Szerző: Bodnár Ádám

2010. október 29. 14:46

Pofonegyszerű beköltözni a Microsoft felhőjébe

A Professional Developers Conference (PDC) nyitóelőadásán a Microsoft vezetői világossá tették, a helyben telepített szerverek napjai meg vannak számlálva, a cloudé a jövő.

Tegnap kezdődött a Microsoft fejlesztői dzsemborija, a PDC, amelynek nyitóelőadásán Steve Ballmer fényezte egy kicsit a Windows Phone 7-et, Dean Hachamovich, az IE programmenedzsere bemutatta a böngésző webfejlesztőknek szánt új előzetesét, Scott Guthrie demózta, milyen egyszerű Windows Phone 7-re fejleszteni, majd Bob Muglia, a szerverekért és fejlesztői eszközökért felelős részleg feje felvillantotta, milyen új képességekkel ruházza fel a Microsoft az Azure cloudot.

A Windows Azure nyilvános felhő az év elején indult el éles üzemben és már Magyarországról is elérhető. Az Azure egy szoftverplatform a cloudban, a felhő operációs rendszere ha úgy tetszik, amelyen ugyanúgy futhatnak az alkalmazások, mintha a szomszéd szobában zúgó szerveren lennének. Az  Azure-t azonban a Microsoft üzemelteti, világszerte hat (hamarosan nyolc) óriási adatközpontban, minimálisra leszorított nominális költségekkel, a méretgazdaságossági előnyök eredményképp pedig a helyben üzemeltetett szerverekkel már most versenyképes áron biztosít számítási és tárkapacitást - a helyi megoldások költségeinek (pl áram, hűtés) növekedésével pedig az Azure árelőnye várhatóan nőni fog.

Az Azure kapcsán elsősorban olyan vállalatok érdeklődésére számít a Microsoft, akik megbízható, nagy sávszélességű, globális lefedettséget nyújtó szolgáltatást fejlesztenek, és ennek üzemeltetésére nem akarnak saját infrastruktúrát létrehozni. Emellett olyan cégek is az Azure-felhasználók között lehetnek, akiknek ritkán de rendszeresen szüksége van nagy feldolgozási kapacitásra és nem akarják saját rendszereiket erre méretezni. A Pixar tegnap bejelentette, hogy népszerű RenderMan szoftverét az Azure-ön szolgáltatásként is elérhetővé teszi, ezzel gyakorlatilag bárki számára megnyílt a lehetőség, hogy hatalmas renderfarm vásárlása nélkül profi animációs filmeket készítsen.

Bob Muglia a PDC10 nyitóelőadásán

Virtuális gépek a Microsoft felhőjében

Egy globális cloud előnyei leginkább akkor domborodnak ki, ha egy vállalat új alkalmazást vagy szolgáltatást vezet be. Ha valaki egyből a felhőben kezd, nincs szüksége beruházásra, saját szerverre és infrastruktúrára, üzemeltetési szakértelemre. A cloud előnye emellett a rugalmas, gyakorlatilag végtelen skálázhatóság, valamint a földrajzi elosztottságból adódó megbízhatóság és elérhetőség. A Microsoft az igénybe vett számítási kapacitás, tárterület, adatátvitel és tranzakciószám alapján számláz. Az ügyfelek azonban láthatóan vonakodnak egyelőre az Azure-re menni, a Microsoft ezért most számos olyan képességet jelentett be, amelyek a migrációt, illetve a helyben telepített és a felhőben futó rendszerek összekapcsolását teszik egyszerűvé, újabb akadályokat rombolva le a migráció előtt.

Ezek közül az első és legfontosabb, hogy az Azure már nem csak a felhőben elérhető platformot kínál alkalmazások számára, hanem a felhőben elérhető infrastruktúra is egyben. 2010 végén béta állapotban ugyan, de elérhető lesz a Virtual Machine szerepkör, amely lehetővé teszi hogy Windows Server 2008 R2 virtuális gépeiket a felhasználók változtatás nélkül átvihessék az Azure felhőbe. A  felhőben futó virtuális gép ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik mint egy helyi szerveren virtualizált Windows Server, ezt Mark Russinovich kernelguru RDP-kapcsolat felépítésével és a Process Explorer futtatásával demózta. 2011-ben egy frissítés után Windows Server 2003 és Windows Server 2008 SP2 lemezképek is támogatottak lesznek.

A felhőbe költözést egyszerűsíti, hogy virtuális lemezképes is létrehozhatók lesznek a felhőben. A felhasználó a helyi Windows Serverén telepített rendszert egy segédprogram az inkrementális mentéshez hasonlóan, a különbségek másolásával az Azure-re költözteti, ahol aztán egy egyedi virtuális lemezkép formájában a rendszer elérhető lesz. A helyi és a cloudban működő erőforrások összekapcsolását segíti a Windows Azure Virtual Network, amelynek első komponense, a Connect IP-alapú hálózatba képes kapcsolni a helyben telepített és a cloudban hosztolt rendszereket.

Egy másik kiemelt újdonság a Server Application Virtualization, amely a Microsoft App-V desktop megoldásához hasonlóan a futásához szükséges összes komponenssel egybecsomagolja a szerveralkalmazást és ezzel teljesen leválasztja az alatta futó operációs rendszerről. Ezzel lehetővé válik bármilyen, Windows Serveren futó alkalmazás telepítése az Azure cloudba "worker" szerepkörben. Ezzel az ügyfelek elfelejthetik az alkalmazás alatt futó teljes infrastruktúra menedzselésének feladatait, amelyeket az Azure üzemeltetői vesznek át. A Server Application Virtualization technológiai előzetesként élesedik az idén, de csak 2011 második felében jelenik meg a végleges verzió.

Közelíti a telepített SQL Server funkcionalitását a SQL Azure

A Windows Azure mellett a Microsoft új képességeket jelentett be a felhőben futó relációs adatbázisával, a SQL Azure-rel kapcsolatban is. A SQL Azure tesztjeleggel még az idén, véglegesen pedig 2011 elején megkapja a telepített SQL Server jelentéskészítési eszközeit (Reporting Services), vagyis a felhőben futó adatbázisból is kérhetők írásos és grafikus riportok,  akár Word, Excel vagy PDF formátumokban. A Microsoft ezzel felkészíti a SQL Azure-t arra, hogy ugyanúgy támogassa az üzleti döntési folyamatokat mint a helyben telepített SQL Server.

A felhasználók által igényelt szolgáltatásként megjelenik a SQL Data Sync, amely a SQL Azure és a helyben telepített SQL Server között végez adatszinkronizációt, ezzel megkönnyítve akár az adatok migrálását a felhőbe, akár az ott tárolt adatok visszamigrálását helyben telepített rendszerekre, illetve akár mobil eszközökre is. A SQL Data Sync szolgáltatás 2011 elején élesedik kereskedelmi verzióban, addig technológiai előzetesként használható. 2010 végén elrajtol a korábban csak Houston néven emlegetett Database Manager for SQL Azure is, amely egy webes, grafikus menedzsment-felület a felhőben futó adatbázisokhoz.

AppFabric újdonságok

Az Azure-ön futó alkalmazások az AppFabric segítségével kapcsolhatók össze a saját üzemeltetésű infrastruktúrával. Ezek a komponensek a meglevő alkalmazások migrációját, illetve a hibrid (saját + nyilvános) cloudok építését segítik: a Service Bus a saját adatközpontban és az Azure-ben futó alkalmazások egységes elérhetőségét valósítja meg, az Access Control pedig a meglevő alkalmazásokban és az interneten használt felhasználói azonosítási módok közt képez hidat. Az Access Control funkcionalitás most "kiteljesedett", a tegnap demó során (a mindig laza és jókedvű Don Box előadásában) azt láthatták az érdeklődők, hogy egy felhőben futó alkalmazás a felhasználókat azonosítani a vállalati címtárból származó, Windows Live ID vagy Facebook felhasználói nevük és jelszavuk alapján is képes azonosítani és különféle szerepköröket kiosztani számukra.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az AppFabric most bejelentett, 2011-re elkészülő újdonsága az összetett, helyi és cloud-erőforrásokat egyaránt használó alkalmazások létrehozását támogatja. Ehhez egy grafikus modellező eszköz áll rendelkezésre, amelyben a fejlesztők megtervezhetik az alkalmazás működését és a szükséges erőforrásokat, a Composition Model alapján pedig pedig az AppFabric Composite App Service automatikusan, kézi beavatkozás nélkül lefoglalja és konfigurálja a szükséges erőforrásokat a felhőben, illetve gondoskodik a monitorozásról és a riportkészítésről is.

Webalkalmazások fejlesztői számára jelent jó hírt, hogy az Azure-ön még az idén elérhető lesz az IIS teljes funkcionalitása: a Web szerepkörben megjelenik a teljes IIS támogatás, akár több IIS oldal is költöztethető egy Web szerepkörű gépre, illetve lehetőség lesz IIS modulok telepítésére is. Itt említendő meg még a dinamikus tartalom cache lehetőség, az Azure Content Delivery Network (CDN) már nem csak a statikus objektumokat, hanem a dinamikus weboldalakat is gyorsítótárazza a válaszidők csökkentése érdekében.

A fejekben kell áttörni

A Microsoft újabb nagy lépést tett afelé, hogy lerombolja az Azure, illetve a felhők terjedése előtt álló akadályokat, továbbra is fontos feladat azonban a lehetséges felhasználók meggyőzése arról, miért érdemes váltani. Vannak és mindig lesznek olyan esetek, amikor egy szerver vagy egy alkalmazás nem költöztethető a cloudba, például a jogszabályi környezet miatt, vagy mert szükséges a helyi hozzáférés. A cloud-szolgáltatások fejlődésével azonban már egyre kevesebb érv lehet egy helyi szerver és a helyi infrastruktúra mellett, ha nem speciális feladatról vagy különösen érzékeny adatok kezeléséről van szó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról