Szerző: Koi Tamás

2010. szeptember 21. 11:09

Mérföldkőhöz ért a szélessávú internet-ellátottság

Új mérföldkőhöz ért a globális szélessávú internet-ellátottság: a zömében vezetékes kapcsolatokhoz köthető előfizetések száma idén júliusban átlépte a félmilliárdot. A növekedés motorját ma már egyértelműen az ázsiai országok adják, Kínával az élen.

A legnagyobb iparági szereplőket tömörítő Broadband Forum tegnapi rendezvényén ünnepélyes keretek közt jelentette be a szervezet: az idei második naptári negyedév végére 498 millió szélessávú internetkapcsolatot regisztráltak világszerte. Ez negyedéves szinten 2,63 százalékos bővülést, éves szinten pedig csaknem 12 százalékos növekedést jelent - áll a szervezet sajtóközleményében. A növekedési ütemet figyelembe véve a félmilliárdodik előfizetést valamikor július harmadik hetében köthették meg - jó eséllyel Kínában.

A bekötések száma a világ legnépesebb országában messze túlhaladja arányaiban más országok, régiók növekedését. A statisztikák szerint a második negyedévben létesített szélessávú kapcsolatok csaknem felét (43 százalékát) Kínában igényelték az új előfizetők, az országban egy év alatt húszmillióval bővült az elérések száma. Piackutatók szerint Észak-Amerikát leszámítva a világ összes régiójában nagyobb növekedést produkált a szektor, mint egy évvel korábban, amit a válságból való kilábalás egyértelmű jeleként értékel a szakma.


A világ szélessáv-nagyhatalmai
Forrás: Broadband Forum/Point Topic

Kína erősödése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mára a világ összes szélessávú internetelérésének 41 százaléka az ázsiai régióban található, miközben Európa 30 százalékkal a második, az amerikai térség pedig 26 százalékkal a harmadik. A Közép-Keletet és Afrikát magába foglaló régió mindeközben messze lemaradva, csupán 2,95 százalékkal képviselteti magát, vagyis ebben a térségben alig több mint tizenötmillió szélessávú internetelérés üzemel. A statisztikák szerint a szélessávú elérések technológiai felosztását tekintve továbbra is az xDSL áll az első helyen, 64,67 százalékkal, ezt követik a kábeles (kábeltévé, LAN stb.) technológiák 20,22 százalékkal, míg az üvegszálas elérések az összes kapcsolat 13,31 százalékát adják.

Az idei második negyedévben a vezetékes szélessávú eléréseken létesített IP-televízió, vagyis az IPTV elérése is jelentősen nőtt, noha mérföldkőről itt egyelőre nem lehet beszélni. A második negyedévben körülbelül 2,3 millió IPTV-végpontot üzemeltek be világszerte, az interaktív képességeket biztosító televíziós platform segítségével ma nagyjából negyvenmillióan tévéznek. Az IPTV továbbra is Európában a legnépszerűbb, a negyvenmillió előfizetés közel fele ehhez a régióhoz tartozik.

Az IPTV-elérések tekintetében egyelőre nem Kína a vezető nagyhatalom: a technológiát a legtöbben (több mint 9,4 millióan) Franciaországban használják, a világ legnagyobb népességű országa 6,75 millió IPTV ügyféllel csak a második a sorban, az USA pedig 6,45 millió eléréssel szorosan a harmadik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról