:

Szerző: Koi Tamás

2011. január 6. 13:02

Brüsszel szinte biztosan elkaszálja a telekomadót

Gyakorlatilag biztosra veheti a kormány, hogy az Európai Bizottság az uniós irányelvek megsértésére hivatkozva a hazai távközlési cégekre tavaly kivetett különadóról szóló jogszabály módosítására fogja felszólítani. Az ügy évekig is húzódhat, az államnak utána vélhetően minden addig beszedett pénzt vissza kell majd fizetnie.

Szinte biztosan bukik a tavaly októberben létrehozott telekomadó, mely az országban működő távközlési cégeket bevételarányosan éves szinten 61 milliárd forint befizetésére kötelezi 2010-től 2012-ig - írja beszámolójában az index. A lapnak egy neve elhallgatását kérő brüsszeli informátor latolgatta az új adónem sorsát, kiemelve, hogy a telekomadó ügye a "legtisztább", a magyar oldal álláspontja pedig védhetetlen - feltéve, hogy az Európai Bizottság hangot ad nemtetszésének, ami felől gyakorlatilag nincs kétség.

"Védhetetlen"

A lap cikke megemlíti, hogy a tavaly októberben kivetett négy adó közül a telekom szektor adóztatásáról létezik egy olyan uniós irányelv, mely határozottan kimondja, hogy a cégektől beszedett pénzt csak kizárólag bizonyos adminisztratív és szabályozói költségek fedezetére lehetne fordítani a szektoron belül. Magyarországon egyértelműen nem ez lenne a helyzet, a távközlési cégek által befizetett évi 61 milliárd forintot ugyanis minden különösebb cél nélkül a költségvetési hiány lefaragására fordítaná a kormány - hívja fel a figyelmet az Index.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Brüsszel az új adónemek októberi bevezetését követően azonnal kérdésekkel fordult Magyarországhoz, ezekre időben küldött is választ a kormányzat - jelenleg a tájékozódási szakasz zajlik, mely alapján a diplomaták és szakemberek eldöntik, hogy uniós jogba ütközik-e a rendelet. Ha az illetékesek úgy döntenek, nem állja meg a helyét az adónem, hivatalos szakaszba lép a procedúra, mely során először újból kérdéseket intéznek a magyar kormányzathoz, ezután pedig a szabály kiigazítására szólíthatnak fel.

Ha Magyarország nem tesz eleget ennek a kérésnek, a Bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat, a testület pedig aligha kérdéses, hogy kinek ad majd igazat - állítja a lap által megkérdezett szakértő. Ez esetben a kormánynak minden addig beszedett pénzt vissza kellene fizetnie a távközlési cégeknek, igaz, a bírósági procedúra évekig is elhúzódhat.

Deutsche Telekom: példátlan

A hazánkban működő, a távközlési adó befizetésére kötelezett cégek közül a legnagyobb piaci szereplő a Deutsche Telekom leányvállalata, a Magyar Telekom: az évenkénti 61 milliárdos összeg csaknem felét ez a multi fizetheti be, mely ellen a német anyavállalat európai tevékenységéért felelős vezérigazgató-helyettese tavaly novemberben hevesen tiltakozott. Guido Kerkhoff kemény hangú nyilatkozatában példátlannak és több szempontból is problematikusnak nevezte a válságadót, hozzátéve, hogy a cég az esetleges jogi lépések megtétele előtt megvárja az Európai Bizottság állásfoglalását.

A válságadók közvetetten a hazai informatikai szektort is érintik. A távközlési és pénzügyi szektorra kivetett válságadók gyakorlatilag eltolják a 2008-ban kitört gazdasági válságból való gyors kilábalás lehetőségét, a cégek ugyanolyan óvatosak maradnak a kiadásokkal, mint 2009-ben. A legnagyobb IT-vásárlónak számító telekommunikációs vállalatok és a bankok az elvonások hatására IT- beruházásokat is törölni vagy késleltetni fogják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.