Szerző: Koi Tamás

2010. november 11. 17:10

Majdnem negyedmillió magyar netezik legalább 30 megabiten

Az újabb vezetékes technológiák megjelenése megadta az alapot arra, hogy az xDSL-nél lényegesen gyorsabb végponti sávszélességet nyújtsanak az internetszolgáltatók ügyfeleiknek. A hírközlési hatóság mostantól ezekről a platformokról külön is tájékoztatást nyújt.

Megújult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetékes internetszolgáltatás monitoringja, a szervezet mostantól az eddigi módszertől eltérő módon, külön számolja az optikai hozzáféréseket és a gyors kábelmodemes interneteléréseket. A legfrissebb statisztikákból kiderül többek közt, hogy itthon egyre több olyan végpontot létesítenek a szolgáltatók, melyek az ADSL-kapcsolatokkal elérhető sávszélesség legalább két-háromszorosát képesek nyújtani, az igény tehát a szkeptikus vélemények ellenére igenis megvan a több tíz megabites hozzáférésekre.

Az NMHH legutóbbi, szeptemberi gyorsjelentéséből kiderül, hogy hazánkban a nagy sebességű (30 Mbps-nél nagyobb letöltési sávszélességet kínáló) optikai hozzáférések száma a hónap végére meghaladta a 191 ezret, és az EuroDOCSIS 3.0 szabványra épülő kábelhálózatokon is egyre több, csaknem 50 ezer olyan végpontot kapcsoltak be, mely eléri ezt a sávszélességet. A hatóság statisztikái rámutatnak, hogy az összes vezetékes széles sávú elérés 14,1 százaléka tartozik ebbe a kategóriába, szemben az egy hónappal korábbi 13,6 százalékkal.

A hatóság ezen elérések közé sorolja az FTTB, vagyis az épület és a központ közt kihúzott optikai összeköttetésre épülő kapcsolatokat is, így a 192 ezer kapcsolat tekintélyes részét vélhetően a DIGI előfizetői tábora adja (a Magyar Telekomnak a szeptemberben záródó üzleti negyedévében még csak 16 ezer bekötött optikai elérése volt).

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A hatóság mindemellett felhívja a figyelmet, hogy ma országszerte körülbelül 450 ezer olyan kábeles végpontja van a szolgáltatóknak, mely az EuroDOCSIS 3.0 szabványnak megfelel, de az előfizetők nem igényelnek nagyobb sávszélességet és nem kérnek modemcserét. Az új szabványnak megfelelő otthoni kábeles szolgáltatást a nagyobb telkók közül hazánkban elsőként a UPC kínált, az akár 120 Mbps letöltési sávszélességet biztosító Fiber Power csomagok tavaly júliusban jelentek meg, a Magyar Telekom augusztusban jött ki saját konstrukcióival.

A nagy sávszélességű csomagokat és az xDSL-eléréseket tekintve 2010 szeptemberében  a vezetékes szélessávú internet-előfizetések becsült száma összességében 1,846 millió volt, ami 19 ezres pluszt jelent az augusztusi 1,827 millióhoz képest.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról