Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 10. 14:41

A Samsung adja el a legtöbb androidos mobilt

Közzétette a harmadik negyedévre vonatkozó mobilpiaci jelentését a Gartner. A piackutató cég szerint az eladások továbbra is lendületesen nőnek, elsősorban az okostelefonok terjedése miatt. A Nokia őrzi vezető pozícióját, de részesedése már 30 százalék alatti.

A harmadik negyedévben világszerte 417 millió mobiltelefont vásároltak, 35 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az okostelefonok forgalma közel megduplázódott, ma már az üzletekben eladott minden ötödik készülék okostelefon.

Az okostelefonok terén továbbra is a Nokia, illetve a Symbian vezet, a harmadik negyedévben 80,5 millió okostelefon fogyott, ebből 29,5 milliót szállított a Nokia. A finnek részesedése egy év alatt 10 százalékpontot zuhant, így 36,6 százalék volt. Az okostelefonok szegmense egyértelműen az iPhone és az Android előretöréséről szól. Az Apple megduplázta telefoneladásait, 16,7 százalékos részesedésével megelőzte a BlackBerryk gyártóját, a Research In Motiont. Az Android térnyerése megállíthatatlan, egy éve még csak az okostelefonok 3,5 százalékán futott a Google operációs rendszere, ez mára 25 százalék fölé nőtt. A legtöbb androidos telefont a Samsung értékesítette, a 20 milliós piacon a részesedése 33 százalék.

A Samsung összesen 71 millió mobiltelefont adott el a harmadik negyedév során, piaci részesedése ezzel 17,2 százalékra emelkedett. A negyedév nagy vesztese a Nokia, amelynek részesedése már a 28,2 százalékra zuhant a tavalyi 36,7 százalékról - a Gartner és a cég magyarázata szerint alsó kategóriás telefonjainak forgalmazását alkatrészhiány hátráltatta. A harmadik legnagyobb mobilgyártó az LG, amely azonban nem koncentrált eléggé az okostelefonokra az utóbbi időben, ezért részesedést vesztett és eladásai is csökkentek a lendületesen bővülő piacon. A vállalatnak hatalmas szüksége lenne egy csúcskategóriás, zászlóshajó modellre, amellyel növelhetné ismertségét növelhetné és javíthatná márkaképét, a stílusos középkategóriás modelljeivel egyre kevéssé tud releváns maradni a fejlett piacokon.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az okostelefonok piaci súlyát jól jelzi, hogy a kizárólag ilyen készülékeket értékesítő Apple már a negyedik legnagyobb mobilgyártó, a Research In Motion pedig az ötödik, megelőzve a Sony Ericssont és a Motorolát is, amelyek szintén egyre inkább koncentrálnak az androidos készülékekre. A szintén csak okostelefonban utazó HTC is bekerült a 10 legnagyobb gyártó közé, a kilencedik és tizedik helyre pedig beköszönt a kínai ZTE és a Huawei.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról