Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 23. 12:06

Augusztusban magára talált a Vodafone

Jelentősen fellendült a Vodafone mobilnet-értékesítési teljesítménye az év nyolcadik hónapjában, a cég idén egyetlen hónapban sem volt képes akkora növekedést elérni mint augusztusban. Most először fordult elő az is idén, hogy a vállalat mindkét riválisát megelőzte a növekedés tekintetében.

Egyértelműen a Vodafone hónapja volt az augusztus a mobilineternet-piacon, derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frissen közzétett statisztikáiból. A hatóság szerint az előző hónap végén összesen 1 millió 137 ezer mobilnetes szerződést regisztrált a T-Mobile, a Telenor és a Vodafone, ami 49 ezres növekedés az előző hónaphoz képest. Mindeközben a mobilnetet ténylegesen használó, aktív előfizetők száma 34 ezerrel, 885 ezerre nőtt.

A 34 ezres ügyfélkör-bővülés valamivel több mint a felét a Vodafone adta augusztusban: a cég 17,2 ezer aktív előfizetőt szerzett, ami idén abszolút rekordnak számít az év első hat hónapjában rendkívül gyengén szereplő cég számára (a Vodafone január végétől június végéig mindössze kilencezer új mobilnetes ügyfelet tudott toborozni). A cég sajtóosztályán a HWSW kérdésére elmondták, a növekedés az élénk marketingtevékenységnek, valamint az olyan, olcsó okostelefonok sikerének tudható be, mint a Vodafone 845 - ezekhez a készülékekhez nyilvánvalóan mobilnet-előfizetést is köt az ügyfelek többsége.


HWSW-grafika - Forrás: NMHH

A Vodafone-hoz képest augusztusban szerényebb teljesítményt tudott csak elérni az év korábbi favoritjának számító T-Mobile, mely nem egészen 11 ezer aktív ügyféllel gazdagította bázisát. A vállalatnak ettől függetlenül így is messze több mobilnetes előfizetője van, mint bármelyik konkurensének, igaz, mostanra már nem mondható el az, hogy a cég a teljes piac több mint felét a kezében tartja.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A nyári szezonvég a norvég tulajdonú Telenor számára hozta a legkisebb növekedést, a cég aktív mobilnetes ügyfélbázisa csupán hétezer előfizetővel bővült. A vállalat az aktív előfizetői számot tekintve a harmadik piaci pozíciót foglalja el - jóllehet idén volt már második is -, a teljes ügyfélbázist tekintve viszont még stabilan vezet a Vodafone előtt.

Augusztusban a T-Mobile ügyfelei a júliusi 509 ezer után 524 ezer GB adatot forgalmaztak, a Telenor ügyfeleinek forgalma 331 ezer GB-ról 342 ezerre emelkedett, míg a Vodafone ügyfelek az előző havi 340 ezer után augusztusban 331 ezer GB adatot töltöttek le és -fel.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról