:

Szerző: Bizó Dániel

2010. november 12. 08:22

Megújult a NetApp cloud storage kínálata

Felfrissítette tárolókínálatát a NetApp, amely nem kevesebbet tűzött ki maga elé, minthogy az EMEA piacokon elsőséget szerezzen meg 2012-re, vagyis a következő két év alatt. Az újdonságok közt új tárolórendszerek, a Data ONTAP operációs rendszer új kiadása, valamint a kisméretű diszkek és SSD-k támogatása érdemel emltést.

Jól megy a NetApp sora, a vállalat az idei év első felében megelőzte a Európa által dominált EMEA szuperrégióban a HP-t és az IBM-et is a sztenderd hálózati tárolórendszerek piacán, így második a toronymagasan vezető EMC mögött. A második negyedévben részesedése már megközelítette a 17 százalékot, ami 5 pontos növekedés egyetlen év alatt. A cég nem kevesebbet tűzött ki maga elé, minthogy két év alatt maga alá gyűri az EMC-t, ami Németországban már sikerült is, legalábbis az IDC adatai alapján - ebben kétségtelenül döntő, hogy az SAP saját belső infrastruktúrájának nagy része, illetve a német T-Systems cloudszolgáltatása alatt NetApp tárolórendszerek működnek.

Mindez azzal magyarázható, hogy a piac igényei a NetApp előremutató termékei felé mozognak, véli Andreas König, az EMEA tevékenységért felelős alelnök, vagyis a cég szerint jelen esetben a hegy megy Mohamedhez. König szerint erre bizonyíték, hogy a vállalat a válság alatt is folyamatosan növekedett, és újabb rekordnegyedéven van túl. A vállalatok a válság alatt is hatalmas mennyiségű információt termeltek, és nem változtak azok a szokások sem, hogy az emberek inkább megtartják és továbbviszik azt a sok adatot, amivel rendelkeznek, semmint nagytakarítást végeznének.

"Az adatok megállíthatatlanok" - fogalmazott König a cég amszterdami központjában tartott bejelentésen. Úgy látja, ha a vállalatok nem változtatnak tárolórendszereik menedzselésén, a helyzet kezelhetetlenné válik, és az adatok kezelésének hatékony megoldása alapvetően szükséges az IT transzformációjához és a hatékony virtualizációhoz. Az adattárolás fontosabb még a szervertechnológiáknál is, állította meggyőződéssel, amelyek szerinte teljesen szabványossá és közönségessé váltak. Az erős kijelentések sorához csatlakozott John Rollason marketingvezető is, aki közölte, hogy a jövő a megosztott IT infrastruktúráké, hívják azokat bárhogyan is. A NetApp stratégiája pedig nem más, minthogy a legjobb tárolómegoldást kínálja az ilyen megosztott, felhősödő infrastruktúrák számára.

NetApp 101

A NetApp egységes tárolóarchitektúrájának lényege, hogy minden NAS és SAN terméke egyesíthető egyetlen kontroller alá, és a hardver teljesen hétköznapi alkotóelemekből épül fel - a dolog szépsége, hogy az egységes tárolóba képes más gyártók diszkes tárolóinak bevonására is. A cég "dobozoktól" függetlenül a szoftveres képességekre koncentrál, mint a kontroller szintű virtualizáció, a blokkszintű deduplikáció, a kvóták túlfoglalása, elágazó, írható snapshotok támogatása, vagy alkalmazásszintű adatmentési megoldások támogatása. Egyes vélemények szerint a NetApp mellett szólhat az is, hogy a cég élen jár az Ethernet alapú tárolóhálózatok és az FCoE megoldások támogatásában.

Új hardverek, SAS, SSD

A NetApp története legnagyobb bejelentésének értékelte a mostani termékrajtot, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy szó sincs új paradigmáról vagy forradalmian új technológiákról. Valóban, a most elrajtolt termékek nagyobbak, többek, jobbak az elődöknél, tovább élezik a NetApp kardját, ugyanakkor nem hoznak áttörő változásokat, leginkább hozzáigazítják a termékek képességeit a mai követelményekhez.

