Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 21. 10:34

Frissült a Microsoft vállalati és ingyenes otthoni vírusirtója

Elkészült a Microsoft vállalati végpontvédelmi termékének, a Forefont Endpoint Protectionnek a 2010-es verziója, illetve frissült az otthoni és kisvállalati felhasználásra szánt ingyenes Security Essentials is.

A Microsoft két új végpontvédelmi termékkel jelentkezett, a Forefont Endpoint Protection 2010 és a Security Essentials 2.0 technológiai alapjai azonosak, azonban a nagyvállalati környezetbe szánt Forefront távolról is menedzselhető. A Security Essentials ingyen elérhető, a Forefront Endpoint Protection 2010 próbaváltozata innen tölthető le.

A Forefront Endpoint Protection 2010 windowsos asztali gépeket és szervereket véd. Utóbbiak esetében nagy segítség lehet, hogy számos előre definiált szabályrendszert tartalmaz a szoftver, amelyekkel a különféle szerverfeladatokhoz lehet igazítani a viselkedését úgy, hogy a biztonsági kockázatok minimalizálása mellett a szerver teljesítménye se szenvedjen csorbát. A vállalat emellett kiemelte a termék viselkedésalapú kártevővédelmét, a jobb integrációt a Windows tűzfalával és a korábbinál egyszerűbb telepítési folyamatot is.

A Forefront Endpoint Protection 2010 System Center Configuration Manager 2007-ből távolról felügyelhető, így a rendszergazdák ugyanarról a felületről kezelhetik a patcheket és követhetik figyelemmel valós időben a gépek biztonsági állapotát. A Microsoft a FEP 2010 több mint 100 különféle beállítását csoportházirendből is elérhetővé tette, így a termék azokon a gépeken is egyszerűen beállítható, amelyek nem tartalmaznak SCCM-klienst. A Group Policy Tool segédprogram csoportházirend-szabályokká alakítja a FEP 2010 szabályokat, segítségével a rendszergazdák a FEP 2010 konzolján beállított szabályokat XML-fájlba exportálhatják, ezt csoportházirend-objektummá alakíthatják és a többi gépre csoportházirend segítségével alkalmazhatják.

Az otthoni felhasználóknak és a 10-nél kevesebb PC-vel rendelkező kisvállalatoknak szánt Microsoft Security Essentials is megújult. Az MSE 2.0 jobban integrálódik a Windows többi komponensével, például a tűzfallal, az Internet Explorerrel, valamint a Windows Filtering Platformmal, amely a hálózati támadásokat hivatott kivédeni. Ez csak a Vistában és a Windows 7-ben található meg, a Windows XP-ben nem, vagyis aki Windows XP-re telepíti a Security Essentials-t, kénytelen nélkülözni ezt a képességet. A fejlesztők emellett frissített, gyorsabb, heurisztikus keresőmotort is ígérnek.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Microsoft naponta többször frissíti a Security Essentials adatbázisát, illetve a program automatikus frissítést hajt végre akkor is, ha valamiféle gyanús tevékenységet észlel a PC-n. A rootkitek elleni küzdelmet számos technológia támogatja, amelyek lehetővé teszik például a kernelstruktúrák integritásának ellenőrzését vagy éppen a fájlrendszerhez való közvetlen hozzáférést a rosszindulatú programok, driverek eltávolításához.

A Security Essentials 2.0 letölthető a Microsoft weboldaláról, futtatásához eredeti 32 vagy 64 bites Windows XP, Windows Vista vagy Windows 7 operációs rendszer szükséges. A szoftver beépül a Windows Filtering Platformba, ezért a feltelepítése után újraindítás szükséges.

a címlapról