Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 11. 09:59

A vártnál gyengébb előrejelzés miatt megrogyott a Cisco

Jó negyedéves eredményekről de a várakozásoknál sokkal gyengébb előrejelzésekről számolt be a Cisco, a cég részvényárfolyama a hírek nyomán 13 százalékkal zuhant a tőzsdezárás utáni kereskedés során. A vállalatot az elsők között érte el a válság és az elsők között kezdett el kilábalni belőle, eredményeit az IT-szektor barométereként figyelik az elemzők.

Szolid eredményekről számolt be a Cisco az október 30-án véget ért első pénzügyi negyedévben, azonban az előrejelzése rosszabb a vártnál, ami az egész informatikai szektor befektetői megítélését ronthatja. A hálózati eszközeiről ismert gyártó csupán 3-5 százalékos növekedést vár a jelenlegi negyedévre és 9-12 százalékot az egész évre, ami messze elmarad a 12-17 százalékos tervtől - a bejelentés után a részvények árfolyama megrogyott, 13 százalékot esett.

John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója az elemzők számára rendezett konferenciahíváson elmondta, az amerikai kábeltévé-szolgáltatóktól származó megrendelések 35 százalékkal estek vissza, a kormányzati szektor pedig negyedével kevesebbet költött mint egy éve, a megelőző negyedévhez képest pedig 48 százalékos volt a visszaesés. Ugyanakkor Chambers szerint ez csupán átmeneti állapot, a piac gyengülése nem lesz tartós.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Cisco augusztusban, az előző pénzügyi évének lezárásakor lendületes bevétel- és profitnövekedésről számolt be, azonban Chambers már akkor is óvatos volt a gazdasági körülmények javulásával kapcsolatban, most pedig kiderült, ez nem volt alaptalan. Az első negyedévben a rendelésállomány nem kevesebb mint 500 millió dollárral maradt el a tervezettől, amely még a céget is meglepte, az elemzőket pedig még jobban. "Sok év alatt először vesztették el a kontrollt az ügyféligények felett" - mondta a Wall Street Journalnak Todd Koffman, a Raymond James Financial elemzője.

Az első negyedévben a Cisco forgalma 10,75 milliárd dollárt tett ki, nettó profitja 1,9 milliárd dollár, részvényenként 34 cent volt. Egy évvel korábban a vállalat 9,02 milliárdos bevétel mellett 1,8 milliárd dollár eredményt tudott elérni. A bevétel derekát adó routerek és switchek terén 13, illetve 25 százalékos növekedést mutatott fel a cég, a Starent Networks felvásárlásának köszönhetően a high-end routerek terén 16 százalék volt a bővülés. Jól szerepelt a szerverpiacon is a Cisco, az innen származó bevételei ötszörösére emelkedtek egy év alatt.

a címlapról