Szerző: Koi Tamás

2010. november 19. 11:55

Ingyen Wi-Fi lehet a mobilszolgáltatók mentsvára

Az új generációs technológiák mellett régi, bevált rendszereket is be kell vetniük a szolgáltatóknak ahhoz, hogy ügyfeleik adatforgalmi igényét a jövőben ki tudják majd szolgálni - vetítette elő Dél-Korea egyik meghatározó telekommunikációs szolgáltatója, a Korea Telecom.

Nem csillapodik az adatéhség

A mobilszolgáltatók számára bizonyos régiókban, nagyvárosokban már ma is problémát jelent a koncentrált felhasználói bázis adatforgalmi igényeinek a kiszolgálása, idővel pedig - az állandó adatkapcsolatot fenntartó okostelefonok számának exponenciális növekedésével - a helyzet csak rosszabb lesz. Az operátorok nem véletlenül várnak ezen a téren is sokat a jobb hálózatkihasználást nyújtó LTE-től, de Ázsiában arra figyelmeztetnek, hogy a mobilhálózatok válláról így is le kell valahogy venni terhet - például a WLAN-hálózatok segítségével.

A tegnap befejeződött Mobile Asia Congress 2010 kiállítás és konferencián tartott előadásában a Korea Telecom (KT) mobilrészlegéért felelős elnöke, Hjung-Mjung Pjo saját cégének tapasztalatairól számolt be - írja a Rethink Wireless. A vezető elmondta, az operátor ügyfelei teljes adatforgalmának a kétharmadát (havonta körülbelül 2500 terabájtot) ma már saját Wi-Fi hálózatán keresztül bonyolítja. Pjo szerint a cég tapasztalatai alapján lassan időszerűvé válik, hogy a mobilszolgáltatók világszerte összefogjanak egy ingyenes és minden fontos adatforgalmi csomópontot lefedő WLAN-hálózat kiépítése érdekében.

A konferencián nem mindenki osztotta a KT elnökének álláspontját. A világ egyik legnagyobb mobilhálózati-eszközöket gyártó vállalatának számító Huaweinél is látják, hogy a hálózat kapacitását több százszorosára kell bővíteni belátható időn belül, ezt azonban - nem túl meglepő módon - szerintük meg lehet oldani az új generációs rádiós infrastruktúrával, valamint a cellák sűrűbb kihelyezésével, így nincs szükség a globális WLAN-lefedettségre.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A japán szolgáltatók közül a KDDI lát ugyan fantáziát a Wi-Fi-ben, de ez csak egyike azon számos rádiós átviteli technológiának, amelyet a vállalat ügyfelei igénybe vehetnek. A továbbiak között persze ott az LTE is, a KDDI elnöke, Onodera Tadasi ugyanakkor emlékeztetett, az LTE önmagában kevés lesz ahhoz, hogy az ügyfelek kapacitásigényét kiszolgálják a mobilcégek.

Ingyen Wi-Fi a megoldás?

Európában ez a veszély egyelőre kevéssé fenyeget, kontinensünkön az LTE kapcsán - jelentős részben az uniós politikai lobbinak köszönhetően - a rurális mobil szélessávú lefedettség javulását emlegetik a szolgáltatók. Tény ettől függetlenül, hogy az európai nagyvárosokban, egyes szolgáltatók számára komoly gondot okoz a hálózat kapacitásának a szűkössége. Nehéz helyzetbe került például tavaly nyáron az O2 Londonban, miután a készülék forgalmazásának kezdetét követően annyi iPhone felhasználó jelent meg a hálózaton, hogy a 3G-s infrastruktúra többször is összeomlott.

A rádiós hálózat kapacitásproblémáinak feloldására kézenfekvő megoldás lehet a WLAN hotspotok telepítése, hiszen Wi-Fi rádió ma már gyakorlatilag minden okostelefonban található. Más kérdés, hogy az operátorok jelenleg inkább prémium szolgáltatásként, mintsem szükséges kisegítő lehetőségként tekintenek a hotspot-szolgáltatásokra, ráadásul a legtöbb helyen a lefedettséggel is komoly problémák vannak.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

ICQ

13

28 év után búcsúzik az ICQ

2024. május 27. 10:38

Számos tulajdonosváltás után itt az ideje annak, hogy elhagyja a terepet az egykor népszerű üzenetküldő kliens, ami idővel domaninciáját vesztette a WhatsApp és társaival szemben.