:

Szerző: Koi Tamás

2010. december 14. 13:04

Egyre több háztartást lát el szélessávval a DIGI

Egyre több háztartás fizet elő vezetékes szélessávú internetkapcsolatra az illetékes hatóság statisztikái szerint. A legtöbb új ügyfelet a DIGI szerzi meg.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetékes gyorsjelentésében ugyan nem szerepelnek a szolgáltatók piaci részesedései, a közölt adatokból azonban bizonyos következtetések levonhatók a piac összetételét, illetve leginkább a trendeket illetően. Az októberi számok utóbbi kapcsán kevés újdonságot tárnak fel, vagyis az xDSL-előfizetések száma továbbra sem mozdul el a nyolcszázezres szintről, a növekedést kizárólag az FTTx-elérések és a kábelmodemes kapcsolatok adják.

A hatóság múlt hónapban változtatott vezetékes monitoringján, így a szervezet a korábbi módszertől eltérően, külön számolja az optikai hozzáféréseket és a gyors kábelmodemes interneteléréseket. A legfrissebb statisztikákból kiderül többek közt, hogy itthon egyre több olyan végpontot létesítenek a szolgáltatók, melyek az ADSL-kapcsolatokkal elérhető sávszélesség legalább két-háromszorosát képesek nyújtani.

Az októberi statisztikákból kiderül többek közt, hogy a kábelmodemes szélessávú internetkapcsolatok száma egy hónap alatt nyolcezerről, míg az optika-alapú elérések száma ugyanennyi idő alatt 11 ezerrel nőtt (előbbinél a piac 85 százalékát fedik le a számok, utóbbinál a 99 százalékát). Az optikai elérések ezzel együtt nem csak a végponti optikai csatlakozásokat takarják, hanem azokat a kapcsolatokat is, melyek a végpontig közvetlenül nem viszik el az optikát, hanem megállnak lépcsőháznál, és onnan más átviteltechnikával teremtik meg az összeköttetést.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ilyen elven üzemelteti szélessávú vezetékes hálózatát a DIGI, melyhez a statisztikák alapján jelenleg a legnagyobb számú internetes "nagyfogyasztó" tartozik. Az NMHH-tól kapott adatok szerint több mint 202 ezer olyan háztartás van Magyarországon, ahol legalább 30 Mbps sávszélességű, optika-alapú internetelérés működik, míg ugyanezt a sávszélességet EuroDOCSIS 3.0-alapú kábelnet-hálózaton csupán 53 ezren lépik át, jóllehet nagy sávszélességű kábelnet-csomagokat a piac több nagyobb szereplője, így a UPC és a Magyar Telekom is kínál ügyfeleinek.

Idén szeptemberben a vezetékes szélessávú előfizetések becsült száma elérte az 1 millió 867 ezret, ami 21 ezres növekedést jelent szeptemberhez képest.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.