Szerző: Koi Tamás

2010. december 8. 11:35

Nagy tervekkel vág neki 2011-nek a RIM

2011-ben sok újdonságot hozhat a Research in Motion termékpalettája - a változásokra a cégnek nagy szüksége is van, az okostelefon-piacon ugyanis folyamatosan teret veszít, és későn tud csak előrukkolni saját tabletjével, a PlayBookkal.

A kanadai gyártónál 2011 egyik legnagyobb durranása éppen a szeptember végén bemutatott, 7 hüvelykes kapacitív érintőkijelzővel ellátott PlayBook lehet - a RIM tabletjének születését fokozott érdeklődés kíséri, mivel a vállalat nem állt be az Android platformra építkező gyártók egyre népesebb táborába, hanem saját, nemrég felvásárolt platformjára, a QNX-re építi a terméket, melynek egyik legfontosabb megkülönböztető jegye lehet az elsődleges riválisnak számító iPadhez hasonlítva a Flash tartalmak teljes támogatása.

Mike Lazaridis, a vállalat társelnök-vezérigazgatója egy tegnapi konferencián a BlackBerry okostelefonok jövőjével kapcsolatosan kijelentette, hogy a cégnél gőzerővel dolgoznak azon, hogy QNX idővel ne csak a tableteken, hanem az okostelefonokon is megjelenjen. A D: Dive into Mobile  rendezvényen Lazaridis elmondta, a QNX robusztusabb felépítése miatt az okostelefonos implementáláshoz mindenképpen erősebb hardverre lesz szükség, így vélhetően csak akkor kezdődhet meg a platform átültetése a BlackBerrykre, ha azokba többmagos processzort szerelnek majd.

A Research in Motion első embere a PlayBook kapcsán kitért arra is, hogy a tabletnek igény szerint később érkezhet olyan verziója is, mely a jelenlegi, 7 hüvelykesnél nagyobb kijelzővel lesz majd ellátva. Emlékezetes, hogy Steve Jobs, az Apple első embere korábban a 7 hüvelykes, vagy kisebb képátlójú érintőkijelzővel ellátott tableteket életképtelen, halva született termékeknek nevezte - a Samsung ehhez képest már több mint egymillió Galaxy Tabon adott túl (a PlayBookból jövőre 2-4 milliós eladási darabszámot jósolnak elemzők).

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Egy másik, a gyártó háza tájáról származó, múlt heti hír szintén meghatározhatja a BlackBerry okostelefonok jövőbeni fejlődési irányát: a cég december elején jelentette be, hogy felvásárol egy neves svéd fejlesztőcsapatot, a The Astonishing Tribe-ot (tat), melyhez több, a mobiltelefonok kezelőfelületével kapcsolatos innovatív megoldás kapcsolódik.

A tat felvásárlásával az a célja lehet a RIM-nek, hogy a BlackBerry okostelefonok ódivatúnak tekintett, így a nagyobb tömegek számára kevésbé vonzó kezelőfelületét némi vérfrissítéssel lássa el. A gyártó a BlackBerry 6 OS bevezetésekor ugyan valamelyes átalakította a kezelőfelületet, a BlackBerrykre jellemző sajátosságok megtartásával, a tat segítségével azonban ez az irány újabb lendületet vehet.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról