Szerző: Dojcsák Dániel

2011. január 26. 13:09

Mobilról is nyomtathatnak a Gmail-felhasználók

Érdekes funkciónak tűnik a Google új fejlesztése, amivel a Chrome-ot és okostelefont együttesen használók a mobiljukról is tudnak nyomtatási feladatokat indítani a számítógépükre regisztrált nyomtatókra.

A Gmail Cloud Printing lényege, hogy a Chrome fiókszinkronizálási képességeit kihasználva a felhasználók engedélyezhetnek távoli nyomtatást. Egyelőre a funkció kezdetleges és túl sok kompromisszum nehezíti a gyakorlati használatot, de érdekes irányt mutat, s még egy esetben feleslegessé teszi a PC használatát.

Jó próbálkozás

Az egyik legfontosabb kompromisszum, hogy a PC-nek be kell lenni kapcsolva, sőt, a Chrome-nak is futnia kell, továbbá előtte be kell kapcsolni a beállítások közt, az “under the hood” menüben a Cloud printing lehetőséget. Itt meg kell adni, hogy melyik Gmail-fiókunkkal szeretnénk használni a funkciót, s a továbbiakban a munkahelyen, irodaházban vagy az utcán bolyongva is kinyomtathatunk dokumentumokat a levelezésünkből, anélkül, hogy odaülnénk a számítógépünkhöz. Amennyiben viszont a PC nincs bekapcsolva, akkor a szolgáltatás nem működik, akkor sem, ha nem helyi, hanem hálózati nyomtatóról van szó. A szinkronizálás ugyanis csak a Chrome-on keresztül működik.

A másik probléma, hogy kizárólag a Gmail webes kliensében működik egyelőre a Cloud printing, ott viszont Androidon és iOS-en is. A kliensbe egy későbbi frissítés során ez bekerülhet, de valószínűleg a Cloud printing valamelyik mérnök saját kísérleti projektje, amiből vagy lesz végleges funkció vagy nem. Addig viszont kizárólag az e-mail szövegeit, illetve a csatolmányokat lehet nyomtatni, weboldalakat, fotókat vagy egyéb tartalmakat csak akkor, ha azt elküldjük előtte magunknak e-mailben.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A mobilos Gmailben egy lebegő menüben találjuk a nyomtatás gombot, illetve a csatolmányok mellett egy linkként jelenik meg, amit megnyomva egy újabb oldal nyílik meg, s ott már listába rendezve látjuk az elérhető nyomtatókat. A beállítások közt a nyomat tájolásán változtathatunk, a példányszámot növelhetjük, illetve az is megadható, hogy színes vagy fekete-fehér nyomatot kérünk. A lehetőségek természetesen az adott nyomtató függvényében változhatnak. Amennyiben egy új nyomtatót szeretne valaki hozzáadni a meglévőkhöz arra is van lehetőség, ami viszont kifejezetten hasznos lehet.

Cégeknek tetszhet

A Cloud printing jelentősége vállalati környezetben lehet nagyobb, hiszen a legtöbb egyéni felhasználónak semmi szüksége nincs arra, hogy egy távoli nyomtatóra dokumentumokat küldjön, egy nagyvállalati dolgozó viszont megspórolhat sok percnyi sétát, ha egy másik részlegen tárgyalva az ottani nyomtatóra tudja küldeni a tartalmakat. Amint arról a HWSW is beszámolt, a Google decemberben elérhetővé tette a Chrome MSI formátumú telepítőjét és csoportházirendből elérhetővé tette a böngésző legfontosabb beállításait, hogy az vállalati környezetben is megfeleljen az elvásároknak.

A frissítés a napokban folyamatosan jelenik meg a felhasználóknál, így előfordulhat, hogy valaki a Chrome-ban már látja a Cloud Printing opciót, de a mobilwebes Gmail-kliensben még nem találja meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról