Szerző: Koi Tamás

2010. november 11. 17:10

Majdnem negyedmillió magyar netezik legalább 30 megabiten

Az újabb vezetékes technológiák megjelenése megadta az alapot arra, hogy az xDSL-nél lényegesen gyorsabb végponti sávszélességet nyújtsanak az internetszolgáltatók ügyfeleiknek. A hírközlési hatóság mostantól ezekről a platformokról külön is tájékoztatást nyújt.

Megújult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetékes internetszolgáltatás monitoringja, a szervezet mostantól az eddigi módszertől eltérő módon, külön számolja az optikai hozzáféréseket és a gyors kábelmodemes interneteléréseket. A legfrissebb statisztikákból kiderül többek közt, hogy itthon egyre több olyan végpontot létesítenek a szolgáltatók, melyek az ADSL-kapcsolatokkal elérhető sávszélesség legalább két-háromszorosát képesek nyújtani, az igény tehát a szkeptikus vélemények ellenére igenis megvan a több tíz megabites hozzáférésekre.

Az NMHH legutóbbi, szeptemberi gyorsjelentéséből kiderül, hogy hazánkban a nagy sebességű (30 Mbps-nél nagyobb letöltési sávszélességet kínáló) optikai hozzáférések száma a hónap végére meghaladta a 191 ezret, és az EuroDOCSIS 3.0 szabványra épülő kábelhálózatokon is egyre több, csaknem 50 ezer olyan végpontot kapcsoltak be, mely eléri ezt a sávszélességet. A hatóság statisztikái rámutatnak, hogy az összes vezetékes széles sávú elérés 14,1 százaléka tartozik ebbe a kategóriába, szemben az egy hónappal korábbi 13,6 százalékkal.

A hatóság ezen elérések közé sorolja az FTTB, vagyis az épület és a központ közt kihúzott optikai összeköttetésre épülő kapcsolatokat is, így a 192 ezer kapcsolat tekintélyes részét vélhetően a DIGI előfizetői tábora adja (a Magyar Telekomnak a szeptemberben záródó üzleti negyedévében még csak 16 ezer bekötött optikai elérése volt).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A hatóság mindemellett felhívja a figyelmet, hogy ma országszerte körülbelül 450 ezer olyan kábeles végpontja van a szolgáltatóknak, mely az EuroDOCSIS 3.0 szabványnak megfelel, de az előfizetők nem igényelnek nagyobb sávszélességet és nem kérnek modemcserét. Az új szabványnak megfelelő otthoni kábeles szolgáltatást a nagyobb telkók közül hazánkban elsőként a UPC kínált, az akár 120 Mbps letöltési sávszélességet biztosító Fiber Power csomagok tavaly júliusban jelentek meg, a Magyar Telekom augusztusban jött ki saját konstrukcióival.

A nagy sávszélességű csomagokat és az xDSL-eléréseket tekintve 2010 szeptemberében  a vezetékes szélessávú internet-előfizetések becsült száma összességében 1,846 millió volt, ami 19 ezres pluszt jelent az augusztusi 1,827 millióhoz képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról