél nagyobb részét.

A Play hardveresen nem különbözik a fent már kivesézett három modelltől, egyedül a több mint 380 megabájtos felhasználható belső memória érdemel említést. A különbség az a beviteli eszközökben van, itt ugyanis nem egy qwerty billentyűzet csúszik elő a mobil oldalából, hanem egy Playstation kontrollerhez hasonló joypad. Igaz ezektől a gomboktól válik ez az eszköz “Playstation Certified” kategóriává.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Magyarországon akkor indul majd el a Play forgalmazása, ha a fizetős Android Market elérhetővé válik, hiszen itt nem a hardver, hanem a mögötte elérhető tartalom számít. Csehországban és Lengyelországban már elindította a forgalmazást a Sony Ericsson, ami nyilvánvalóan azt jelenti, hogy nem a Sony Ericssonon múlik, hogy mikor jön ez a modell, hanem ez esetben a Google-nél van a labda. Azt viszont továbbra sem tudjuk, hogy a Google számára miért kevésbé értékes a szlovák vagy magyar pénz, mint a cseh vagy a lengyel.

Vezetni akarnak

A négy modellt a Sony Ericsson az idei szezonban elégnek gondolja, s nem szeretné még több modellel, verziókkal, változatokkal sokkolni a közönséget. Ezzel a négy modellel szeretné itthon és globálisan is növelni a részesedését a vállalat, s élre törni az androidos szegmensben, bár ez feltételezhetően nem fog sikerülni, látva a közvetlen konkurensek, a Samsung és a HTC elhivatottságát, de ettől függetlenül a dobogó szinte biztosan meglesz.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.