Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 21. 12:55

Bővült a PlayStation 3 repertoárja

Mostantól akár 3D-s Blu-ray mozifilmeket is képes lejátszani a Sony 2006-ban megjelent, Blu-ray olvasóval ellátott PlayStation 3 konzolgépe.

A japán gyártó ma tette közzé azt a rendszerfrissítést a konzolok online felületeként működő PlayStation Network rendszerben, mely egyebek mellett képessé teszi a gépet arra, hogy - a megfelelő televíziókészülékkel összekötve - háromdimenziós moziélményt varázsoljon az otthonokba. A gyártó által eddig piacra dobott összes PlayStation 3 változat megkapja ezt a képességet a frissítés után, vagyis azok a konzolok is, amelyeket 2006-ban (vagy Európában 2007-ben) vásárolt tulajdonosuk, jóval a 3D-s házimozi-korszak kezdete előtt.

Az interneten keresztül letölthető, 170 megabájt méretű frissítés a 3D-s Blu-ray támogatás mellett immár lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy jelentsék a Sonynak, ha valaki a PlayStation Network közösségi rendszerét felhasználva zaklatja, vagy kéretlen üzenetekkel bombázza őket. Az új, 3.50-es verziószámot viselő firmware emellett a korábbiaknál fejlettebb Facebook-integrációt is ígér.

Nem ez az első alkalom, amikor a Sony jelentős funkcióbővítést kínált szoftverfrissítéssel a PlayStation 3 platformhoz - igaz, már ellentétes jelenségre is volt példa (Linux-támogatás eltávolítása). A gyártó idén áprilisban már kiadott egy olyan firmware-t a PlayStation 3 platformhoz, mely 3D-s képességekkel ruházta fel a gépet, ez azonban kizárólag a játékprogramok kezelésére korlátozódik. Első körben négy játék jelent meg 3D-ben, letölthető tartalomként: a Wipeout HD, a PAIN, és a Super Stardust HD játékoknak készült el a speciális átirata, emellett a MotorStorm: Pacific Rift című programnak is elkészült egy 3D-s pályája, az új 3D-s címekben azóta sem dúskálhatnak a vásárlók.

A 3D-s megjelenítéshez szükségessé vált a HDMI-interfész továbbfejlesztése is, melyet az elektronikai gyártók közül egyedül a Sony volt képes szoftveresen megoldani, kizárólag a PlayStation 3 esetében. Mindez azt jelzi, hogy a gyártó továbbra is jelentős eladásokkal számol a konzol szolgáltatáskínálatának egyik központi részét képező Blu-ray lejátszási képesség révén.

A gyártó a Blu-ray képességeket legutóbb az interaktív, online letölthető tartalmakkal kecsegtető BD-Live bevezetésével igyekezett vonzóbbá tenni. A PlayStation 3 volt 2008-ban az első olyan asztali Blu-ray lejátszó, mely BD-Live kompatibilis lett, akkor szintén egy szoftverfrissítés telepítése után jelent meg a bővített képesség a repertoárban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról