Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Majdnem negyedmillió magyar netezik legalább 30 megabiten

Koi Tamás, 2010. november 11. 17:10
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az újabb vezetékes technológiák megjelenése megadta az alapot arra, hogy az xDSL-nél lényegesen gyorsabb végponti sávszélességet nyújtsanak az internetszolgáltatók ügyfeleiknek. A hírközlési hatóság mostantól ezekről a platformokról külön is tájékoztatást nyújt.

Megújult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetékes internetszolgáltatás monitoringja, a szervezet mostantól az eddigi módszertől eltérő módon, külön számolja az optikai hozzáféréseket és a gyors kábelmodemes interneteléréseket. A legfrissebb statisztikákból kiderül többek közt, hogy itthon egyre több olyan végpontot létesítenek a szolgáltatók, melyek az ADSL-kapcsolatokkal elérhető sávszélesség legalább két-háromszorosát képesek nyújtani, az igény tehát a szkeptikus vélemények ellenére igenis megvan a több tíz megabites hozzáférésekre.

Az NMHH legutóbbi, szeptemberi gyorsjelentéséből kiderül, hogy hazánkban a nagy sebességű (30 Mbps-nél nagyobb letöltési sávszélességet kínáló) optikai hozzáférések száma a hónap végére meghaladta a 191 ezret, és az EuroDOCSIS 3.0 szabványra épülő kábelhálózatokon is egyre több, csaknem 50 ezer olyan végpontot kapcsoltak be, mely eléri ezt a sávszélességet. A hatóság statisztikái rámutatnak, hogy az összes vezetékes széles sávú elérés 14,1 százaléka tartozik ebbe a kategóriába, szemben az egy hónappal korábbi 13,6 százalékkal.

A hatóság ezen elérések közé sorolja az FTTB, vagyis az épület és a központ közt kihúzott optikai összeköttetésre épülő kapcsolatokat is, így a 192 ezer kapcsolat tekintélyes részét vélhetően a DIGI előfizetői tábora adja (a Magyar Telekomnak a szeptemberben záródó üzleti negyedévében még csak 16 ezer bekötött optikai elérése volt).

A hatóság mindemellett felhívja a figyelmet, hogy ma országszerte körülbelül 450 ezer olyan kábeles végpontja van a szolgáltatóknak, mely az EuroDOCSIS 3.0 szabványnak megfelel, de az előfizetők nem igényelnek nagyobb sávszélességet és nem kérnek modemcserét. Az új szabványnak megfelelő otthoni kábeles szolgáltatást a nagyobb telkók közül hazánkban elsőként a UPC kínált, az akár 120 Mbps letöltési sávszélességet biztosító Fiber Power csomagok tavaly júliusban jelentek meg, a Magyar Telekom augusztusban jött ki saját konstrukcióival.

A nagy sávszélességű csomagokat és az xDSL-eléréseket tekintve 2010 szeptemberében  a vezetékes szélessávú internet-előfizetések becsült száma összességében 1,846 millió volt, ami 19 ezres pluszt jelent az augusztusi 1,827 millióhoz képest.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!