Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Egy műholdon az összes közszolgálati csatorna

Koi Tamás, 2011. március 16. 14:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Egy műholdra kerül a Magyarországon fogható összes közszolgálati tévé- és rádiócsatorna, a közmédiumok tulajdonosa, azaz az állam és közvetlenül a lakosság is profitálhat a változásból.

Az MTV műholdján, az EuroBird9A-n kísérleti jelleggel, teszt üzemmódban már fogható a Duna Televízió mindkét csatornája, továbbá a Magyar Rádió öt programja is az m2-t és az MR3-Bartók Rádiót kínáló csomagban - jelentette be mai sajtóközleményében Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. Az integráció célja az alap szerint a költségek racionalizálását szolgálja, hiszen az, hogy Duna Televízió és a Magyar Rádió öt csatornájának programkínálata is megjelenik, nem igényel plusz forrást, viszont a vétel egyszerűbben és nagyobb területet érintve biztosítható.

A keleti hosszúság 9. fokáról sugárzó műhold multiplexén a mostani tesztüzemben az m2, az m2 HD, a Duna Televízió HD, a Duna Televízió, a Duna II Autonómia SD és a Magyar Rádió öt csatornája, illetve a Katolikus Rádió osztozkodik, egy hónapon belül az m1 SD-vel fog kiegészülni a választék. A csomaghoz egyelőre csak a kábelszolgáltatók férhetnek hozzá, később azonban a lakosság számára is elérhetővé válik az összes adás az EuroBird9A-n keresztül.

Az Alap felhívja a figyelmet, hogy a Duna Televízió és a Magyar Rádió adásai természetesen a Thor5 műholdról is elérhetők, tehát, akik eddig a Thor5 adását nézték, továbbra is megtehetik, Vígh Zoltán, a szervezet digitális átállás koordinátora szerint az ügyfeleknek ugyanakkor "érdemes elgondolkodniuk" vevőjük áthangolásán. A most zajló munkafolyamat részeként a földfelszíni digitális átállást segítendő az m1 SD mellett később az m1 HD változata is elérhető lesz a közös műholdas platformról, továbbá az MR regionális adásai és az MR7 is megjelenik a platformon. Vigh Zoltán szerint az m1 tesztadás elindításával az MTVA a médiatörvény által a kábeltelevízióknak előírt közszolgálati digitális minicsomag létrehozását is elősegíti.

Lapunk hatósági forrásból úgy tudja, hogy a digitális átállási folyamat részeként azokon a területeken, ahová a földfelszíni sugárzású digitális tévéadás nem ér majd el, az állam a műholdas elérést szánja helyettesítő platformnak. Mindez azt jelentheti, hogy az analóg sugárzás lekapcsolása után a rászorultak éppúgy állami támogatással juthatnak hozzá műholdas vevőberendezésekhez, mint a DVB-T adás vételéhez szükséges eszközökhöz. A támogatás részletei jelenleg is kidolgozás alatt állnak, a HWSW ezzel együtt úgy értesült, hogy a műholdas vételi lehetőség támogatása kizárólag a közszolgálati csatornákra korlátozódik majd, vagyis alighanem az EuroBird9A multiplexére lesznek majd pozicionálva a parabolatükrök.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.