A NetApp két új tárolósorozatot mutatott be a FAS6200 és FAS3200 formájában. A legnagyobb, FAS6280 akár 1440 diszket tud fogadni, ami 2,9 petabájt nyers kapacitást jelent, a teljesítményről pedig 8 terabájtnyi flash cache gondoskodik. Rollason szerint ezzel nagyjából kétszeres teljesítményt lehet elérni az előző generációhoz képest. A FAS3200 sorozat legfeljebb 960 darab diszkig és 2 terabájt flash gyorstárig skálázódik.

A hardveres újdonságok közé tartozik a 2,5 hüvelykes SAS fiókok megjelenése, amellyel egy 2U magas helyre 24 diszk zsúfolható be. Immár SSD-ket is kínál a NetApp, egy 4U magas fiókba 24 darab 100 GB kapacitású SSD kerül, ezek technikai részleteiről azonban nem árult el semmit a cég, így a beszállítót sem ismerni egyelőre. A cache esetében a NetApp eddig is alkalmazott transzparens módon SLC NAND flash modulokat, a mostani SSD-ket azonban látható, permanens adattárolóként kínálja.

ONTAP 8: Továbbra sincs automatikus tárolórétegezés

Az SSD-k és 2,5 hüvelykes SAS diszkek megjelenésével kiszélesedő konfigurációs választék, valamint az akár több petabájtig skálázható kapacitás szinte igényli az automatizált tárolórétegezést, ezen a téren azonban a NetApp, egyelőre legalábbis, nem kínál más gyártóknál megszokott megoldást az ONTAP operációs rendszerének legújabb, 8-as kiadásával sem. Rollason az ezt firtató kérdésre azt válaszolta, hogy a NetApp a flash cache technológiával ér el hasonló eredményt, amely transzparens módon villámgyors NAND modulokra mozgatja a gyakran használt adatokat, ilyen értelemben van automatikus rétegezés. Egy rétegezéshez hasonló technikát használt még a NetApp FlexCache néven, amely lassabb diszkekről gyorsabbakra replikálja transzparensen a gyakran igényelt adatokat.

Igaz, csakhogy ez kizárólag az olvasási műveletekre vonatkozik, az írásokat nem képes ezzel a technikával gyorsítani, így például a nagy terhelésű, írásintenzív tranzakcionális feladatoknál vagy naplózási területeken nincs lehetőség automatikusan a gyorsabb diszkek, például az írásra specializált SSD-k használazára. Rétegeket természetesen létre lehet hozni, ezek közt azonban kézzel kell mozgatni az adatokat, pontosabban a logikai köteteket. Mindezt leállítás nélkül meg lehet tenni a NetApp online és az alkalmazások számára transzparens adatmozgatási technikájának segítségével, amely a cég operációs rendszerének legújabb kiadásával megjelenő képesség. A NetApp továbbra sem támogatja az úgynevezett short stroking technikát, amikor a merevlemezek tányérjainak külső peremeihez csoportosítják az adatokat, feláldozva azok kapacitásának nagy részét a gyorsabb elérés oltárán, mivel ez nem fér össze a hatékonyság mantrájával.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A NetApp operációs rendszerének legújabb változata, a Data ONTAP 8 a transzparens adatmozgatáson túl bevezeti az adattömörítési képességet is a deduplikáció mellé. A kötetenként egyenként konfigurálható tömörítés teljesen szoftveres, inline, vagyis az adat kiírása közben történik meg. A tömörítés sebessége a rendelkezésre álló szabad erőforrásoktól függ a tárolókon belül, és lehet kombinálni a deduplikációval, aminek egyes esetekben lehet értelme az addicionális helymegtakarítás miatt.

Az ONTAP 8, amelynek legszebb vonása, hogy retrográd módon az összes korábbi, még jelenleg támogatott NetApp hardverre is telepíthető, számos új Ethernet hálózati storage protokollt kezd el támogatni, köztük FCoE, iSCSI, NFS és CIFS, és a Fibre Channellel és objektumorientált tárolással együtt már teljes a paletta. Az új kiadás természetesen frissíti a más gyártók által szállított tárolók támogatását is, így például már a legújabb Hitachi-HP StorageWorks P9500 csúcskategóriás rendszer is bevonhatjuk a NetApp kontrollere alá - nem mintha ennek sok értelme volna. A NetApp szerint az ONTAP 8 nagyobb teljesítményt is biztosít a vezérlés optimalizációja révén, ennek számszerűsítésére azonban nem vállalkozott.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.