Szerző: Dojcsák Dániel

2010. szeptember 20. 17:10

Úgy tűnik, jön a Facebook-mobil

2007-ben a Google azt állította, hogy nem dolgozik telefonon, majd bejelentette az Androidot. 2009-ben ugyanúgy tagadta a saját márkás mobil létét is, majd decemberben megérkezett a Nexus One. 2008-ban a Microsoft tagadta a Zune mobilt, amiről szintén kiderült, hogy mégis létezik.

Anno az Apple is sokáig altatta a népet azzal, hogy az iPod mellett nem lesz iPhone. Mostanság a TechCrunch meggyőződése szerint a Facebook-mobil a következő ilyen termék. A Facebook kategorikusan tagadja, hogy bármilyen saját márkás mobil, vagy hasonló projekt lenne készülőben nála, de az amerikai sajtó mégis megneszelt valamit. A Facebook ma kiadott reaktív közleménye szerint a cég számára nagyon fontosak a mobil platformok, s gőzerővel dolgozik a HTML5 szabványok adta előnyök kihasználásán, igyekszik a mobilos világban is meghonosítani a Connect szolgáltatását, de biztosan nem tervezi, hogy saját mobilt mutat be. A magyarázat szerint a vállalat érdeke, hogy minden mobilon ott tudjon lenni, s nem az, hogy egy saját platformot erőltessen.

Még egy platform?

Ilyen logika mentén haladva a Google-nek sem kellett volna létrehoznia az Android platformot, csak erősen rátapadni a meglévő operációs rendszerekre, arról nem is beszélve, hogy a Facebook márkanév hirtelen megugró ismertsége bármilyen hardvergyártó és bármilyen szoftvergyártó számára kényelmes előny lenne. A TechCrunch saját forrásaira hivatkozva biztosan állítja, hogy folyamatban van egy ilyen küldetés, ami egyelőre annyira titkos, hogy sok Facebook-alkalmazottnak sincs hozzáférése a témához. A lap szerint előfordulhat, hogy az a forrása téved, lehetséges, hogy a Facebook hazudik, talán a Facebook igazat mondott, de csak a saját perspektívájára ráhúzva, illetve az sem lehetetlen, hogy a Facebook PR-nek sincs tudomása az ügyről, mert tényleg egy nagyon belső körös projekt tudódott ki.

A TechCrunch is annyit írt le első, ebben a témában megjelent anyagában, hogy a Facebook mobil előkészítés alatt áll, de az nem derült ki, hogy a Facebook önmaga adná a hardvert is, vagy valamely másik gyártó termékét öltöztetné fel saját ízlése szerint. A modell hasonló lehetne mint a Nexus One esetében, ahol a Google elképzeléseit a tajvani HTC öntötte formába, s csak a már fejlettnek mondható 2.1-es Androidot és a médiahisztériát adta hozzá a Google.

A Facebooknak meg van mindene, csak elérés kell neki

Az amerikai lap titkos forrásai szerint a Facebookon belül épp a Nexus megjelenésekor vetődött fel először, hogy az iPhone és az Android növekvő dominanciájával kezdeni kell valamit, s a weben már túlzottan is erős Facebooknak a mobil környezetben is nyomást kell gyakorolni. A Facebook rendelkezik mindennel, ami egy mobilkommunikációs környezet alapjaihoz szükséges. Van névjegyzék, kapcsolati háló, fénykép- és videófeltöltés, újabban létezik helyalapú szolgáltatás, a Places is, tele van játékokkal, aktivitással, van chatplatformja, képes akár hang- és videohívásokat is továbbítani.

Az egyetlen probléma jelenleg, hogy az operációs rendszerek gyártói learatják a felhasználókat, s hiába készít a Facebook egy korrekt felületet és alkalmazásokat, ha a mobilvásárlók, akik Android mellett döntenek, azok Google-fiókot használnak, akik Windows Phone-t választanak, azok a Live-on maradnak, a nokiások pedig az Ovi platformot használják majd. A mély integrációhoz, s az igazi kritikus tömeghez tehát kell a saját telefon, s hosszútávon a saját platform.

Ez a két ember nem szotyizni ment oda

A pletykák szerint Joe Hewitt és Matthew Papakipos, két vezető Facebook-alkalmazott dolgozik titokban a projekten. Mindkettőjüknek van operációs rendszerekkel és alkalmazásokkal kapcsolatos komoly múltja, hiszen Hewitt a Firefox fejlesztésében és a Parakey (egy soha meg nem jelent webes operációs rendszer) kidolgozásában vett részt, Papakipos pedig júniusig a Google Chrome OS projektet vezette. Utóbbi szakember távozása a Facebookhoz önmagában gyanús, hiszen a Chrome OS révbe érése előtt néhány hónappal nehéz lehetett elcsábítani. Az eset vagy azt jelentheti, hogy a Chrome OS bukásra áll, amit nehéz elképzelni, vagy azt, hogy a Facebookon belül egy még nagyobb durranáshoz tud Papakipos asszisztálni.

A TechCrunch azzal kapcsolatban nem mert találgatni, hogy mikor várható a bejelentés, de Michael Arrington azt gondolja, hogy egy alsó kategóriás, olcsó mobilra lehet számítani, ami a telefonáláson felül a teljes "Facebook-élményt" képes integrálni. A becslése szerint 50 dollárnál olcsóbb készüléken keresztül bonyolított tranzakciók pedig a Facebook Credits rendszeren keresztül zajlanak majd. Ha a mobil még idén megjelenik, akkor a karácsonyi szezon a ideális időpont lenne, s az, hogy szeptember végén még semmilyen információ nem szivárgott ki erről, az még nem jelent semmit.

Félig tele vagy félig üres pohár

A Facebook nyilatkozata szó szerint azt tartalmazta, hogy "a Facebook nem készít telefont", ami technikailag jelentheti azt, hogy nem a cég gyártja a hardvert, de azt tételesen nem tagadta a Facebook, hogy mobilos operációs rendszert fejlesztene, vagy nem rukkol elő egy meglévő rendszer módosított változatával. Mivel az elmélet belépőszintű lehetőségről szól, ezért nem lehet ellenérv, hogy egy újabb ökoszisztéma létrehozása nem lenne gazdaságos, hiszen az alsó kategóriában nem okozna gondot, ha nem lenne millió alkalmazás, piactér és egyéb kiegészítők - a Facebook már önmagában elegendően vonzó lehet a vevők számára.

Az is előfordulhat, hogy a Facebook egy saját Android-verzión dolgozik, ami meg is tehet, lévén a Google operációs rendszere nyílt forráskódokon nyugszik. A piac többi szereplője sem készít önmaga fizikailag mobilt, mégis Apple mobilról, Windows-mobilról és adott esetben Google Android mobilokról beszélünk. A Facebook ráadásul a híresztelésnek csak néhány nagyon specifikus részébe kapaszkodva tagad. Biztosat viszont csak akkor tudnánk mondani, ha valaki megkaparintana egy előzetes példányt a misztikus Facebook-telefonból. Minden egyéb találgatás viszont szinte felesleges, elég csak arra gondolni, hogy kevesebb mint két évvel ezelőtt jelent meg az első verzió az Androidból, ma pedig már a csapból is az folyik, s a platformok versenyében hamarosan a második helyet foglalja el. A fentről lefelé terjeszkedő Android mellé pedig könnyen elképzelhető lenne, egy alulról építkező másik webcentrikus platform.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról