Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 29. 13:23

Összeborul a Facebook és a Skype?

Mind a Skype, mind a Facebook számára jelentős mérföldkőnek számíthat az a fejlesztés, mely kiszivárgott hírek szerint a népszerű VoIP-kliens legújabb változatával debütál majd, várhatóan heteken belül.

Az All Things Digital tűzhöz közel álló forrásai szerint a Skype és a Facebook hamarosan átfogó együttműködési megállapodást jelent majd be, mely mind a résztvevő vállalatok, mind pedig a két platform több százmilliós felhasználói bázisa számára komoly előnyöket tartogat. A megállapodás eredményeként a Skype hamarosan megjelenő, 5.0-s változatában lehetőség lesz Facebook-ismerősök felhívására, SMS-küldésre, valamint a felhasználók bejelentkezhetnek majd a Skype-ra Facebook-azonosítójukkal is (Facebook Connect).

A lépéssel a Facebook ismételten jelét adhatja annak, hogy egy egyszerű közösségi szolgáltatáson túlmenően kiterjedt és minél több felhasználót elérő kommunikációs központtá kíván válni belátható időn belül. A szolgáltatásnak jelenleg nagyjából félmilliárd regisztrált felhasználója van, míg a Skype-ra eddig körülbelül 560 millióan regisztráltak, vagyis a rendszeres Skype-felhasználók száma a Facebook-integrációnak köszönhetően több tíz- akár százmillióval is nőhet a jövőben.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Facebook eddig nem adta jelét, hogy a Google-hoz hasonlóan saját VoIP-szolgáltatást indítana, jóllehet külső fejlesztők készítettek már olyan Facebook-alkalmazást, mellyel ingyenesen hívhatja a felhasználó az ismerőseit (ilyen a mobiltelefonokra optimalizált, Vonage Mobile for Facebook). Az elmúlt napokban felröppent ugyanakkor olyan pletyka, hogy a Facebook saját mobil operációs rendszert, illetve mobiltelefont fejleszt - később ezeket az értesüléseket a közösségi oldal részben cáfolta.

A Skype szeptember elején adta ki a PC-s kliens soron következő, 5.0-s változatának második bétáját, mely legjelentősebb fejlesztésként a tízfős videokonferencia lehetőségét hozta el a felhasználóknak. A programozók ebbe a kiadásba építették be először a Skype Home nevű felületet, melyen jobban összefoglalva látszanak a kapcsolatok, illetve ugyanezen a helyen könnyebben megtalálhatók a felhasználó Skype-fiókjával kapcsolatos beállítások. A videochat-funkció várhatóan a facebookos ismerősök esetében is működni fog.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról