Szerző: Bodnár Ádám

2011. október 6. 10:09

Nyilvános cloudot indít az Oracle

Történetének talán három legfontosabb termékbejelentésén van túl az Oracle: elkészült és minden ügyfél számára hozzáférhető a Fusion Applications portfólió több mint 100 eleme, bemutatkozott az Enterprise Manager 12c és elrajtolt a cég publikus felhője.

HIRDETÉS

Az OpenWorld eddig bemutatott két legfontosabb újdonságának a harmadik ad értelmet: a cloudban is futtatható Fusion Applications és a cloudokra optimalizált Enterprise Manager 12c az Oracle ma bejelentett nyilvános cloudjával, az Oracle Public Clouddal válik egésszé.

Végre: Fusion Applications

A Fusion Applications az Oracle legnagyobb szabású projektje, a fejlesztés 6 évvel ezelőtt kezdődött - és már két éve véget kellett volna hogy érjen. "Több mint hat évig tartott de megérte a várakozást" - mondta az OpenWorld közönségének Larry Ellison elnök-vezérigazgató. A folyamat során a vállalat teljesen új technológiai alapokra helyezte legfontosabb üzleti szoftvereit (e-Business Suite, PeopleSoft, JD Edwards, Siebel), amelyhez elterjedt iparági szabványokat használt.

"A Fusion alkalmazások szabványokon alapuló, szabványos köztesrétegen futó, szabványos nyelven készült alkalmazások. Soha, senki nem csinált még ilyet" - mondta Ellison. Az Oracle-vezér ellenpéldaként az olyan versenytársakat említette mint az SAP vagy a SalesForce.com, amelyek saját programozási nyelven fejleszthetők, de az Oracle saját termékei, az E-Business Suite vagy a PeopleSoft is más-más technológián alapultak. "Mindenkinek saját nyelve volt" - mondta Ellison. "Szerintünk ez rossz ötlet."

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A Fusion elképzelés lényege, hogy a közös funkciókat (pl. biztonság) a Fusion Middleware köztesszoftverréteg valósítja meg, az alkalmazások pedig kizárólag az üzleti funkciókra koncentrálnak. Az Oracle a szoftverek kezelőfelületét is modernizálta és úgy alakította ki, hogy mobil eszközökön, például iPaden vagy okostelefonon is lehessen őket használni. A Fusion Applications több mint 100 modult ölel fel jelenleg, bár a listából egyelőre hiányoznak az iparági specifikus Oracle-szoftverek mint amilyen a kiskereskedelmi Retek vagy a banki i-Flex.

Publikus cloudot indít az Oracle

A Fusion alkalmazások azonos kódbázisra épülnek attól függetlenül hogy helyben vagy a cloudban futnak. "Ha van egy csomó alkalmazásunk a cloudban, akkor azt hiszem szükségünk van egy cloudra" - mondta Ellison, majd közölte, az Oracle saját cloudot indít, ahonnan Fusion alkalmazásokat szolgáltat, illetve adatbázis- és alkalmazásplatformot üzemeltet. Előbbi természetesen az Oracle Database 11g-n, utóbbi pedig a WebLogic Server 11g-n alapul és a vállalat oldalán olvasható információk szerint Java EE 5 alkalmazások futtatására képes. Az árazás használat alapján történik, a lefoglalt kapacitás pedig elasztikus, azaz a terheléssel együtt képes nőni vagy csökkenni.

Az Oracle Public Cloud hasonlóan a Fusion alkalmazásokhoz nyílt szabványokon alapul (Java, BPEL, XML, SOA, Groovy, WS). Ez teszi lehetővé Larry Ellison szerint hogy az Oracle felhőjébe írt vagy oda mozgatott alkalmazásokat később el lehessen mozgatni akár helyi üzemeltetésű szerverre, akár másik cloudba, például az Amazon EC2-re. Az Oracle vezére hosszú perceket töltött azzal, hogy a SalesForce.comot ekézze, mivel a népszerű CRM- és immár platformszolgáltató cloudja saját magán kívül semmivel sem kompatibilis. "Ez a legteljesebb szállítófüggőség. Be lehet jelentkezni de ki már nem" - mondta Ellison. A megjegyzéseinek különös pikantériája, hogy a SalesForce.com cloudja közismerten Oracle adatbázison és szoftvereken alapul.

Az Oracle cloudjával kapcsolatos számos részlet egyelőre nem nyilvános, Larry Ellison például nem beszélt a szolgáltatás indításának idejéről vagy az áráról és egyes technikai részletek is homályosak  - a sajtó számára tervezett beszélgetés Thomas Kurian szoftverfejlesztési igazgatóval Steve Jobs halála miatt elmaradt.

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 23. 19:22

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.