:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. október 8. 10:46

A HTML5 még nincs bevethető állapotban

A HTML5 sokak szerint az internet új messiása, hiszen a böngészőn belül egészen új határokat nyit meg. Funkcióban, felépítésben és megjelenésben is messzire mutat, nem véletlen, hogy a Google, a Microsoft és főleg az Apple fókuszba helyezte a területet. Azonban nem mindenki ennyire optimista.

A Google már nagy szájtjain is demózza a HTML5 képességeit, példa erre a YouTube, illetve a Google Wave. A webes óriás célja nyilvánvalóan az, hogy minél több funkciót lehessen böngészőn belül megoldani, s az emberek asztali alkalmazások helyett az ő webes megoldásait használják. Az Apple szintén nagyon lelkes, de az elkötelezettsége mellett inkább az áll, hogy az Adobe Flash-t szeretné minél inkább háttérbe szorítani, s ez egyelőre a HTML5 révén lehetséges, ott van elegendő eszköz ugyanis arra, hogy a multimédia területen ki lehessen golyózni az Adobe-t. Mindegy mi a cél, az összes érintett nagy vállalat megrohamozta a fejlesztőket, s mindent bevetnek, hogy meggyőzzék őket az új webes szabvány szükségességéről.

Kevesen ugyan, de szekptikusok is akadnak, s a napokban épp a World Wide Web Consortium (W3C) egyik vezető munkatársa, Philippe Le Hégaret fakadt ki, s nyugtatta le a HTML5-ért lelkesedők táborát. "Igaz, hogy már most nagyon látványos megoldások vannak HTML5-ben, de ennek ellenére nagyon korai lenne a bevetése, mivel komoly interoperabilitási problémákba ütköznénk" - mondta Le Hégaret. Leginkább amiatt félne a komolyabb terjesztéstől, mert a legkézenfekvőbb területen, a videolejátszásnál biztosan jelentős akadályok jelennének meg. A különböző eszközök és különböző böngészők eltérően kezelik és támogatják jelenleg a HTML5-öt, s a webes fejlesztőknek kompromisszumok sokaságát kellene megtennie, ha elkezdenének tisztán HTML5 és CSS3 funkciókat használni.

2-3 évet várni kéne még?

Le Hégaret szerint a HTML5 egyszerűen még nem készült el, nem áll készen az ipari bevezetésre. Egyelőre a HTML5-ben készült megoldásokat képtelenség elkészíteni úgy, hogy minden böngészőben működjenek is. Sőt, jelenleg még távol vagyunk attól a ponttól, amikor ez igaz lesz.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A W3C illetékesének kommentárja jogosnak tűnik, viszont némi sértődöttség is lehet a kirohanás mögött. A HTML5 ötlete ugyanis még 2004-ben született meg, viszont nem a W3C berkein belül, hanem a Web Hypertext Application Technology Working Group gondozásában. Talán emiatt is, a szakértők úgy vélik, hogy legalább 2-3 további év szükséges ahhoz, hogy a szabványt teljes egészében elfogadja a W3C, mint átlátható, támogatott megoldást. Ugyanakkor az Adobe Flash, illetve a Microsoft Silverlight szintén nem írható le, s ezek is feltételezhetően ugyanúgy megmaradnak a jövőben is.

A változás viszont elkezdődött, s annak ellenére, hogy a W3C nem ajánlja a HTML5 használatát, valószínűleg egyetlen fejlesztés sem fog leállni. Hiába mondja a konzorcium, hogy a kód és az API-k még változnak, azok a cégek, akik már felesküdtek az új szabványra, azok nem fognak visszatérni. Sőt, egyre inkább jellemző, hogy az élen járók az Internet Explorer 6 kompatibilitás elhagyása mellett már a Flash és a Silverlight megoldásokat is kihagyják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.