Szerző: Dojcsák Dániel

2011. március 1. 15:31

Megszülte 3D-s notebookját a Sony

A Sony VAIO notebook-család idei modelljeit egy aktívzáras szemüveggel nézhető 3D-s notebook vezeti. A gép igazi asztali PC helyettesítő, az akkumulátora csak 2 órán keresztül tartja ébren, cserébe Blu-Ray lejátszóval, 16 hüvelykes 3D-képes kijelzővel és erős hardverrel kompenzál.

A Sony VAIO F-sorozat tagjai 2011-ben a noteszgépeket szinte újraértelmezik, hiszen az 1920x1080 pixel felbontású kijelző önmaga is képes 3D kép megjelenítésre, az NVIDIA grafikus vezérlője a frissebb játékok legtöbbjét is meggyőző minőséggel és sebességgel futtatja, a HDMI-csatlakozón keresztül pedig nyugodtan átvihető a notebook képe, s akár a 3D-s tartalom az azt megjeleníteni képes tévékre.

Vékony kijelzőből vastag kép jön

A 3D-s kijelző térhatású képét a gyárilag a géphez adott egy darab aktív-záras szemüveggel szemlélhetjük, de ha bővülne a család, akkor a 3D-s Bravia tévékhez adott szemüvegekkel a noteszgépek szemüvege teljesen kompatibilis, sőt, a kettő ugyanaz. A budapesti bemutatón megszemlélve az új gépet, úgy tűnt, hogy a szemüveges 3D technológia már kiforrottnak mondható. A demovideók látványosak, a térhatás korrekt, a szemüvegek jól, könnyen és gyorsan kapják el a szinkronjelet, néha annyira meghökkentő a látvány, hogy szinte felsír az ember, tudva, hogy ez egy notebookból jön.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az eredetileg 3D-s tartalmak mellett bármilyen normál 2D-s képből generálhatunk a noteszbe épített 2D-to-3D technológia segítségével térhatású képet, ami minőségét tekintve értelemszerűen elmarad a teljesen 3D-s képektől, de amennyiben a forrás kellően kontrasztos, színes, akkor vállalható térhatást kapunk, csakúgy, mint a Samsung hasonló megoldásánál.

Az F-sorozatú VAIO notebookok 16 hüvelykes panelje egyébként LED-es háttérvilágítású, magas kontraszttal és a betekintési szöggel, az akadásmentes mozgásokról és a szellemkép nélküli 3D-ről pedig a 240 képkocka/másodperc sebességű képfrissítés gondoskodik. A 3D-s filmezést, illetve játékot persze ki is kell szolgálni hardveresen, amiről egyrészt az Intel Core i7 2630QM (Sandy Bridge) processzorok, illetve az NVIDIA GeForce GT540M grafikus vezérlő gondoskodnak. Továbbá a gépben találunk 8 gigabájt DDR3 memóriát, illetve gyárilag egy 640 gigabájtos merevlemezt, Blu-Ray meghajtót, USB 3.0 vezérlőt, HD webkamerát, HDMI-csatlakozót és mélynyomóval kiegészített hangszórókat is. Az újszülött bemutatása után viszont még áprilisig kell várni legalább, hogy meg is vásárolhassuk, illetve addig lehet gyűjteni a várhatóan 590 ezer forintos vételárra.

Netbook helyett olcsó notebook

A Sony családban egyébként megjelent egy új, olcsónak mondott kategória, amit a cég kifejezetten diákoknak és fiataloknak szán. Idén már a Sony elbúcsúzik a netbook kategóriától, s egy annál kicsit erősebb, de még mindig kompakt gépet állított össze. A tavalyi kínálatban a netbook körülbelül 140 ezer forintért érkezett, a most bemutatott Y-sorozatú olcsó notebook pedig valóban nem sokkal, alig 10 ezer forinttal lesz drágább ennél.

A 11,6 hüvelykes képátlójú gép ehhez képest egy kétmagos AMD E-350 processzort, AMD Radeon HD 6310 grafikus vezérlőt, 2 gigabájt memóriát, illetve egy 320 gigabájtos merevlemezt kap, ami nem rossz ár-érték arány. Komoly teljesítményre nem kell ettől a géptől számítani, viszont a netbookok kompromisszumos teljesítményéhez képest egy jóval kényelmesebb eszköz lehet, úgy, hogy a méret továbbra is kicsi, tehát könnyen hordozható, illetve nagyjából 6 órás üzemidejével egy átlagos iskolai vagy munkanap is nagyjából belefér konnektortól távol is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról