Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 24. 10:31

Acer: érints meg!

Az Acer egy nagyszabású New York-i rendezvényen mutatta be tabletportfólióját, egy új okostelefont, valamint egy dupla érintőképernyős notebookot. Az újdonságokat egyelőre csak látni lehetett, a boltok polcaira csak 2011-ben kerülnek.

A világ második legnagyobb PC-gyártójának elnök-vezérigazgatója, Gianfranco Lanci mutatta be az Acer új készülékeit tegnap. A kínálatba hamarosan bekerül egy 10 hüvelykes windowsos tablet, két androidos modell, egy hatalmas érintőképernyős okostelefon, illetve egy dupla érintőképernyős laptop is. Az innovációs képességeit eddig nem nagyon csillogtató, kimondottan a tömegekre koncentráló Acerre nem jellemző módon minden készülék érdekesre sikerült.

Windowsos tablet és kétkijelzős laptop

A 10 hüvelykes windowsos tablet például abból a szempontból érdekes, hogy nem Intel, hanem "következő generációs AMD" platform van benne. Bár a pontos specifikációkat nem árulta el a vállalat, alighanem egy Bobcat chipről lehet szó, amely az Intel Atom szegmensét támadja, de az első tesztek szerint jóval erősebb annál és az integrált Radeon videovezérlőjének köszönhetően a grafikát erőteljesen igénybe vevő alkalmazásokkal (pl. játékokkal) is elboldogul. A 15 milliméter vastag és 1 kilogrammnál könnyebb, Windows 7 operációs rendszert futtató tablethez egy dokkoló is tartozik, amely teljes billentyűzetet és külső csatlakozókat kínál. A 2011 februárjára ígért terméknek egyelőre nincs neve és az ára sem ismert.

A windowsos világhoz csatlakozik egy dupla érintőképernyős laptop is, amely koncepciójában a Toshiba Libretto W105-höz hasonlít - a készülékben két dara 14" 1366x768 pixeles megjelenítő található. Az Intel Core i5 processzorra épülő, Iconia nevű gép egyebekben egy kurrens notebook specifikációit hozza, 4 gigabájt memóriával, kiviteltől függően 320-750 gigabájtos merevlemezzel, Intel HD grafikus vezérlővel, 802.11n Wi-Fi chippel, 3G-modemmel, egy USB 3.0 porttal és Bluetooth 3.0-val. A termék legnagyobb problémája a két kijelzőből adódó hatalmas tömeg, az Iconia a hivatalos tájékoztatás szerint 2,8 kilogrammot nyom, ami egy 14" notebook esetében messze átlag felettinek mondható.

Az Iconián egy saját fejlesztésű, Acer Ring nevű szoftverből lehet elérni az érintéses vezérléssel kapcsolatos funkciókat, például a virtuális billentyűzetet, amelynek pozíciója attól függ, a felhasználó tenyere a kijelző melyik részén támaszkodik. A QWERTY billentyűzethez touchpad és numerikus billentyűzet is tartozik, és a kézírás-felismerés is támogatott derül ki az Acer közleményéből. Az Acer Ringről elérhető Windows Manager az ablakok elrendezésére szolgál, a Gesture Editorral pedig a felhasználók a sűrűn használt parancsokhoz, programokhoz egyedi gesztusokat rendelhetnek. A gépen emellett megtalálható egy kimondottan érintéses vezérlésre optimalizált médialejátszó, fotónézegető, Facebook-kliens és jegyzettömb is.

Androidos tabletek és egy mobil

Az Acer két androidos tabletet is bejelentett, egyikük 7 hüvelykes, a másikuk 10 hüvelykes kijelzővel rendelkezik. A vállalat nem az Android jelenleg is elérhető, alapvetően okostelefonokra fejlesztett változataival látja el ezeket a készülékeket, hanem a 2011-ben érkező, Honeycomb kódnevű szoftvert telepíti majd rájuk, amely elsősorban tabletekhez igazodik. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy idén már nem lesz Acer tablet a boltokban, az androidos modelleket áprilisban dobja piacra a cég.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A két androidos tablet a ma elképzelhető csúcsot képviseli, legalábbis ami a hardvert illeti - a nagy kérdés, hogy ez mire lesz elég a jövő tavaszra várt új iPaddel, valamint a versenytársak modelljeivel szemben. A 10 hüvelykes modell mindössze 13 milliméter vastag, kétmagos NVIDIA Tegra processzorral rendelkezik, 5 megapixeles hátoldali kamerát kapott, Wi-Fi és 3G-modem is lesz benne, valamint HDMI-csatlakozóval is ellátták - hasonlók a 7 hüvelykes változat specifikációi is, de abban a processzor. A 7 és 10 hüvelykes modell egyaránt 1280x800 pixeles felbontású, multi-touchot támogató kapacitív kijelzőt kapott.

A tajvani vállalat egy hatalmas képernyővel rendelkező mobilt is bemutatott tegnap, amely 4,8 hüvelykes megjelenítőjével egyfajta átmenet az okostelefonok és tabletek között, hasonlóan az 5 hüvelykes Dell Streakhez. A megjelenítő nem csak méretét, hanem felbontását tekintve is hatalmas, 1024x480 pixel fél el rajta. Említésre méltó a teljesen fémből készült ház, a Qualcomm Snapdragon-családba tartozó 1 GHz-es processzor, a 802.11n szabvánnyal kompatibilis Wi-Fi, a Bluetooth 3.0 adóvevő, a 14,4 Mbps letöltési sebességre képes HSPA-vezérlő, illetve a 8 megapixeles kamera, amihez LED-vaku is tartozik. Ezt a készüléket is monitorra vagy lapostévére lehet kötni a beépített HDMI-csatlakozó segítségével, vagy vezeték nélkül streamelhetők a képek, videók, zenék a DLNA szabványt támogató készülékekre.

Nincs név, nincs ár, nincs pontos megjelenési idő

A bejelentés kapcsán mindenképp érdekes, hogy az Iconiát leszámítva a készülékek egyikének sincs még termékneve sem. Az Engadget beszámolója szerint a New York-i rendezvényen az újságírók által kipróbálható gépek nagyon korai prototípusok voltak, ami arra utal, hogy a fejlesztésük még távolról sem ért a finisbe. Az árakat sem hozta nyilvánosságra még az Acer, így egyelőre nehéz lenne megtippelni, mennyire lesznek versenyképesek a készülékek. Persze valószínűsíthető, hogy a kedvező ár-érték arányú gépeiről ismert tajvani cég ezeket a készülékeket is úgy árazza, hogy széles tömegek számára megfizethetők legyenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról