Szerző: Dojcsák Dániel

2011. március 8. 14:37

Megadja magát a HTML5-nek az Adobe

Az Adobe már korábban is jelezte, hogy nem ragaszkodik foggal-körömmel a Flash-hez és ha a fejlesztők a HTML-t preferálják, ahhoz készít eszközöket. Nos, az ígéretet úgy tűnik tényleg beváltotta a cég.

Az Adobe nemrég kiadott egy új, igaz még kísérleti stádiumban lévő Flash-HTML5 konvertert Wallaby néven. Az eszköz valójában egy Adobe AIR alkalmazás, ami lehetővé teszi a fejlesztőknek és dizájnereknek, hogy egyszerűen és gyorsan alakítsanak át Flash tartalmakat HTML5-re - a gyors és egyszerű alatt pedig tényleg néhány kattintást kell érteni. Az Adobe szerint ezzel a szakemberek életét szeretné megkönnyíteni, akik az Apple iOS platformjain is elérhetővé tehetik eredetileg Flash-ben készült tartalmaikat.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A CS5 szoftvercsaládhoz már korábban is voltak plug-inek, amikkel az animációkat át lehetett alakítani, de a Wallaby annyival több, hogy itt az egyéb elemek a mozgó multimédiával együtt konvertálódnak át. A mostani verzió viszont még nem végleges, a kiadás célja, hogy az Adobe Labs élesben tesztelhesse, hogy a létrejövő HTML5 kódok hogyan viselkednek, hogy mutatnak, s az ezzel kapcsolatos észrevételeket, visszajelzéseket szeretettel várják a cég mérnökei.

Mindegy milyen platform, az Adobe ott lesz

Az Adobe egyébként helyesen teszi, hogy nem verekszik utolsó vérig a Flash mellett, s belátta, hogy a két technológia egyike sem állna meg önmagában a másik nélkül. A webfejlesztőkből, dizájnereből és kreatív szakemberekből élő vállalat akkor cselekszik helyesen, ha mindkét platformhoz készít eszközöket. "Több mint hárommillió Flash-fejlesztőt tudva a kreatív közösségében, az Adobe továbbra is keresi a lehetőséget, hogy segítsen nekik a meglévő készségeiket továbbfejleszteni, illetve hozzájárul ahhoz, hogy a létrehozott tartalmak a lehető legnagyobb közönséget érhessék el."

A Wallaby minden bizonnyal csak az első lépés az Adobe részéről a HTML5 irányába, s a fejlesztői tesztverzió visszajelzései alapján kiderül majd, hogy milyen hosszútávú tervek mentén érdemes kalkulálnia a Flash és HTML5 mezsgyéjén. Az egyensúlyozásra pedig szükség van, kiderül többek közt a Silicon Alley Insider épp nemrégiben megjelent infografikájából is, ami szerint tavaly januárban még csak a webes videók 10, idén februárban viszont már a 60 százaléka érhető el HTML5 lejátszón keresztül is. Ha a trendvonal nem változik, akkor idén év végére ez az arány elérheti a 90 százalékot is, így butaság lenne kihagyni a lehetőséget, hogy a HTML5 készítésnél is az Adobe adhassa a fejlesztői eszközöket.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.