Szerző: Koi Tamás

2010. december 1. 12:44

Két héten belül mindenhová elér az ingyenes digitévé

December közepétől alig marad olyan település Magyarországon, ahol ne lehetne fogni az Antenna Hungária földfelszíni sugárzású digitális tévészolgáltatását, a MinDig TV-t.

Az Antenna Hungária december 1-jén és december 15-én újabb adóállomásokat kapcsol be földfelszíni sugárzású digitális tévés (DVB-T) adóhálózatába. A sugárzás lakossági lefedettsége ezzel 95 százalékosra emelkedik, igaz, a szolgáltatás tényleges elterjedtsége egyelőre ezt az arányt kevéssé tükrözi: felmérések szerint a MinDig TV-t igénybe vevő háztartások száma ma csupán 120 ezer, vagyis - dacára annak, hogy az alapszolgáltatásért nem kérnek havi díjat - ez ma az egyik legkevésbé elterjedt tévés platform Magyarországon.

Műszakilag összeállt

Az országos hálózat bővítésének, a kommunikációs kampányoknak, végül pedig az analóg lekapcsolásnak köszönhetően ez a szám jövőre alighanem ugrásszerűen nő majd, a szolgáltatói technikai háttéren mindenesetre már biztosan nem fog múlni a siker. A decemberi bővítés után az országos adóhálózat 29 telephelyből áll majd, és bár az adók több helyen még csökkentett kapacitással üzemelnek, biztató, hogy a simulcast sugárzás (vagyis amikor egyszerre üzemelnek analóg és digitális adók) megszűnésekor a teljesítmény növelése várható.


DVB-T lefedettség 2008 végén...

Mindez azt jelenti, hogy bár a rendszer alapvetően tetőantennás vételre lett tervezve, az adók teljesítményének növelésével olyan vételi körzetekben is lehet esetleg szobaantennával fogni a digitális adást, ahol jelenleg csak tetőantennás vétel érhető el. Az Antenna Hungária legnagyobb teljesítményű adói közé tartozik jelenleg a kabhegyi (ennek teljesítményét a napokban emelték meg), a pécsi, a szentesi, a tokaji, a vasvári, valamint a tegnap bekapcsolt soproni és komádi telephely - ezeken a tornyokon az adóteljesítmény meghaladja az 50 kilowattot.


...és két évvel később (sárgával a tetőantennás vételi körzetek) Forrás: Antenna Hungária

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Antenna Hungária tegnap összesen négy új telephelyen indította el a digitális sugárzást, december 15-én pedig további tíz adót kapcsolnak be a rendszerbe.  A bővítések hatására elsősorban Északnyugat-Magyarországon javulhatnak jelentősen a MinDig TV szolgáltatás vételi körülményei. Az Antenna Hungária időközben egy térképes, kereshető lefedettségi adatbázist helyezett el weboldalán annak érdekében, hogy a fogyasztók pontosabb tájékoztatást kaphassanak arról, hogy körzetükben milyenek a vételi körülmények.

Boldog születésnap

A cég digitális műsorszóró szolgáltatásának kereskedelmi üzeme napra pontosan két évvel ezelőtt indult. A MinDig TV 2008 decemberében 60 százalékos lakossági lefedettséggel, három adótoronnyal és mindössze két csatornával startolt, az ingyenesen fogható csatornák száma azóta hétre bővült, emellett megjelent egy tíz (plusz egy) programból álló fizetős választék is. A rendszer indulása óta sokat csökkent a vételhez szükséges berendezések (MPEG4-kompatibilis beltéri egységek és televíziókészülékek) ára, ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt az elérhető eszközök választéka is.

A MinDig TV szolgáltatás lehet az egyik olyan digitális tévés platform, mely az analóg földfelszíni sugárzás jövő év végére tervezett leállítása után átveheti az elavult technológia helyét. A rendszer kapacitása ráadásul az analóg lekapcsolást követően tovább nőhet majd, illetve az Antenna Hungária a kudarcot vallott mobiltévés (DVB-H) adásra fenntartott kapacitást is átcsoportosítaná a DVB-T platformra. Mindez újabb, illetve jobb minőségű (HD-ben fogható) ingyenes vagy fizetős csatornák megjelenését jelentheti a platformon.

Az Antenna Hungária decembertől a csatornaválasztékot is átalakítja, az ingyenes platformon az Euronews csatornát decemberben, promóciós jelleggel felváltja az AXN, illetve önállóan választható csomagként bekerül a portfólióba az HBO.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról