Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 5. 13:31

Ingyen adja az Ops Center 12c-t az Oracle

A héten zajló OpenWorld Japan rendezvényen rajtolt el az Oracle Enterprise Manager Ops Center 12c, a vállalat infrastruktúrafelügyeleti megoldása, amit mostantól ingyen letölthetnek és használhatnak az ügyfelek.

Japánban tegnap kezdődött az Oracle OpenWorld rendezvénye amelynek első napján John Fowler, szerverekért felelős vezető bemutatta az új Ops Centert. A szoftverrel egy Oracle termékekből épített modern, virtualizált adatközpontot, lénygében privát cloudot lehet építeni és üzemeltetni anélkül, hogy szükség lenne más gyártóktól származó felügyeleti megoldásokra.

A Suntól megörökölt infrastruktúrafelügyeleti szoftver az Oracle hardverek, azaz szerverek, tárolók és hálózati eszközök, valamint a hardverközeli szoftverek (operációs rendszerek, virtualizációs rétegek) menedzselésére használható. A lefedett termékek közül természetesen az integrált célrendszerek (Exadata, Exalogic, Exalytics, SPARC SuperCluster, stb.) sem maradnak ki. Az infrastruktúra "feletti" szoftverrétegek, vagyis a middleware és az üzleti alkalmazások kezelésére továbbra is a tavaly ősszel frissített Enterprise Managert ajánlja a vállalat, amelybe egyébként az Ops Center jól integrálódik pluginek révén.

Az Ops Center 12c (a verziószámban a c a cloudra utal) talán legfontosabb újdonsága, hogy mostantól a SPARC- és Xeon-alapú Oracle rendszerek közös konzolról kezelhetők, megjelent a szoftverben az ősszel elrajtolt Solaris 11 teljes körű támogatása, beleértve az automatikus telepítést, a frissítéseket és persze a zónákat is. Említésre méltó fejlesztés még az iSCSI-alapú SAN tárolók kezelése. A vállalat szerint a szoftver még több adatot képes kinyerni a telepített környezetből, vagyis a szoftverekből és a hardevrekből így több adat áll rendelkezésre az adatközpont optimalizáláshoz. A fejlesztések részletes listája itt érhető el.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Maga az Ops Center 12c is Oracle technológiákat használ, illetve azokra épül. A szoftvert Javában írták, futtatókörnyezete egy GlassFish alkalmazásszerver, adatbázisként pedig Oracle Database-t használ. Oracle Clusterware segítségével aktív-passzív failover fürtöt is lehet építeni belőle a rendelkezésre állás növelése érdekében.

Nem csak a termék új, hanem az árazása is: mostantól azok a felhasználók, amelyek szervereikhez virtualizációs köztesrétegükhöz vagy operációs rendszereikhez Oracle Premier Support támogatással rendelkeznek, ingyen használhatják az Ops Centert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról