Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 14. 15:08

Egy év alatt 4-5 frissítés érkezik Symbianhoz

A következő 12-15 hónap során a Nokia legalább 4-5 kisebb frissítést ad ki a Symbian^3 operációs rendszerhez, hangzott el a pekingi International Mobile Internet Conference rendezvényen. A plarform új böngészőt, áttervezett nyitóképernyőt és számos további képességet kap.

Két évvel ezelőtt a Symbian részesedése még a 70 százalékot közelítette az okostelefonok piacán, az idei harmadik negyedévre ez kevesebb mint felére, 32 százalékra esett vissza. Amint azt a HWSW is megírta, 2011 áprilisától nem a Symbian Foundation, hanem a Nokia fejleszti tovább a Symbian operációs rendszert, amelynek mára a finn gyártó maradt a kizárólagos támogatója.

A finn vállalat láthatóan mindent megtesz annak érdekében, hogy behozza hátrányát a konkurens platformok, mint például az iOS és az Android mögött, ennek érdekében a következő bő egy évben több lépcsőben is frissíti a Symbian^3-at. A Günther Kottzieper Nokia-munkatárs által tartott előadás szerint a vállalat rögtön 2011 elején előrukkol egy frissítőcsomaggal, amely közel 50 kisebb-nagyobb változtatást tartalmaz, köztük egy teljesen áttervezett kezelőfelületet a böngészőhöz. A második és harmadik negyedévben aztán átváltozik a Symbian^3 kezelőfelülete, HTML5-kompatibilissé válik a böngésző, illetve a szoftverfrissítési mechanizmus is fejlődik, derül ki a prezentációból.

A vállalat nemrégiben nagyszabású átszervezést jelentett be, egyúttal közölte, a jövőben a Qt lesz az egyetlen támogatott alkalmazásfejlesztési keretrendszer, amellyel Symbian és MeeGo platformokra egyaránt lehet programokat készíteni, és maga a Nokia is ezt használja majd a saját alkalmazásainak fejlesztéséhez. A keresztplatformos Qt előtérbe helyezése lehetővé teszi a Nokia számára hogy okostelefonjain úgy cserélhesse le a szoftverplatformot, hogy abból a felhasználók szinte semmit se vegyenek észre és az eszköznek köszönhetően a fejlesztőknek sem kell majd újraírniuk programjaikat

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

2011-ben nem csak a szoftverplatform fejlődik a Nokiánál, hanem az okostelefonok hardvere is egyre erősebb lesz. Az International Mobile Internet Conference-en felvillantott tervek szerint a nyár folyamán megérkeznek a Nokia mobilokba az 1 GHz-es processzorok, az év második felében pedig kétmagos chippel és "valódi zoommal" rendelkező mobilok várhatók. Egyes pletykák szerint 2011 első felében mutatkozik be az N9, amely a vállalat első MeeGo-alapú készüléke lesz.

Rossz hír is érkezett a Nokia háza tájáról: a 2010 végére ígért E7 csak jövőre lesz kapható. A kicsúsztatható QWERTY billentyűzetes, szexi készülék bemutatását azért halasztotta el a vállalat, hogy "biztosítsa a kiváló felhasználói élményt". A Nokia E7 egy 4 hüvelykes AMOLED kijelzővel és 8 megapixeles kamerával rendelkező üzleti telefon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról