Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 28. 09:05

Bemutatta tabletjét a Research In Motion

Az éledező tabletpiacra újabb versenyző érkezik, méghozzá a BlackBerryket is gyártó Research In Motion műhelyéből. A 2011 elején bemutatkozó PlayBook operációs rendszere a QNX-alapú BlackBerry Tablet OS.

A várakozásoknak megfelelően a Research In Motion bemutatta tabletjét, amely végül nem BlackPad, hanem PlayBook néven kerül a boltokba, az Egyesült Államokban valamikor 2011 első negyedévében, a többi piacon pedig a második negyedévben. A PlayBookról a San Franciscóban zajló BlackBerry Developer Conference rendezvényen rántotta le a leplet Mike Lazaridis, a vállalat vezetője.

A csupán 400 grammos PlayBook 7 hüvelykes kapacitív érintőképernyő kapott, amelynek felbontása 1024x600 pixel. A készülékben 1 GHz-es kétmagos, ARM Cortex A9 processzor dolgozik, ami elegendő teljesítményt szolgáltat akár 1080p videók lejátszására is, amit a PlayBook akár tévén is meg tud jeleníteni, mivel beépített HDMI-csatlakozóval rendelkezik. A hardver specifikációi között említésre méltó még a 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi vezérlő, a Bluetooth-kapcsolat, az 5 megapixeles hátoldali és a 3 megapixeles előoldali kamera. A háttértárat kiviteltől függően 16 vagy 32 gigabájt flash memória biztosítja.

A tablet operációs rendszere a tavasszal felvásárolt QNX-en alapul, mondta el Lazaridis. A teljes multitaskingot nyújtó PlayBookon futó BlackBerry Tablet OS szoftvert felkészítették mindenre, ami ma egy tablettől elvárható, ennek megfelelően a böngészője HTML5-kompatibilis és teljes Adobe Flash 10.1 és AIR támogatást is biztosít, emellett futnak rajta a Java alkalmazások is. Céghez közeli források szerint a jövőben a BlackBerry okostelefonok is egy QNX-alapú operációs rendszert kapnak majd. Közvetlen internetkapcsolatra csak Wi-Fi segítségével képes a PlayBook egyelőre, vagy Bluetooth-on keresztül egy BlackBerryhez kapcsolódva, 3G-vezérlőt is tartalmazó változatot csak később tervez piacra dobni a RIM. A Tablet OS szoftverfejlesztői készletet a következő hetekben érhetik el az érdeklődő programozók.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bemutató alapján elsősorban vállalati felhasználásra ajánlja a PlayBookot a RIM, bár Lazaridis nem felejtette el megemlíteni, hogy a 7 hüvelykes érintőképernyőn milyen jól mutatnak a képek, filmek (H.264, WMV és DivX is támogatott) és a játékok - a készülék a reklámjában üzleti és otthoni környezetben egyaránt szerepel. Méretéből és pozicionálásából adódóan a PlayBook versenytársa lehet az androidos Cisco Cius, amelyet a nyáron mutatott be a Cisco és szintén 2011-re ígér, illetve a Samsung Galaxy Tab, amely már az év végén kapható lesz. A RIM tabletje csak jövőre kerül a boltokba, vagyis lemarad a kulcsfontosságú karácsonyi szezonról.

A készülék sikere szempontjából kulcsfontosságú, hogy a RIM tud-e fejlesztőket állítani a (számára) új operációs rendszer mellé. A BlackBerry Tablet OS egy eleve zsúfolt piacra érkezik, ahol számos platform verseng a vásárlók és a fejlesztők kegyeiért, köztük az Apple iOS, az Android, a Windows, a Chrome OS vagy a MeeGo. A fejlesztők megnyeréséhez nagy felhasználói bázis kell, ez azonban csak úgy alakulhat ki, ha lesznek a Tablet OS-en vonzó alkalmazások. A RIM szerencséjére a tabletpiac még csak most éledezik, és bár az Apple előnye tetemes, közel sem behozhatatlan senki számára.

Az alkalmazásfejlesztés megkönnyítése érdekében a RIM tegnap bemutatta a WebWorksöt, amely egy nyílt forrású, webalapú fejlesztési környezet. Lazaridis szerint ennek segítségével akár órák alatt készíthető új alkalmazás a BlackBerrykre olyan ismerős technológiák felhasználásával mint a HTML, CSS, JavaScript. A WebWorksszel készített programok megtartják a webalkalmazások egyszerűségét, ugyanakkor tökéletesen illeszkednek a BlackBerry OS-be, annak kinézetébe és integrálhatók annak szolgáltatásaival is. Ehhez egy Enterprise Application Middleware is rendelkezésre áll, amelyen keresztül a fejlesztők elérhetik a BlackBerryk vállalati képességeit - a tegnapi rendezvényen az Oracle és az SAP segítségével demózta ennek képességeit a RIM.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról