Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 11. 09:59

A vártnál gyengébb előrejelzés miatt megrogyott a Cisco

Jó negyedéves eredményekről de a várakozásoknál sokkal gyengébb előrejelzésekről számolt be a Cisco, a cég részvényárfolyama a hírek nyomán 13 százalékkal zuhant a tőzsdezárás utáni kereskedés során. A vállalatot az elsők között érte el a válság és az elsők között kezdett el kilábalni belőle, eredményeit az IT-szektor barométereként figyelik az elemzők.

HIRDETÉS

Szolid eredményekről számolt be a Cisco az október 30-án véget ért első pénzügyi negyedévben, azonban az előrejelzése rosszabb a vártnál, ami az egész informatikai szektor befektetői megítélését ronthatja. A hálózati eszközeiről ismert gyártó csupán 3-5 százalékos növekedést vár a jelenlegi negyedévre és 9-12 százalékot az egész évre, ami messze elmarad a 12-17 százalékos tervtől - a bejelentés után a részvények árfolyama megrogyott, 13 százalékot esett.

John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója az elemzők számára rendezett konferenciahíváson elmondta, az amerikai kábeltévé-szolgáltatóktól származó megrendelések 35 százalékkal estek vissza, a kormányzati szektor pedig negyedével kevesebbet költött mint egy éve, a megelőző negyedévhez képest pedig 48 százalékos volt a visszaesés. Ugyanakkor Chambers szerint ez csupán átmeneti állapot, a piac gyengülése nem lesz tartós.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Cisco augusztusban, az előző pénzügyi évének lezárásakor lendületes bevétel- és profitnövekedésről számolt be, azonban Chambers már akkor is óvatos volt a gazdasági körülmények javulásával kapcsolatban, most pedig kiderült, ez nem volt alaptalan. Az első negyedévben a rendelésállomány nem kevesebb mint 500 millió dollárral maradt el a tervezettől, amely még a céget is meglepte, az elemzőket pedig még jobban. "Sok év alatt először vesztették el a kontrollt az ügyféligények felett" - mondta a Wall Street Journalnak Todd Koffman, a Raymond James Financial elemzője.

Az első negyedévben a Cisco forgalma 10,75 milliárd dollárt tett ki, nettó profitja 1,9 milliárd dollár, részvényenként 34 cent volt. Egy évvel korábban a vállalat 9,02 milliárdos bevétel mellett 1,8 milliárd dollár eredményt tudott elérni. A bevétel derekát adó routerek és switchek terén 13, illetve 25 százalékos növekedést mutatott fel a cég, a Starent Networks felvásárlásának köszönhetően a high-end routerek terén 16 százalék volt a bővülés. Jól szerepelt a szerverpiacon is a Cisco, az innen származó bevételei ötszörösére emelkedtek egy év alatt.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 11:15

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.