Szerző: Koi Tamás

2010. december 22. 13:01

Meg kell nyissák optikai hálózatukat a nagy telkók

Pár hónapon belül be kell engedniük optikai hálózatukra a nagy szolgáltatóknak a kicsiket, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az EU-s irányelveknek megfelelően ezeket a piacokat is szabályozni fogja a réz érpárra épülő technológiák mellett.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) december 2-án tette közzé az úgynevezett 4. és 5. piac szabályozásáról szóló határozattervezeteket az érdekeltekkel való végső egyeztetések végett. A "Nagykereskedelmi hozzáférés a helyhez kötött hálózat (fizikai) infrastruktúrájához (beleértve a részleges vagy teljes átengedést)" és a "Nagykereskedelmi szélessávú hozzáférés" elnevezésű piacok határozattervezetei kapcsán nyáron már egyeztetett a hatóság a piaci szereplőkkel, a mostani egyeztetési folyamat határideje a mai nappal zárul le.

A két határozattervezet legfontosabb újdonsága, hogy szolgáltatási piacokat felsoroló listát kiegészíti az elmúlt években megjelent új technológiákkal, így elsősorban az FTTH pont-pont és FTTH PON hálózatokkal, valamint előírja a hurokátengedési kötelezettséget a jelentős piaci erejű szolgáltatók (Magyar Telekom, UPC és Invitel) számára. Mindez az átlagfelhasználók számára azt jelenti, hogy kisebb cégektől is vehetnek majd lakossági optikai csomagokat, mivel a nagy szolgáltatókat rövidesen kötelezni fogják arra, hogy hozzáférést adjanak optikai hálózatukhoz, valamint nagykereskedelmi konstrukciókban is kínálják jelenleg elérhető, valamint a jövőben megjelenő optikai szolgáltatásaikat.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A most lezárult egyeztetési folyamatot követően az Európai Unió Bizottságával való egyeztetésre kerül sor, amely biztosítja, hogy a határozat véglegesítése és kiadása a legszélesebb körben megismert vélemények alapján valósulhasson meg. A határozatokban foglaltak megismerése kapcsán kerestük az NMHH-t, a hatóság azonban nem szolgált lapunknak érdemi információval a határozattervezetekről.

Milyen hatása lehet?

A hurokátengedés évek óta létező fogalom a hazai távközlési piacon, akárcsak a nagykereskedelmi üzleti modell. A rendszer eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy a nagy szolgáltatók piaci erőfölényét valamilyen módon kompenzálja, és a kicsiknek is lehetőséget adjon az új szolgáltatások értékesítésére. A kis szolgáltatók közül azonban többen úgy vélik, az eddigi rendeletek inkább a nagy piaci szereplők érdekeit tartották szem előtt - ezek alapján kérdéses, hogy az optikai hozzáférések piacán is hasonló elv fog-e érvényesülni.

Az új határozatokkal kapcsolatban pozitívan nyilatkozott az egyik legnagyobb hazai alternatív távközlési szolgáltatónak számító GTS Hungary. Szép Tibor, a cég stratégiai, termékfejlesztési és marketingigazgatója fontosnak tartotta kiemelni, hogy ha a tervezeteket ebben a formában véglegesítik, az inkumbens szolgáltatóknak nem csak hozzáférést kell adniuk saját hálózatukhoz, az alépítményekbe is be kell engedniük a konkurenciát, ami a kis cégek számára sokkal egyszerűbbé teszi a szélessávú vezetékes kapcsolathoz  szükséges optikai kábelek kihúzását. A GTS Hungary úgy látja, hogy a határozattervezetekből 3-6 hónap alatt lehet végleges határozat, vagyis az optikai hurokátengedés legkorábban tavasszal valósulhat meg, valamint ekkor jelenhetnek meg a nagykereskedelmi csomagok a nagy szolgáltatóknál is.

A határozattervezetekben megnevezett szolgáltatók közül leginkább a Magyar Telekomot érinti az új szabályozás, a legnagyobb hazai szolgáltató ugyanis mostanra kiterjedt optikai hálózattal rendelkezik, igaz a fejlesztések az utóbbi hónapokban jelentősen lelassultak. A céget többször is kerestük a témában, de mindeddig nem érkezett érdemi válasz megkereséseinkre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról