:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 11. 09:59

A vártnál gyengébb előrejelzés miatt megrogyott a Cisco

Jó negyedéves eredményekről de a várakozásoknál sokkal gyengébb előrejelzésekről számolt be a Cisco, a cég részvényárfolyama a hírek nyomán 13 százalékkal zuhant a tőzsdezárás utáni kereskedés során. A vállalatot az elsők között érte el a válság és az elsők között kezdett el kilábalni belőle, eredményeit az IT-szektor barométereként figyelik az elemzők.

Szolid eredményekről számolt be a Cisco az október 30-án véget ért első pénzügyi negyedévben, azonban az előrejelzése rosszabb a vártnál, ami az egész informatikai szektor befektetői megítélését ronthatja. A hálózati eszközeiről ismert gyártó csupán 3-5 százalékos növekedést vár a jelenlegi negyedévre és 9-12 százalékot az egész évre, ami messze elmarad a 12-17 százalékos tervtől - a bejelentés után a részvények árfolyama megrogyott, 13 százalékot esett.

John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója az elemzők számára rendezett konferenciahíváson elmondta, az amerikai kábeltévé-szolgáltatóktól származó megrendelések 35 százalékkal estek vissza, a kormányzati szektor pedig negyedével kevesebbet költött mint egy éve, a megelőző negyedévhez képest pedig 48 százalékos volt a visszaesés. Ugyanakkor Chambers szerint ez csupán átmeneti állapot, a piac gyengülése nem lesz tartós.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Cisco augusztusban, az előző pénzügyi évének lezárásakor lendületes bevétel- és profitnövekedésről számolt be, azonban Chambers már akkor is óvatos volt a gazdasági körülmények javulásával kapcsolatban, most pedig kiderült, ez nem volt alaptalan. Az első negyedévben a rendelésállomány nem kevesebb mint 500 millió dollárral maradt el a tervezettől, amely még a céget is meglepte, az elemzőket pedig még jobban. "Sok év alatt először vesztették el a kontrollt az ügyféligények felett" - mondta a Wall Street Journalnak Todd Koffman, a Raymond James Financial elemzője.

Az első negyedévben a Cisco forgalma 10,75 milliárd dollárt tett ki, nettó profitja 1,9 milliárd dollár, részvényenként 34 cent volt. Egy évvel korábban a vállalat 9,02 milliárdos bevétel mellett 1,8 milliárd dollár eredményt tudott elérni. A bevétel derekát adó routerek és switchek terén 13, illetve 25 százalékos növekedést mutatott fel a cég, a Starent Networks felvásárlásának köszönhetően a high-end routerek terén 16 százalék volt a bővülés. Jól szerepelt a szerverpiacon is a Cisco, az innen származó bevételei ötszörösére emelkedtek egy év alatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.