:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. január 14. 10:10

Megerősödve néz szembe az ARM fenyegetésével az Intel

Történetének legjobb negyedévét és évét zárta az Intel minden tekintetben, a bevétel és a nyereség is rekordot döntött. A PC-piac váratlan gyengesége ellenére a kilátások biztatóak, a cég biztos benne, hogy fejlett gyártástechnológiáját felhasználva x86-os chipjeivel be tud hatolni a nagy növekedést produkáló ultramobil szegmensbe, vagyis az okostelefonok, tabletek és egyéb mobil eszközök piacára.

Rekordteljesítmény minden téren

A negyedik negyedévben 8 százalékos éves bővülés után 11,5 milliárd dolláros rekordforgalmat ért el az Intel, a nettó eredménye eközben 3,4 milliárd dollárra emelkedett, ami 48 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban. A világ legnagyobb chipgyártója leginkább a Data Center Group teljesítményének köszönheti jó negyedéves eredményeit, a szerverchipek forgalma éves összehasonlításban 35 százalékkal bővült, ahogy a válságból kilábaló vállalatok ismét elkezdtek infrastruktúrára költeni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A PC-processzorokból származó forgalom nem változott 2010 azonos időszakával összevetve, a lakossági szegmens gyengülését ellensúlyozni tudta a vállalati vásárlások erősödése. Mivel a negyedév során elsősorban a szerverchipek és a vállalati PC-kbe szánt processzorok iránt volt élénk a kereslet, az Intel kimagaslóan jó, 67,5 százalékos bruttó eredményhányadot könyvelt el - a nagyobb nyereségtartalmú termékek fogytak jól, ami emelkedő ASP-hez (átlagos eladási ár) vezetett.

A PC-piac második féléves gyengesége ellenére az Intelnél rekordév volt a 2010-es, a cég először ért el 40 milliárd dollár feletti bevételt, 66 százalékos bruttó eredményhányada szintén új rekord, mint ahogy a 11,7 milliárd dolláros nettó eredménye is. "A fejlődő piacok, a notebookok, a szerverek egyaránt 20 százalék felett nőttek éves összehasonlításban" - kommentálta Stacy Smith pénzügyi vezérigazgató. "A fogyasztói szegmens az európai hitelválság okozta nyár közepi megtorpanás ellenére 10 százalék feletti növekedést ért el. Mindezek ahhoz vezettek, hogy bevételünk 8,5 milliárd dollárral 43,6 milliárd dollárra emelkedett, éves szinten 24 százalékkal és a legjobb évünk volt."

Felkészülés a 22 nanométeres korszakra

2011-re a PC-piacon várható gyenge növekedés ellenére 10 százalék körüli bevételnövekedést várnak az Intel vezetői, 65 százalékos a bruttó eredményhányad mellett. "2011-ben minden jobb lesz. A gazdaság az előrejelzések szerint növekedik, a termékvonalunkat elejétől a végéig megújítjuk és a megcélozható piacunk is bővül" - mondta az elemzők és befektetők részére rendezett telefonos konferenciahíváson Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója. "A PC-ipar már napi 1 millió gépet szállít le, mi pedig 2011 elejét eddigi legjobb mikroprocesszorunk bemutatásával ünnepeltük" - utalt a CES-en rajtoló Sandy Bridge generációs termékekre Otellini.

Idén a tervek szerint 9 milliárd dollárt költ tőkeberuházásra az Intel, amely majdnem duplája a tavalyi szintnek. Erre a 22 nanométeres gyártástechnológiára való áttérés szolgáltat magyarázatot, a vállalat három üzemét állítja át 22 nanométeres csíkszélességre, valamint egy negyediket is felépít és felszerel, így év végére így már négy Intel-üzem onthatja a 22 nanométeres processzorokat. A 22 nanométeres gyártástechnológia fejlesztése már lezárult, az első Ivy Bridge processzorok mintapéldányai is elkészültek már, jelenleg a finomhangolás zajlik, hogy a második félév során beindulhasson a kereskedelmi tömegtermelés. Amint az ismert, az Intel minden páratlan évben új mikroarchitektúrát dob piacra, a rá következő évben pedig ezt átülteti az új gyártástechnológiára. A 2012 elejére várható Ivy Bridge processzorok a Sandy Bridge 22 nanométeres változatai lesznek.

Összecsap az ARM és az Atom

A kisebb csíkszélesség nem csak a teljesítmény fokozását és/vagy a fogyasztás leszorítását teszi lehetővé, hanem a fajlagos gyártási költségek csökkentését is - a szakadatlan miniatürizáció által fokozható méretgazdaságosság a félvezetőipar hajtóereje. Ezt kihasználva az Intel x86-os chipjeivel be fog hatolni az ultramobil termékek szegmensébe, vagyis az okostelefonok, tabletek területére. "Sokan kérdezik tőlünk, hogy versenyzünk az ARM-mal a mobil szegmensben. Ahogy azt évtizedeken keresztül a hagyományos számítástechnikai piacon tettük, a világ legjobb félvezetőgyártási technológiájával a legkisebb fogyasztású, legnagyobb teljesítményű, legkisebb költségű termékeket fogjuk szállítani" - szögezte le Paul Otellini.

A 22 nanométeres technológiát először PC- és szerverchipjeinek gyártásához veti be az Intel. Otellini elmondta, vállalatánál már zajlik a 32 nanométeres Atom rendszerchipek tömegtermelése, de ezeket is olyan hamar átállítják 22 nanométeres csíkszélességre, amilyen hamar csak lehetséges. 2010-ben 37 millió netbook fogyott, ami 20 százalékos bővülés éves összehasonlításban. 2011-ben az Intel olyan innovációkkal jelentkezik a netbookok szegmensében, amelyek továbbra is növekedésben tartják a termékkategóriát, ígérte Paul Otellini. Ezek közé tartozik az Atom képességeinek és teljesítményének növelése, valamint az árak csökkentése, így a fejlődő piacokon még többek számára kerül elérhető közelségbe a PC.

"De az Atom nem csak a netbookokról szól" - mondta az Intel vezetője. Több mint 4900 különféle Atom-alapú készülék van születőben a gyártóknál és 1700 beágyazott megoldás, köztük okostelefonok, tabletek és más konzumelektronikai eszközök. "2011-ben az Atom feltűnik majd okostelefonokban, verenyképes fogyasztás mellett a legnagyobb teljesítményt nyújtva" - ígérte Otellini.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.