Szerző: Bizó Dániel

2010. november 8. 13:29

Piacon a Toshiba ultravékony SSD-je

Új, minden korábbinál vékonyabb kivitelű SSD-kkel jelentkezett a Toshiba. A japán cég elsősorban ultrahordozható számítógépekbe szánja a memóriamodul kinézetű, nagy teljesítményű SSD-ket.

Az új SSD-k a Toshiba szerint blade-szerű kivitelűek, ezért Blade X-gale márkanévvel hozza azokat forgalomba. A teljesen egyedi, nem szabványos formátum leginkább egy memóriamodulra emlékeztet, 2,4 centiméter magas (avagy széles), és 10,9 centiméter hosszú, vastagsága pedig mindössze 2,2 milliméter, ha egy oldalon, és 3,7 milliméter, ha mindkét oldalon kap chipeket. A kapacitás 64, 128 és 256 GB lehet jelenleg. A csatolófelület SATA 2.6, amelynek sebessége 3 Gbps.

A Toshiba már egy ideje szállítja a Blade X-gale SSD-ket az Apple számára, ahol elsőként, átmenetileg exkluzívan az új MacBook Air generációban mutatkozott be, ami a nagy médiafigyelem miatt ügyes lépésnek bizonyult, mivel a fejlesztés így széles nyilvánosságot kapott. Igaz, az előnyök kölcsönösek, ugyanis részben ez tette lehetővé az új Air modellek extrém vékonyságát, a mérnökök  akár 2,5 millimétert is spórolhattak egy sztenderd 1,8 hüvelykes meghajtóhoz képest, ami igen jelentős egy olyan termék esetében, amelyet a vékonyságával igyekeznek eladni.

A Toshiba ezt a vékonyságot saját gyártási eljárásával tudja elérni, amely megakadályozza, hogy a NYÁK megvetemedjen, valamint képes a huzalozást megvalósítani ilyen kis méretekben is. Mivel a Blade X-gale SSD-k nemcsak vékonyak, de keskenyek is, így mintegy 2,5 centiméter széles extra helyet hagynak a notebooktervező mérnökök számára, amit például hatékonyabb léghűtés, vagy extra csatlakozók kialakításához használhatnak fel.

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Az új formátumú SSD-k ugyanúgy a Toshiba 32 nanométeres csíkszélességgel készülő MLC NAND flash chipjeire épülnek, ahogyan a cég többi nagy teljesítményű, kurrens PC SSD-je. A Blade X-gale termékek a jelek szerint ugyanazt a belső architektúrát is valósítják meg, mint a hagyományos kivitelű testvérei, ugyanis működési paraméterei nem térnek el az 1,8 hüvelykes formátumú testvéreiétől. A fogyasztás folyamatos maximális terhelésen is 3 wattnál kevesebbet fogyaszt, de tipikusan átlagosan mélyen 1 watt alatt marad a felvétele PC-ben történő használat során.

A Toshiba által megadott adatok alapján a maximális szekvenciális olvasási sávszélessége 220 MB/s, az írási pedig 180 MB/s. A Toshiba nem tesz közzé nyers IOPS adatokat, az eddigi tesztek alapján a japán cég flash meghajtói jelentősen elmaradnak az Intel X25-M SSD-k műveletvégzési sebességétől, ez a különbség azonban csak a nagyon apró, 64 kilobájt alatti adatmennyiséggel járó feladatokban ütközik ki. Az árazás egyelőre nem ismert, a Toshiba szokásához híven valószínűleg elsősorban a PC-gyártókat célozza meg, nem pedig a kiskereskedelmi forgalmazást.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.