Szerző: Koi Tamás

2010. november 17. 11:27

Nem hagyja annyiban a Deutsche Telekom a válságadót

Példa nélkülinek, és több szempontból is problematikusnak nevezte a Deutsche Telekom európai tevékenységéért felelős vezérigazgató-helyettese a magyar kormány által október közepén beterjesztett, majd az országgyűlés által elfogadott különadó-törvényt. A cég szerint az adónem komoly károkat okoz Magyarországnak.

"Megértjük és elfogadjuk, ha nehéz helyzetbe került országok húsbavágó intézkedéseket kényszerülnek hozni, ám a magyar kormány által előzetes értesítés nélkül kivetett különadó hideg zuhanyként ért bennünket" - nyilatkozta az MTI-nek tegnap Guido Kerkhoff, a Deutsche Telekom AG (DT) igazgatótanácsának tagja. A cégvezető a Magyar Telekom többségi tulajdonosának álláspontját ismertetve különösen sérelmezte, hogy a távközlési különadó túlnyomórészt külföldi tulajdonú cégeket sújt, emellett visszamenőleges hatályú - utóbbival a cég történelmében eddig még nem találkoztak.

"A szükségesnél több porcelánt törnek össze"

Kerkhoff szerint a különadó visszamenőleges hatálya több szempontból is problematikus, a cégvezető ezzel együtt előrevetítette, hogy a vállalatnál jogászok vizsgálják az adócsomag hátterét, kiemelve, hogy a jog általában tiltja a visszamenőleges hatály alkalmazását. A távközlési cégekre kivetett válságadó - melynek közel felét a Magyar Telekomnak kell majd befizetnie - érinti az adott országba vetett bizalmat, azt a biztonságot, amelyre építve tervezni lehet, áll a nyilatkozatban. "A bennünket (Magyarországgal) összekötő partneri viszony felől nézve ez az intézkedés keserű csalódást jelent" - jelentette ki Kerkhoff.

A cégvezető közlése szerint a különadó a Magyar Telekom idei üzleti eredményének 42 százalékát viszi el. Az öt évre (2010-2014) vetített adó 400 millió eurót tesz ki; ez 16 százaléka a Magyar Telekom tőzsdei kapitalizációjának, amit Kerkhoff "jelentős elvonásnak" minősített. A német üzletember ezzel együtt aggasztónak tartja a helyi vállalkozók (local players) helyzetbe hozásának tendenciáját Magyarországon. Hangsúlyozta, hogy a DT a világ egyik legmodernebb mobiltelefon-hálózatát hozta létre az országban, s az ügyfelek által fizetett díjak is nagyon kedvezőek. "Ilyen beszerzési előnyöket, ilyen árakat és ilyen technológiát egy magyar befektető egyedül nem tudna nyújtani" - mondta el a vezérigazgató-helyettes.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Kerkhoff szavai szerint a DT bázisnak használta Magyarországot a térségben. "Macedóniában és Montenegróban Magyarországon keresztül ruháztunk be, mivel értékeljük az itteni tapasztalatokat és know-how-t. Ha azonban azt kell látnom, hogy egy adózási törvény visszamenőleges hatállyal kihúzza a talajt a lábam alól, akkor ezt nem tudom tovább folytatni" - hangsúlyozta az igazgatótanács tagja, hozzátéve: az az érzése, hogy Budapesten most "a szükségesnél több porcelánt törnek össze". "Nem tudom, hogy ennek mindenki tudatában van-e" - tette hozzá.

Uniós jogot sért?

Az esetleges jogi lépések kapcsán Kerkhoff kifejtette: mindenképpen megvárják az Európai Bizottság által Budapesttől kért állásfoglalást, ezzel együtt utalt rá, hogy a Deutsche Telekom semmiképpen nem kívánja annyiban hagyni a különadó visszamenőleges bevezetését. A német konszern a napokban közleményt adott ki, amelyben rámutatott: a különadó önkényes döntés, amely kárt okoz Magyarországnak mint üzleti célpontnak. Egyúttal hátrányos megkülönböztetéssel sújtja a külföldi beruházókat, ellentmond az EU digitális agendájában lefektetett céloknak, és egyértelműen megsérti az uniós jogot.

A DT abból indul ki, hogy az Európai Bizottság ragaszkodni fog az uniós jogszabályok betartásához, és szerződésszegés miatt eljárást indít, dacára annak, hogy hamarosan a magyar kormány veszi át az EU soros elnökségét.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról