:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 17. 12:44

Hol a Google Chrome OS?

A 2010-es ünnepi szezonban már a boltokba kerülnek azok az eszközök, amelyek a Chrome OS-t futtatják, ezt ígérte 2009. november 19-én a Google, amikor bemutatta új operációs rendszerét, amellyel a netbookokon szeretné megvetni a lábát.

2010-re ígérték

Pénteken lesz egy éve, hogy a Google először megmutatta a Chrome OS-t. A vállalat akkor azt ígérte, a kimondottan netezésre szánt operációs rendszert 2010-ben élesben elrajtol, Eric Schmidt elnök-vezérigazgató azonban a napokban úgy fogalmazott, a Chrome OS "hónapokon belül" érkezik, ami minden jel szerint 2011-et jelent.

A Google azt mondja, ha a felhasználók egyébként is egyre több webes alkalmazást futtatnak, webes levelezőt (Gmail), webes médialejátszót (YouTube), webes irodai szoftvert (Google Docs, Microsoft Office Web Apps) használnak, akkor nincs szükségük teljes értékű operációs rendszerre és nagy helyi tárkapacitásra. A Chrome OS lényegében egy minimalizált kernel és a rajta futó Chrome böngésző, néhány apró módosítással, amelyek kényelmesebbé teszik a használatot, illetve lehetővé teszik hogy a böngészőből és a webes alkalmazásokból elérhetők legyenek egyes hardverkomponensek, például egy webkamera és mikrofon vagy az USB-n csatlakoztatott külső háttértárak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A héten zajló Web 2.0 Summit rendezvényen a Schmidt által újságírói kérdésre adott válaszból azonban kikövetkeztethető, a Google nem tudja tartani a saját maga által kitűzött határidőt. Valószínűleg nem elszólásról, nyelvbotlásról van szó, az Android új változatát, a Gingerbreadet ugyanis "heteken belülre" ígérte Schmidt, ez alapján szinte biztos a Chrome OS 2011-es megjelenése.

Már nem akkora szám a netbook

Bár a Chrome OS által megcélzott netbookok piaca továbbra is erőteljesen bővül, a növekedés távolról sem akkora mint korábban, ami egyfelől a piac érettségének, másfelől a tabletek gyors térhódításának tudható be. Mivel a netbook és a tablet is egy másodlagos eszköz a PC mellett, ezért a vevők dönteni fognak egyik vagy másik mellett. "Senkinek sem lesz [mind] a kettőből" - mondta el lapunknak korábban  Morvay Eszter, az IDC EMEA PC-piaci kutatási menedzsere. Könnyen lehet, hogy a Google számára sem prioritás többé a Chrome OS fejlesztése, mivel a futtatására szolgáló netbookokból egyre inkább kiábrándulnak a vevők és a tabletek azok az új kütyük, amelyekért mindenki megőrül, a horribilis árak ellenére is.

A Chrome OS egy korábban elejtett megjegyzés szerint nem csak x86, hanem ARM-alapú rendszereken is futhat egyébként, de részleteket a Google nem árult el. Arra a kérdésre, hogy a Chrome OS elérhető lesz-e tableteken, Schmidt a Web 2.0 Summiton azt válaszolta: "nyílt forrású, szóval mindenen elérhető lesz". Ugyanakkor hozzátette, a vállalat erőfeszítéseinek központjában továbbra is a netbookok állnak elsősorban. "A tervezőközpont a netbookokra koncentrál." Egy későbbi kérdésre adott válaszból úgy tűnik, a tabletpiacra inkább az Androidot szeretné pozicionálni a Google. "Az Android olyan megoldásokra van optimalizálva, amelyek érintéssel működnek, a Chrome OS pedig a billentyűzettel rendelkező megoldások számára megfelelő."

A Chrome OS tavaly novemberi bemutatása óta a Google nem is nagyon beszélt az operációs rendszerről, de azért voltak jelek, amelyek arra utaltak, valami készül a háttérben. Ilyen árulkodó jel volt például a Chrome kiegészítőket gyűjtő oldal októberi frissítése, amikor megjelent az árat tartalmazó mező, ami a Chrome Web Store érkezését jelzi előre - ez a Chrome OS alkalmazás-piactere lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.