:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 25. 12:25

Brutális teljesítményű Tegrák az NVIDIA-tól

A január eleji Consumer Electronics Show sztárjai a Tegra 2 chipes mobil készülékek voltak. Az NVIDIA őrült tempót diktál, 2011-ben két további Tegra-generáció várható a vállalattól.

A januári CES-en számos mobil eszközt jelentettek be a gyártók Tegra 2 processzorral, például a Motorola Xoom tabletet, a az Atrix 4G okostelefont, vagy az LG Optimus 2X-et, amelyet Dél-Koreában már forgalomba is hoztak. Az NVIDIA-tól kiszivárgott termékterv szerint küszöbön a Tegra 2 új generációja, év végén pedig jöhet a Tegra 3.

Tegra 2 3D

Egy kiszivárgott prezentáció szerint még 2011 első negyedévében megkezdődik két új Tegra chip sorozatgyártása, a T25 jelű modellt tabletekbe, az AP25-öt pedig okostelefonokba szánja a cég. Mindkét termék két Cortex-A9 processzormagot tartalmaz és 1,2 GHz-es órajelen működik, legfontosabb újdonságuk a 3D kijelzők támogatása lesz. A speciális szemüveg nélkül is térhatású képet megjelenítő Nintendo 3DS kézikonzol sikere katalizálhatja a 3D megjelenítésre alkalmas mobil eszközök piacát, az év második felére akár egyes okostelefonok, tabletek is ilyen technológiát kaphatnak. A Tegra 2 3D névre keresztelt chipeket minden valószínűség szerint a februári Mobile World Congressen mutatják be.

2011 végén jön a négymagos Tegra 3

A termékterv alapján az év második felében nagyot akar robbantani az NVIDIA, ekkorra várhatók az első négymagos Tegra 3 mobil processzorok. A tabletektbe szánt T30-ban a prezentáció szerint 1,5 GHz-es Cortex-A9 magok dübörögnek majd, a nagy teljesítménnyel járó fogyasztást új energiatakarékos technológiák bevetésével próbálja meg kordában tartani az NVIDIA - a dián szereplő Ultra Low Power CPU mód feltehetően a tétlen processzormagok lekapcsolását takarja. A Tegra 3 T30-be emellett a jelenleginél háromszor gyorsabb grafikus vezérlőt is ígér a cég, amely akár Blu-ray filmekkel is megbirkózik és 1920x1200 pixeles kijelzőt is meg tud hajtani.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A T30 mintapéldányait 2011 végén kezdik gyártani, a Tegra 3-ra épülő első tabletek 2012 tavaszán várhatók. Egyelőre nehéz lenne megtippelni, vajon egy év múlva tényleg full HD kijelzős, négymagos tabletek kerülnek-e a boltokba. a T30 képességei azonban más területeken is bevethetővé teszik a chipet, ezek pedig az okostévék. A világ legnagyobb tévégyártója, a Samsung szerint 2012-ben a világon értékesített tévéknek negyede, 2013-ban pedig több mint harmada lehet okostévé, két év múlva 100 millió ilyen készülék kerülhet piacra.

Az NVIDIA T30 jó alapja lehet egy okostévének, hiszen megfelelő teljesítményt nyújt akár összetettebb alkalmazások futtatására is, amelyek akár a tévén megjelenő képet is manipulálhatják. Ennél jóval visszafogottabb, de távolról sem lebecsülendő teljesítményt hoz majd az okostelefonokba szánt AP30, amely két- vagy négymagos kivitelben készül, de csak 1366x768 pixeles kijelzőket támogat. A Tegra 3 hivatalos rajtjára valószínűleg a 2012-es CES-en kerül majd sor.

Őrületes tempó

A grafikus chipjeivel nevet szerző NVIDIA többször is világossá tette, számára a Tegra stratégiai fontosságú termék - a vállalat előrejelzése szerint a februárban kezdődő első pénzügyi negyedévben a Tegrából származó bevételek meg fogják haladni a chipset-árbevételt. Az NVIDIA nem mást vár, mint hogy néhány éven belül a Tegra legyen a legnagyobb üzletága, felülmúlva a GeForce-okért felelős részleget is. A piaci siker bebiztosítása érdekében az NVIDIA ugyanazt a taktikát veti be, amely a PC-kbe szánt grafikus gyorsítók terén egyszer már bevált: őrületes tempót diktál a technológiai fejlesztések terén, hogy leszakítsa magáról riválisait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.