:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. február 24. 10:16

Kínos fiaskó a Windows Phone 7 frissítésével

Látványos kudarc lett a Microsoft Windows Phone 7 platformjának első frissítéséből. A magát a frissítési procedúrát egyengető update ugyanis egyes Samsung telefonokon nem települ, egy bizonyos firmware-bootloader kombináció esetén pedig teljesen használhatatlanná teszi a telefont.

Mint mi is megírtuk, tegnapelőtt élesítették az első frissítést a Windows Phone 7 platformhoz. Az új szoftver semmilyen változást nem eszközöl a telefon mindennapi használhatóságában, nem tartalmaz sem javításokat, sem új funkciókat, pusztán előkészíti a telefont az év során érkező többi frissítés fogadására - és egyúttal kicsiben teszteli a frissítést kiszolgáló egész rendszert.

A frissítést mi is telepítettük a nálunk lévő HTC Mozart teszttelefonra, kissé lassan, de problémamentesen lezajlott a procedúra. Egyes Samsung Omnia 7 és Focus telefonok, amelyek korábbi firmware-verzióval kerültek a boltokba, képtelenek telepíteni a frissítést, és a hibás telepítés után visszaállnak az eredeti állapotba. A probléma azokon a készülékeken kritikus, amelyek 4.10.1.9-es verziószámú bootloaderrel rendelkeznek, ez a verzió ugyanis nem képes visszaállítani a telefont, így az a sikertelen telepítés után nem is indul el többé. A felhasználói visszajelzésekből úgy tűnik, hogy mind a korábbi, mind a későbbi kiadású bootloaderek szerviz módba tudnak állni a bekapcsoláskor (amennyiben a kamera gombját és a hangosít gombot egyszerre nyomva tartjuk), az említett verzió azonban nem - így a felhasználók visszaállítani sem tudják a telefon eredeti állapotát.

A problémákra válaszul a Microsoft gyorsan letiltotta a frissítést az összes Samsung telefonra, egész pontosan nem küldenek ki frissítésre felhívó értesítést a felhasználóknak. Akik már megkapták az értesítést, még mindig letölthetik a frissítést és megpróbálkozhatnak a telepítéssel, a Microsoft lépése tehát korántsem teljes körű. Ennek ellenére a gyors lépés azt mutatja, hogy valószínűleg nem csak néhány elszigetelt esetről van szó, erre utal a microsoftos fórumokban és Twitteren fellelhetető számtalan beszámoló a használhatatlanná vált telefonokról.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egyelőre nem tudni, hogy a fiaskó a Samsung vagy a Microsoft hibájából ered-e, a platformnak azonban rendkívül sokat ártott. A gyártók és szolgáltatók legfontosabb érve az elhúzódó frissítések mellett a tesztelés fontosságának hangsúlyozása - a telefonok megfelelő működéséért ugyanis ők felelnek. A Microsoft (az Apple-höz hasonlóan) szembement ezzel az igénnyel és saját kezébe vette a frissítések kérdését, a szoftver megírásától a terjesztésig mindenért a Microsoft felel, beleértve az előzetes alapos tesztelést és minőségellenőrzést is. Ez utóbbit azonban a redmondiak megspórolták (vagy hibásan hajtották végre), megfelelő, alapos tesztelés mellett erre a hibára rá kellett volna bukkanniuk.

A frissítési kudarc most egy újabb érvet ad a gyártók és szolgáltatók kezébe, ami középtávon gyengíteni fogja a Windows Phone 7-es platformot, de hivatkozási pontot nyújthat a történet az androidos gyártók számára is. A telefonok fölötti ellenőrzésért a színfalak mögött hatalmas háború dúl, a Microsoft pedig most fontos csatát veszített.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.