Szerző: Koi Tamás

2010. december 28. 12:49

Logitech: semmi baj nincs a Google TV-vel

Alaptalanok azok a karácsony előtti híresztelések, melyek azt állítják, hogy a Google több gyártópartnerét arra kérte, függessze fel a tévés tartalomdisztribúciós rendszerével kompatibilis eszközök gyártását - közölte a Logitech.

A svájci perifériagyártó képviselője hétfőn határozottan kijelentette, hogy szó sincs a gyártás leállításáról a Logitechnél: "Teljesen alaptalanok azok a spekulációk, melyek szerint szoftveres problémák le kellett állítani a Revue box gyártását" - mondta el Nancy Morrison tegnap a Dow Jonesnak. A Wall Street Journal által idézett közleményben azokra a december közepén felszínre került pletykákra reagált hivatalosan a svájci gyártó, melyek alapján a szakma komoly kérdéseket vetett fel a Google TV jövőjével kapcsolatban.

Bár a koncepció előremutató és innovatív, nem túl jó ómen, hogy a Google TV megjelenését finoman szólva sem fogadta kitörő lelkesedéssel a tartalomszolgáltatói ipar, ami eleve kérdésessé teszi a platform életképességét. Úgy tűnik, a nagyközönség sem ölelte kebelére az első olyan hardvereket, melyek a Google rendszerével kompatibilisek, így többek közt a Logitech által gyártott Revue set-top boxról sem zengtek ódákat a tulajdonosok és a tesztelők. A bennfentes források szerint sok még a probléma a készülékeken futó szoftverrel, illetve a platformintegrációval - a cégnél gőzerővel dolgoznak a javításon, miközben a színfalak mögött a tartalomszolgáltatókat is megpróbálják jobb belátásra bírni a Google emberei.


Logitech Revue beltéri egység: nincs szükség módosításra

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ennél nagyobb probléma, hogy a rendszer működéséből fakadó bevételkieséstől tartó tartalomszolgáltatók egyes, korábban kiszivárgott hírek szerint hajlanának akár arra is, hogy ha a Google a támogatásuk nélkül próbálja bevonni a Google TV platform alá a műsoraikat, eszközszinten korlátozzák, hogy mivel lehet megtekinteni a webes videókat. Ezzel gyakorlatilag kizárhatnánk a rendszerükből azokat a vevőberendezéseket, melyeket kifejezetten a szolgáltatás igénybevételére hoztak létre. A nagy tartalomelőállítók közül az ABC, a CBS és az NBC jelenleg is blokkolják műsoraikat a Google TV-ben, ami egyelőre nem sok jóval kecsegtet a platform számára.

Az amerikai TV-s reklámpiac nagyjából 70 milliárd dolláros éves bevételének egy részére pályázó Google eddig jobb híján kisebb online videoszolgáltatókkal tudott csak megegyezni, ezek a cégek ugyanis érdekeltek abban, hogy a Google TV révén minél több nézőhöz juttassák el tartalmukat.

a címlapról