Szerző: Bodnár Ádám

2011. március 3. 11:06

Itthon minden harmadik eladott mobil okostelefon

Az erőteljes marketingnek, a szolgáltatói akcióknak, az egyre olcsóbbá váló mobil szélessávú csomagoknak és a karácsonyi vásárlási láznak köszönhetően Magyarországon is komoly teret nyertek az okostelefonok. A negyedik negyedévben majdnem annyi fogyott mint 2009-ben összesen.

Háromból egy

Az IDC adatai szerint 2010 negyedik negyedévében 225 ezer okostelefon érkezett a magyar piacra, ezzel a teljes mobiltelefon-piac több mint harmadát tették ki - az elemzőcég nem a konkrét eladásokat, hanem a gyártói szállításokat követi figyelemmel. A piac növekedését jól mutatja, hogy 2009-ben egész évben 236 ezer ilyen készülék fogyott Magyarországon, 2010-ben már 501 ezer, idén pedig majdnem 1 millió darab eladásával számol az elemzőcég.

Néhány hónapja még "csak" 800 ezer okostelefon eladását becsülte 2011-re az IDC, a vártnál sokkal jobb negyedik negyedéves mutatók miatt azonban megemelték az előrejelzést. 2015-ben a magyar mobilpiac több mint felét adják majd az okostelefonok és ettől kezdve dominálni fogják az eladásokat. A növekedés mögött az okostelefonok iránti egyre nagyobb kereslet áll, amelyet a szolgáltatók is előszeretettel gerjesztenek hirdetésekkel, részletfizetési akciókkal és kedvezményekkel, valamint egyre olcsóbb mobilszélessáv-csomagokkal.

Bejött a Vodafone-nak az iPhone

A világpiacot továbbra is uraló Nokia készülékeinek népszerűsége elképesztő mértékben zuhant itthon is. Egy évvel korábban, vagyis 2009 negyedik negyedévében a hazai okostelefon-piac mintegy háromnegyedét uralták a finnek, 2010 végére azonban már csak alig több mint harmadát. A Mobile World Congress előtt bejelentett Nokia-Microsoft együttműködés várhatóan csak 2012-ben érezteti majd hatásait a piacon, és a Windows Phone 2013 körül előzheti meg a Symbiant. 2015-re a Symbian valószínűleg teljesen el fog tűnni az okostelefon-piacról, vélekedett Fauszt Gábor, az IDC elemzője.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Apple iPhone-ok magas áruk ellenére rendkívül keresettek Magyarországon, derül ki az IDC adataiból. 2010 utolsó három hónapjában 70 ezer felett volt az iPhone-eladások száma, az elemzőcég becslései szerint ennek több mint harmadát is adhatta a Vodafone - a piros emblémás szolgáltató november végén kezdte el forgalmazni az Apple okostelefonját. Fauszt Gábor a HWSW-nek elmondta, Magyarországon még mindig státusszimbólumnak számít az iPhone, sokan vannak, akik egyáltalán nem használják ki a szolgáltatásait.

A szaksajtóban az iPhone és az Android harca leginkább a csúcskategóriás készülékekről szól, a az eladások derekát azonban a középkategóriás, 50-60 ezer forintos modellek adják, mint amilyen a Samsung Galaxy 3, a Sony Ericsson Xperia X8 és X10 Mini, az LG Optimus GT540, de a Nokia is középkategóriás mobiljaival maradt az eladások éllovasa. A harmadik negyedévben az androidos mobilok szállítások terén már felülmúlták az iPhone-okat, a negyedik negyedévben azonban az Apple visszavette a második helyet a platformok csatájában, ami az IDC szerint annak köszönhető, hogy a Vodafone-nál is elrajtolt a készülék és a rajtra több tízezer telefon érkezett az országba. Az androidos okostelefonok az eladások több mint negyedét szerezték meg 2010 negyedik negyedévében a hazai piacon.

A három legnagyobb platform eladási adatainak összesítéséből kiderül, hogy Magyarországon a többi okostelefonos operációs rendszerre (BlackBerry OS, Windows Phone, Bada) épülő készülékek marginális piaci szereplők, összesített részesedésük nem éri el a 8 százalékot sem.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.