Szerző: Bodnár Ádám

2010. november 2. 09:37

Növelni tudta processzorpiaci részededését az AMD

A harmadik negyedévben enyhén nőtt az AMD részesedése a processzorpiacon, derül ki a Mercury Research által nyilvánosságra hozott adatokból.

2010 harmadik negyedévében a PC-piac vártnál kisebb mértékű növekedése mellett is 9,5 milliárd dolláros rekordforgalmat bonyolítottak az x86 processzorok. Ennek oka, hogy a lakossági vásárlások visszaesésével nagyobb szerephez jutottak a vállalati gépek, amelyekben rendszerint erősebb, drágább CPU-k találhatók. A netbook-piac visszaesése is az átlagos eladási ár növekedését okozta. A piac csupán 1,9 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a szokásos 13-14 százalék helyett, jegyzi meg a Mercury, és a negyedik negyedévre is borúsak a kilátások, az elemzőcég 2,7 százalékos bővülést vár a szezonálisan megszokott 8-9 százalék helyett.

Mivel elsősorban a lakossági noteszgépek szegmensében torpantak meg az eladások a harmadik negyedévben, az AMD némi részesedést tudott szerezni a piacon, mivel a vállalat a desktop szegmensben erős. A Mercury Research adatai szerint az Intel az x86-piacon az eladások 80,9 százalékát szerezte meg, az AMD-nek 18,3 százalék jutott. A második negyedévben az Intel részesedése még 81,3 százalék volt, az AMD-é 17,8 százalék. A VIA egy negyedév alatt 0,9 százalékról 0,8 százalékra rontott.

Erősödő Intel-fölény a GPU-piacon

A rivális Jon Peddie Research számai alapján az Intel tovább növelte előnyét a teljes grafikus piacon. A chipsetbe és processzorba integrált videovezérlői révén a legnagyobb félvezetőgyártó részededése 55,6 százalék volt a második negyedévben, ami szekvenciálisan 3,2 százalékpontos, éves szinten pedig 3,7 százalékpontos növekedést jelent. Az AMD ugyan visszaesett a második negyedévhez képest, amely a lakossági notebook-eladások csökkenésével magyarázható de 22,3 százalékos részesedésével még így is megelőzve az NVIDIA-t, amely 21,2 százalékos eredményt ért el.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A diszkrét, vagyis nem chipkészletbe vagy processzorba integrált, hanem különálló grafikus chipek piacán 50,3 százalékos részesedésével az AMD maga mögött tudta tartani a 49,6 százalékos NVIDIA-t. A gyártók összesen 33,7 millió grafikus processzort értékesítettek a harmadik negyedév során, ebből 18,7 millió került asztali gépekbe, 15 millió pedig notebookokba. A mobil diszkrét GPU-k szállításai 22 százalékkal estek vissza, ami a lakossági laptopvásárlások megbicsaklásával magyarázható. A szegmensben az AMD részesedése 61,9 százalék volt, az NVIDIA-nak 38,1 százalék jutott, miután szállításai közel harmadával csökkentek.

Az asztali GPU-k piacán az NVIDIA részesedése 58,8 százalék volt az AMD 41 százalékával szemben annak ellenére, hogy a GeForce GTS 450, az első megfizethető Fermi architektúrás processzor szeptember végén került piacra. Az NVIDIA szekvenciális erősödése alighanem a júliusban piacra dobott GeForce GTX 460 érdeme, amely a tömegpiacra is elhozta a Fermi optimalizált, kisebb, olcsóbban gyártható változatát, a GF104-et. A negyedik negyedévben az AMD alighanem nagyot lép majd előre, vadonatúj, a korábbinál még olcsóbb DX11-es Radeonjainak köszönhetően.

a címlapról